Güncelleme Tarihi:
SON yıllarda Türk şirketleri farklı üretim alanlarında kendini geliştirerek katma değerli ürün ihracatında öne çıkıyor. Bu şirketlerden biri de 1979 yılında mobilya sektörüne üretim yapmak için kurulan Mesan Kilit...
Mertöz ailesi tarafından İstanbul Silivri’de kurulan Mesan Kilit, 3’üncü kuşağın yönetime geçmesiyle hızlı bir büyüme yakaladı. Bugün mekanik kilitlerin yanında elektronik kilit ürünleriyle Avrupa’da adından söz ettiren marka beyaz eşyadan ulaştırma sektörüne kadar birçok farklı alana üretim yapıyor. Şirketin en çok ihracat yaptığı ülke ise İngiltere...
Markanın kuruluşunu ve büyümesini anlatan Mesan Kilit Genel Müdürü Mustafa Mertöz, şöyle konuştu:
İLK 3 FİRMA ARASINDA
“1989 yılında Türkiye’de alt yapı yatırımları hız kazanmaya başlamıştı. Bu yatırım atağı elektrik pano kilitlerine olan talebi de arttırdı. Kablolamaya özen gösterilmediği elektrik sigortalarının açıkta olduğu bir dönemdi. Biz bu dönemde mobilya kilit imalatçılığından çıkıp pano ve elektrik kabin sektörüne endüstriyel kilit imal eden bir firma haline geldik.
90’lı yıllarla ihracata başladık. 1995’ten sonra artık tam ihracatçı olduk. 2000’li yılların başına geldiğimizde toplam satışımızın yüzde 40’ını ihracattan elde ediyorduk. Bu süreçte hem Türkiye’de hem de çevremizdeki coğrafyalarda sanayi de çok hızlı gelişim göstererek yapılanmalar başlamıştı.
Bugün 90 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Mesan Kilit olarak Avrupa’da kendi sektörümüzün ilk üçü içerisinde yer alıyoruz. Toplam ihracatımızın yüzde 50’sinden fazlasını Avrupa’ya yapıyoruz. İhracat yaptığımız ülkeler arasında ise Avusturya, Almanya, İtalya, İspanya, Fransa, Tayland, Kore, Mısır, Suudi Arabistan, Cezayir, ABD, Çin gibi ülkeler bulunuyor.
330 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Üretimimizi Silivri’de 35 bin metrekare kapalı alanda gerçekleştiriyoruz. Telekomünikasyon, havalandırma, beyaz eşya, taşımacılık ve mobilya sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. Elektrik ve elektronik pano üreticileri, jeneratör ve kompresör üreticileri ile makine üreticilerine de hizmet veriyoruz.
Endüstriyel mekanik ve elektronik kilit, menteşe, kulp, contalardan oluşan yaklaşık 500’ün üzerinde ürün çeşidimiz bulunuyor. Katma değerli ürün üretimimize çok önem veriyoruz. Kilitte değişim yaratarak, mekanik olan sistemi elektromekanike çevirdik. Dijital ürünleri kendi ürünlerimize adapte ettik.
Önceden soyunma odasındaki dolaplar basit bir kilitle kitlenirken, şu anda elektronik sistem ile kilitliyorsunuz, parmak izi tanıma, yüz tanıma sistemi ile açılıyor. Bunu bilgisayar kabinine de uyguladık ve birçok farklı sektöre de uyguluyoruz. Biz donanımı alıyoruz ve sistemi üretiyoruz.
2018 yılındaki büyüme trendini 2019 yılında da sürdürerek yüzde 25 oranında büyümeyi hedefliyoruz. Çalışan sayımız 330. Çalışan sayı artışında bu sene öngörümüz yüzde 7.
Hem kapasite arttırımı hem de mevcut sistemlerin iyileştirilmesi anlamında 2019’u yatırım yılı olarak ilan ettik. 2.5 milyon Euro’luk bir yatırım planlarken bunu ikiye katlayıp 5 milyon Euro’ya çıkardık. İhracatta yaşanan büyüme bizleri teşvik ediyor bu doğrultu da kapasite de artırmayı planlıyoruz.”
GİRİŞİMCİ KADINLAR: ÇİNİ SANATINI ÖĞRENİP GELİR ELDE EDİYORLAR
DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’nde çini kursuna katılan kadın kursiyerler, bu sanatı öğrenip, ürettikleri ürünlerle gelir elde ediyor. Kurs eğitmeni Sevda Erbey, kadınların yaptığı ürünlerin 120 lira ile 6 bin lira arasında değişen fiyatlara satıldığını söyledi. Sevda Erbey, şöyle konuştu: “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, kadın, çocuk, genç ve engellilerin yaşam kalitesini yükseltmek, sorunlarını çözmek ve toplumsal yaşama katılımlarını sağlamak amacıyla açılan Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’ndeki çini kursunda kadın kursiyerler, çini sanatını öğreniyor. Bu alanda yapılan çalışmalar çok değerli ve önemli. Önümüzdeki dönemde daha fazla kadına ulaşmak istiyoruz. El yapımı ürünler büyük ilgi görüyor.
FUAR TAKVİMİ: 65 ÜLKEDEN 40 BİN PROFESYONEL BULUŞACAK
MAKİNE sektörünü bir araya getirecek olan MATEK Konya Fuarı, 10 Nisan’da kapılarını açıyor. Takım Tezgâhları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ile TÜYAP Konya Fuarcılık AŞ iş birliği ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) desteğiyle düzenlenecek olan MAKTEK Konya, 65 ülkeden 40 bin profesyoneli buluşturacak. MAKTEK Konya’da CNC, takım tezgâhları ve otomasyon yazılımları ile sac işleme sektörleri ön planda olacak. Yurt içinden gelecek sektör heyetlerinin yanı sıra yabancı sektör profesyonellerini de ağırlayacak olan fuarda Endüstri 4.0 ile geliştirilmiş ürünler sergilenecek ve yeni pazarlara açılma konusunda firmalara imkân sağlanacak. MAKTEK Konya’da, CNC, sac işleme makineleri, kesici takımlar, takım tutucular ve yazılımlar sergilenecek.
FARK YARATANLAR: DAMLATMAYAN ‘ÇUBUK ÇAY’A YURTDIŞINDA BÜYÜK İLGİ
KOCAELİ’nin Başiskele ilçesinde 4 yıl önce damlatmayan ambalaj özelliğiyle “çubuk çay” üretimine başlayan genç girişimci Serhat Çalışkan, Amerika’dan Avrupa’ya, Orta Doğu’dan Doğu Asya’ya kadar uzanan coğrafyada dünyanın 22 ülkesine ihracat yapıyor. Firma sahibi Serhat Çalışkan, çubuk çayın dünyada var olan bir ürün olduğunu, bu ürünü 2013 yılında tanıdıklarını ve daha fazla geliştirmeye karar verdiklerini anlattı. Yaptıkları Ar-Ge çalışmasının ardından 2014 yılı ekim ayında üretime başladıklarını aktaran Çalışkan, şu ana kadar dünyada 21’in üzerinde fuara katıldıklarını söyledi. Çalışkan, “Almanya’dan Hollanda’ya, Belçika’dan Fransa’ya, Moğolistan’dan Kanada’ya, İngiltere’den Amerika’ya kadar, dünyada 22 ülkeye ihracatını yapıyoruz” dedi.
İHRACATTA YENİ ROTALAR: İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜ MISIR’I MERCEK ALTINA ALDI
KLİMLENDİRME Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), pazar yelpazesini genişletme kapsamında hedef ülkelerden Mısır’a ticari heyet organizasyonu düzenledi. İSİB’den yapılan açıklamaya göre, 30 kişilik iklimlendirme sektörü heyetine Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Poyraz ile İSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Duruk başkanlık etti. Zeki Poyraz, Mısır’da yaşanan duraklama döneminden sonra piyasaların açıldığı bir döneme girildiğini belirtti. Mısır’da Türk ürünlerine çok ihtiyaç olduğunu aktaran Poyraz, “Türk ürünleri Avrupa standartlarındaki kalitesi ile Mısır’da ilgi görüyor. İki ulus arasındaki yakınlık da bizim açımızdan avantajlı. Burada Mısırlı meslektaşlarımız ile yaptığımız görüşmeler verimli geçti. Türk ihracatçısının bu pazara daha fazla eğilmesi gerekli” dedi.