900 milyar dolarlık Hong Kong lojistik pazarında biz de varız

Güncelleme Tarihi:

900 milyar dolarlık Hong Kong lojistik pazarında biz de varız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2005 00:00

Barsan Global Lojistik(BGL), Hong Kong ve Şanghay’da açtığı büroyla 25 milyon dolarlık ciroya ulaştı. BGL’nin bu adımıyla 900 milyar dolarlık Hong Kong lojistik pazarına Türk şirketleri de iddialı giriş yapmış oldu. BGL İcra Kurul Başkanı Kazım Çınar, ‘Uluslararası müşterilerimiz bizi buralara taşıdı’ dedi.

LOJİSTİK sektöründe 900 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip Hong Kong pazarından artık Türk firmaları da uluslararası devlerle rekabet ederek pay kapmaya çalışıyor. Hong Kong ve Şanghay’da iki büro açarak uluslararası devlere rakip olan Barsan Global Lojistik (BGL), Çin’de yıllık 25 milyon dolar ciroya ulaştı. Bu cironun yüzde 70’i ise Hong Kong-ABD arasındaki ticaretten oluştu. BGL İcra Kurulu Başkanı Kazım Çınar, Çin’deki cironun bu yıl sonunda yüzde 20, 2006 yılında da yüzde 30 daha artmasını hedeflediklerini söyledi.

MÜŞTERİLERİMİZ BİZİ TAŞIDI:

BGL’nin hizmet verdiği müşterilerinin yüzde 80’inin uluslarararası firmalar olduğunu hatırlatan Çınar, ‘Bir bakıma
/images/100/0x0/55ea8caff018fbb8f887432b
onların bakış açısı bizi Çin’e taşıdı. Şu anda Hong Kong’da ofisi ve deposu olan tek Türk lojistik firmasıyız’ dedi. ‘Türkiye’de ihtiyaç duyabileceğimiz her noktada yer aldık’ diyen Çınar, bu noktaları yurt dışı yatırımlarla desteklemeleri gerektiğini belirtti.

ÇİN’DE ARAZİ ARIYOR:

Avrupa’daki 11 noktadaki yatırımlarının 7’sinin kendi malı olduğunu söyleyen Çınar, ‘Biri Hong Kong’da, diğeri Şanghay’da olmak üzere Çin’de iki ofisimiz ve iki depomuz var. Çin’de antrepo için uygun arazi arayışımız sürüyor’ diye konuştu. BGL, yurt dışındaki yatırımlarını öncelikle tüm antrepo ve şubelerini öz malı yapmaya yönelik olarak sürdürüyor. Öncelikle yurtdışında bürolarının bulunduğu Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya’da araziler satın alan BGL, bu ülkelerde antrepo yapımına başladı. Çınar, ABD’de de antrepo için uygun arazi aradıklarını ve Polonya’da da ofis ve depo açmak istediklerini söyledi.

5 YILDA 1 MİLYAR DOLAR CİRO:

Çınar, BGL’nin 2004 yılında yurtiçi ve yurtdışı toplam 140 milyon dolar olan cirosunu 5 yıl içinde 1 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Çınar, ‘Yurt dışındaki ofislerimizin cirolarını 50’şer milyon dolara getirirsek bu hedefimizi önümüzdeki bırkaç yıl içinde gerçekleştirebiliriz’ diye konuştu.

TEK LİMANDAN DAĞITIM:

Yurtdışında organize olmanın faydanısını şu anda BGL’nin Hong Kong’da gördüğünü belirten Çınar, şöyle devam etti: ‘Türkiye’de ve dünyada stoklama ihtiyacı var. Tedarik zinciri yönetimi giderek büyüyor. Türkiye’den ihracat yapan firmaların ürünlerini alıyoruz, alıcıya teslim ediyoruz, tahsilatını yapıyoruz ve kendi komisyonumuz alıp alıcı firmaya aktarıyoruz. Türkiye’nin lojistikte en büyük ihtiyacı entegre limanlar. Dağınıklık lojistikte maliyetleri artırıyor. Hong Kong’da mallar tek bir limandan dünyaya dağıtılıyor. Biz de yurtdışında bunu uygulamaya çalışıyoruz. Tek bir merkezden dünyaya dağıtım yapabilmeyi hedefliyoruz.’

Sadece Türkiye odaklı değiliz

KAZIM
Çınar, Barsan’ın yurt dışı bürolarının artık sadece Türkiye odaklı lojistik yapmadıklarını belirterek şunları söyledi: ‘Kendi bulundukları yer ve diğer ülkeler ile olan ticaretleri artık Barsan ofislerinin önemli bir gelir kaynağı. Sadece Hong Kong-ABD hattındaki ciromuzun yıllık 25 milyon dolara ulaşması da bunun en güzel göstergelerinden biri. Hong Kong büromuz Çin’den ABD’ye ağırlıklı olarak tekstil ürünleri taşıyor. ’

En büyük dezavantajımız yasal bir firma olmamız

BARSAN Global Lojistik (BGL) İcra Kurulu Başkanı Kazım Çınar, ‘Türkiye’de lojistik sektöründe en büyük rekabet dezavantajımız, yasal bir firma olmamız. Kimsenin ücretini asgari ücretten göstermeyiz, çalışanımıza maaşını tam veririz’ dedi. Çınar, 1150 çalışanı, 450 tırlık araç filosu bulunan firmanın 2005 yılında 45 milyon doları yurt dışı olmak üzere toplam 65 milyon dolarlık yatırım yaptığını söyledi. BGL, gümrükleme hizmetleri, uluslararası kara, deniz, hava ve demiryolu nakliye, proje taşımacılığı, antrepoculuk, stok yönetimi gibi lojistiğin tüm alanlarında hizmet veriyor.

26 yaşındaki Alp Yakşi, BGL Hong Kong Ofisi’nin başında

BGL’nin Hong Kong Ofisi Müdürü Alp Yakşi, halen Hong Kong’daki tek Türk lojistik firması olduklarını belirterek, ‘Hong Kong Limanı’ndan haftada toplam 200 gemi Türkiye’ye kalkıyor. ABD’ye de her gün 30-40 gemi yola çıkıyor. Biz çoğunlukla Çin’de üretilen malları ABD’ye ulaştırıyoruz’ diye konuştu. 26 yaşındaki Alp Yakşi, Yeditepe Üniversitesi Lojistik Yönetimi Mezunu. 2.5 yıldır BGL’de, bunun son bir yılında da BGL Hong Kong Ofisi’nin başında.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!