A&T Bank'da yönetim yeniden Libya'ya geçiyor

Güncelleme Tarihi:

A&T Bankda yönetim yeniden Libyaya geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2012 12:58

Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) Temmuz 2011'de devraldığı Arap Türk Bankası AŞ'nin (A&T Bank) Libya Foreign Bank'a (LFB) ait olan hisselerinin yönetimi yeniden Libya'ya geçiyor.

Alınan bilgiye göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) “LFB'nin sahip olduğu varlık, fon ve ekonomik kaynakların dondurulmasına yönelik işlemin sona erdirildiği anlaşılmış olduğundan, LFB mülkiyetinde bulunan bankanın yüzde 62,37 oranındaki hissesine ilişkin ortaklık haklarının LFB tarafından kullanılmasında kanunun 18. maddesinin (5) numaralı fıkrası uyarınca sakınca bulunmadığına, bankanın yüzde 62,37 oranındaki hissesine ilişkin ortaklık haklarının LFB tarafından kullanılmasına yönelik gerekli işlemlerin tesisini teminen durumun Fon'a bildirilmesine karar verildiği” bilgisinin Fon'a iletildiği öğrenildi.

BDDK'nın ilgili kararının TMSF'ye ulaşması ile yüzde 62,37 oranındaki hissesinin temettü dışındaki ortaklık haklarının, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1970 ve 1973 sayılı kararları ile 2011/2001 sayılı Bakanlar Kurulu kararının uygulanması Libyan Foreign Bank açısından sona erdirilinceye kadar TMSF tarafından kullanılacağı açıklanan LFB mülkiyetindeki A&T Bank'ta yönetim, 15 Mart Perşembe günü bankanın Nişantaşı'daki Genel Müdürlük binasında yapılacak 34. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın ardından tekrar Libya'ya geçecek.

BDDK tarafından, A&T Bank'ın yüzde 62,37 oranındaki hissesinin temettü dışındaki ortaklık haklarının Temmuz 2011'de TMSF tarafından kullanılacağının açıklanmasının ardından Fon'un atadığı yeni yönetim göreve başlamıştı. LFB'yi temsilen görev yapan yönetim kurulu üyeleri ve Genel Müdür görevden alınarak yönetim kurulu üyeleri yerine Feyzi Çutur, İsmail Güler, Oğuz Kayhan, Hikmet Aydın Simit ve Yusuf Dağcan getirilirken, Osman Arslan da Genel Müdür olarak atanmıştı.

Genel Müdür 5 Mart 2012'ye kadar TMSF'nin atadığı Osman Arslan iken, bankanın Libyan Foreign Bank tarafından temsilini kademeli olarak sağlamak üzere bu tarihten itibaren Sadek K.S. Abu Hallala, Genel Müdür olarak atandı.

Banka, Türkiye'de 6 şube ve 254 çalışan ile hizmet veriyor

1977'de Arap-Türk Bankası adıyla kurulan A&T Bank, Türk bankacılık kanun ve mevzuatına uygun olarak faaliyet gösteriyor. Libyan Foreign Bank (yüzde 62,37), Türkiye İş Bankası AŞ (yüzde 20,58), Ziraat Bankası AŞ (yüzde 15,43) ve Kuwait Investment Co'nun (yüzde 1,62) ortak yatırımı olan A&T Bank, Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki iş adamları arasında ticari ilişkileri tesis etmenin yanı sıra uluslararası para piyasaları, yabancı para işlemleri, global finans ve mevduat toplama faaliyetleri gibi her türlü bankacılık yapma iznine sahip.

Banka, İstanbul'daki merkez şubesinin ardından Ankara ve Kozyatağı şubeleri, 2009 yılında ise Gaziantep, Kayseri ve Konya şubeleri hizmet vermeye başladı.
A&T Bank'ın 33'ü yerli, 130'u uluslararası olmak üzere 35 ülkeye yayılmış muhabir ağı, yaklaşık 400 banka ile SWIFT bağlantısı bulunuyor. 31 Aralık 2011 itibarıyla aktif büyüklüğü 3 milyar 12 milyon lira ve ödenmiş sermayesi 240 milyon lira olan banka, Türkiye Bankalar Birliği'nin 2011 sonu verilerine göre Türkiye'de 6 şube ve 254 çalışan ile hizmet veriyor. Bankanın 2011 yılı net karı 48,1 milyon lira oldu.

Ödenmiş sermayenin 690 milyon liraya çıkarılması kararı

Bu arada, bu yılın ilk aylarında gündeme gelen ve o dönemdeki yönetim tarafından alınan ödenmiş sermayenin artırılması kararı ise henüz uygulamaya geçmedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ocak 2011'de, Libya temasları sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni dönemde yatırımların artırılması ve Libya ekonomisinin geliştirilmesi konusunda A&T Bank'ın çok önemli bir rol alacağını belirterek, bankanın, teminat mektuplarında ve kredi işlemlerinde Libya ile olan ilişkilerde önemli bir ivme kazandıracağını vurgulamıştı.

Çağlayan, A&T Bank'ın 240 milyon lira ödenmiş sermayesi olduğunu hatırlatarak, “Aslında Kaddafi döneminde sayın Başbakanımızın ziyaretinde, ödenmiş sermayenin eşit şekilde 1 milyar dolara çıkarılması gündeme gelmişti. A&T Bank'ın mevcut yönetimi, ödenmiş sermayenin 690 milyon liraya çıkarılması konusunda karar aldı. Daha sonra bu rakamın 1 milyar liraya çıkarılmasının şart olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu bankanın en iyi şekilde çalıştırılması önemli. Çünkü Libya ile olan ticaretimiz artacak, yatırımlarımız ve Eximbank kredileri artacak” şeklinde konuşmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!