Güncelleme Tarihi:
Cumhuriyetin ilk yıllarında yerel girişimcilerin birleşerek Uşak'ta kurduğu Türkiye'nin ilk şeker fabrikasında şeker pancarının kristale dönüşüm yolculuğu 90 yıldır ilk günkü heyecanla sürüyor.
Molla ÖmeroÄŸlu Nuri Åžeker öncülüğünde birçok yerel giriÅŸimcinin birleÅŸerek 600 bin lira sermayeyle 1923'de kurduÄŸu UÅŸak Terakki Ziraat TAÅž bünyesinde 1925 yılında temeli atılan, 1926 yılında ÅŸeker üretimine baÅŸlayan ve 1933 yılında Türkiye Åžeker Fabrikaları AÅž bünyesine katılan Nuri Åžeker UÅŸak Åžeker Fabrikası'nda 90 yıldır aralıksız devam eden pancarın ÅŸekere dönüşüm aÅŸamaları görenleri büyülüyor.Â
UÅŸak, Denizli, Kütahya ve Afyonkarahisar'da köylerde yüzlerce çiftçinin ekiminden 7 ay sonra toplayarak fabrikaya taşıdığı ÅŸeker pancarı, bir asırdır çarkları dönen makinelerde yaklaşık 20 deÄŸiÅŸik iÅŸlemden geçiriliyor. Dinlenmeye bırakılan karışım yaklaşık 30 saat sonra saf ÅŸekere dönüşüyor.Â
ÃœRETÄ°M YOLCULUÄžUÂ
Ağır işçilik gerektiren toplama iÅŸlemi çiftçilerin sabahın erken saatlerinde mesaisiyle baÅŸlıyor. Tek tek topraktan çıkartılan pancarın sapları elle kesildikten sonra istifleniyor, römorklara doldurulup toplama merkezine oradan da fabrikaya taşınıyor.Â
Kampanya dönemi süresince 24 saat esasıyla çalışan ve günde yaklaşık bin 800 ton ÅŸeker pancarının iÅŸlendiÄŸi fabrikaya yükleriyle gelen çiftçiler, ürünlerini tartıp kalite kontrol için ekspertizlere teslim ediyor. Kalite kontrol testinin ardından bu sefer devreye otomatik çalışan sistem pancardaki ÅŸeker oranının tespitini yapıyor. Laboratuvar ortamında yaklaşık 20 dakika süren çeÅŸitli iÅŸlemlerin ardından kalite ve ÅŸeker oranı belirleniyor. Bu arada, döküm makinelerinden geçirilen ÅŸeker pancarının üzerinde kalmış ve oldukça verimli olan toprak, tarlaya götürülmek üzere tekrar çiftçilere veriliyor. Çiftçiye, teslim ettiÄŸi ürününün karşılığında alacağı ücretin yazılı olduÄŸu belge verilmesinin ardından pancarın fabrikada ÅŸekere dönüşüm iÅŸlemi baÅŸlıyor.Â
PANCARIN ÅžEKERE DÖNÜŞÜMÃœÂ
Fabrikanın silolarında bekleyen ÅŸeker pancarları kendi ağırlığının 10 katı tazyikli su ile su kanallarına oradan da üretim bandına taşınıyor. Temizlenen ve topraktan arındırılan ÅŸeker pancarları, pancar ayar çarkı makinesinde üzerindeki ot ve kök kalıntılarından temizleniyor. Son olarak yıkama teknesine alınan pancarlar ince yıkamaya tabi tutulduktan sonra kıyım bıçakları ile ince ince parçalara ayrılarak üretim bandındaki yolculuÄŸuna devam ediyor. Kıyılan ÅŸeker pancarları taşıma bantlarıyla ham ÅŸerbet üretiminin yapılacağı haÅŸlama teknesine götürülüyor. Åžeker pancarının içindeki ÅŸekerin sıcak su yardımıyla alınmasını saÄŸlayan dev kazanlarda 75 santigrat dereceye ayarlı sıcaklıkta tutulan pancar parçalarındaki ÅŸeker suya karışıyor. Yeterince ÅŸekerden arınan pancar posası preslerden geçirilerek bünyesindeki sudan arındırıldıktan sonra, çıkan posa çiftçilere hayvan yemi olarak verilmek üzere fabrika dışına alınırken ÅŸekerli su üretim parkurundaki yolculuÄŸunu sürdürüyor.Â
ÅžERBET ARITIMIÂ
Åžerbet kazanlarına ulaÅŸan gri-siyah renkli ham ÅŸerbet, içindeki pancar kırıntılarından temizlenmek üzere ince metal süzgeçlerden geçiriliyor. Mekanik arıtımın ardından ÅŸerbetin içindeki diÄŸer maddelerden ÅŸekeri arındırmak ve yüksek dereceli ÅŸeker elde edebilmek için kimyasal arıtım yapılıyor. Ham ÅŸerbetin kireçle yapılan kimyasal arıtımın ardından ÅŸerbet, piÅŸirme istasyonuna geçiriliyor. PiÅŸirilen ÅŸekerli çözeltinin içindeki suyun yüzde 70'i buharlaÅŸtırılma ünitesinde buharlaÅŸtırılıyor.Â
ÅžEKER KRÄ°STALLERÄ°Â
Kristalizasyon iÅŸlemi vakum altında çalışan ve bir buhar kamarası aracılığıyla ısıtılan dikey kazanlarda yapılıyor. Vakum kazanlarında piÅŸirimi tamamlanan ÅŸeker lapası yatık silindir dinlendirme kaplarına boÅŸaltılıyor. Dinlendirme kapları ÅŸeker lapasını sürekli hareket ettirerek ÅŸurup ve kristal kütlelerini birbirinden ayırıyor. KristalleÅŸen ÅŸeker daha sonra üretim bandından çuvallama iÅŸleminin yapıldığı bölgeye ulaşıyor. Yaklaşık 30 saat süren ÅŸeker pancarının ÅŸekere dönüşümü, elde edilen yüzde 99,99 oranındaki saf ÅŸekerin el deÄŸmeden çuvallanıp depolanmasıyla son buluyor.Â
Åžeker fabrikasında üretim aÅŸamalarının tümü, kalite kontrol iÅŸlemine tabi tutuluyor. Uygun saklama koÅŸullarında yüzlerce yıl saklanabilen ÅŸeker kristalleri daha sonra fabrikadan satışa sunulacağı merkezlere naklediliyor.Â
SIKI DENETÄ°MÂ
Fabrika müdürü Ali ErdoÄŸmuÅŸ, fabrikada tüm üretim aÅŸamalarının sıkı bir denetime tabi tutulduÄŸunu söyledi.Â
Ãœretimin durmaması için fabrikanın kendi elektriÄŸini ürettiÄŸini belirten ErdoÄŸmuÅŸ, "Bu yıl fabrikada bin 885 çiftçi ailesinin toplam 34 bin 500 dekar alanda ürettiÄŸi yaklaşık 190 bin ton ÅŸeker pancarı iÅŸlenecek. Her gün yaklaşık bin 800 ton ÅŸeker pancarı fabrikamızda iÅŸleniyor, 90 günlük üretim döneminde 25 bin ton ÅŸeker, 8 bin ton melas, 60 bin ton yaÅŸ pancar posası elde edilmesi planlanıyor." dedi.Â
"KOTALAR KALKSIN"Â
Åžeker pancarı üreticisi Göğem köyünden Ramazan Kıran, pancar üretiminin oldukça zahmetli bir iÅŸ olduÄŸunu belirterek "Bahar aylarında pancar ekimine baÅŸlıyoruz, gübresi sulaması oldukça zahmetli bir iÅŸ. Tek tek topraktan kazıp fabrikaya götürüyoruz. Kota uygulanmasının kaldırılmasını istiyoruz. Emek yoÄŸun bir iÅŸ, Allah bereket versin emeÄŸimizin karşılığını alıyoruz ama fiyatlar biraz daha yüksek olsa çiftçi memnun olacak." dedi.Â
Uzun yıllardır ÅŸeker pancarı çiftçiliÄŸi ile geçimlerini saÄŸladığını söyleyen Birol Ä°noÄŸlu ise Nuri Åžeker UÅŸak Åžeker Fabrikası'nın kendileri için çok özel bir yeri olduÄŸunu belirtti.Â
Fabrikanın bölge ekonomisine önemli katkı saÄŸladığını dile getiren Ä°noÄŸlu, "Yüzlerce çiftçi ÅŸeker pancarı ile geçimini saÄŸlıyor, gönül daha fazla üretim yapılması için kotanın kaldırılmasını istiyor. Ancak buna da şükür, biz saÄŸ oldukça üretmeye devam edeceÄŸiz." ifadelerini kullandı.Â