Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle beraber ürettiği A400M askeri nakliye uçağı dünyanın en önemli havacılık fuarlarından Farnborough’da sergilendi. Türkiye, 1999’da aralarında Fransa, İspanya, Almanya, İngiltere’nin bulunduğu bir ortaklığa katılarak A400M projesinde yer aldı. Uçağın bazı gövde-kanat parçalarını tasarlayıp üreten ve elektronik aksamını döşeyen TAI, bu işbirliği sayesinde devler ligine adımını attı. Uçağın ana yüklenicisi Airbus Military’nin İspanyol CEO’su Domingo Urena, Türkiye’nin projeye en baştan beri kesintisiz şekilde destek verdiğini belirterek, “TAI ile gelecekte daha fazla iş yapmak isteriz” dedi.
2’nci kullanıcı
Toplam 40 ton yük taşıyabilen A400M’lerin test uçuşlarının tamamlanmasından sonra ilk teslimat 2013’te Fransız Hava Kuvvetleri’ne yapılacak. Toplam 10 uçak alacak Türkiye ise A400M’in ikinci kullanıcısı olacak. Uçağın çeşitli nedenlerle geciktiğini, bu nedenle maliyetleri 3.5 milyar Euro arttığını kaydeden Airbus Military CEO’su Urena, ancak finansal sorunun tamamıyla çözüldüğünü kaydetti. Buna göre katılımcı ülkeler maliyet artışını karşılamaya destek verdiğini anlatan Urena, “Ülkeler için maliyet yüzde 10 arttı. Ama bunun karşılığını alacaklar” dedi.
Hedef Türk tasarımı
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Farnborough’daki tek Türk bayraklı uçak olan ve Türk Hava Kuvvetleri’nin ilk test uçağı Boeing 737 Havadan Erken Uyarı uçağını gezdi. Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ve askeri yetkililer ile daha sonra Türkiye’nin ortak olduğu Airbus’ın askeri şirketi Airbus Military A400M nakliye uçağını ziyaret eden Gönül, “Hedefimiz önümüzdeki fuarlara kendi tasarımımız olan uçaklarımızı, insansız hava araçlarımızı getirebilmek ve bu ürünlere küresel pazarlamak aramak.”
Bir günlük sipariş 30 milyar dolar
LONDRA’da yapılan dünyanın en önemli havacılık fuarlarından Farnborough Air Show’da arka arkaya gerçekleşen siparişler sektörü umutlandırdı. Uzmanlar ekonomik krizin etkilerinin havacılıkta yavaş yavaş azaldığına dikkat çekerek “İlk iki günde 30 milyar dolarlık sivil ve askeri uçak satış anlaşması imzalandı. Havayollarının ve uçak kiralama şirketlerinin yeniden uçak alımına yönelmesi, ekonomik kriz etkilerinin azalmasının en önemli göstergesi” diye konuştu. Havayolu pazarında Dubai merkezli Emirates 8 milyar dolarlık 30 Boeing 777, leasing yani uçak kiralama şirketlerinden Air Lease Coorperation 4 milyar dolarlık 51 Airbus A320 ve General Electric’in finans şirketi GECAS ise 60 A320 ve 40 737’den oluşan 8 milyar dolar değerinde 100 uçaklık satış anlaşma imzaladı.
Kale Grubu Pratt&Whitney’le uçak motoru parçası üretecek
ABD’li uçak motoru üreticisi Pratt&Whitney ile Kale Grubu uçak motoru parçası üretimi için ortaklık kuruyor. United Technologies’e bağlı Pratt&Whitney’in açıklamasına göre, kurulacak şirketin yüzde 51’i Kale Grubu’na ait olacak. Şirket F-35 avcı uçağında kullanılan F135 tipi motorlarda kullanılan parçaları üretecek. Üretim ileride Pratt&Whitney tarafından üretilen F100, F119 ve F117 tipi uçak motorlarının parçalarını da kapsayacak şekilde genişletilebilecek.