Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İşsizlik rakamları gerçeği yansıtmıyor. Ekonomideki hedeflerle gerçekleşen rakamlar arasında çok fark bulunuyor. 9 yılda 6 kez mali af çıktı. Gelişmeler bizi endişelendiriyor” dedi.
Tarımda üretim düştü
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Plan Bütçe Komisyonu üyeleriyle birlikte ekonomi gazetecileri ile biraraya geldiği toplantıda, “2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı Karşı Oy Yazısı” adlı ekonomik raporu açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik rakamlarını değerlendiren Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Daha önce işsizlik oranları hiç bu kadar yüksek olmadı. En yüksek işsizlik oranlarını yakaladık. Büyüme için de imzaları attık rekorlar kırdık deniyor. Bakın son 30 yıla. Üç aşağı beş yukarı büyüme oranları aynı. Rakamlara bakmıyoruz. Rakamlara baktığımızda bütün bu gerçekleri görmemiz mümkün. İşsizlik rakamları yüzde 9.8’e düştü. Neden işsizlik düştü diye ayrıntıya bakıyorsunuz. Tarımda istihdam artmış deniyor. Tarımda üretim düştü. Nasıl oldu da tarımda istihdam arttı? Köyüne dönen çalışıyor görünüyor. Umudunu kaybeden kişiler de var. Onlar işsiz sayılmıyor. Onları da dahil ettiğimiz zaman işsizlik rakamı yüzde 14 yüzde 15’lere çıkıyor.”
Ekonomi iyi yönetilmiyor
Son yıllarda Merkez Bankası’nın bağımsızlığını kaybettiğini öne süren Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Merkez Bankası Durmuş Yılmaz döneminden sonra bağımsızlığını kaybetti. Bu durum ekonomimiz açısından ciddi bir sorundur. 9 yılda 6 kez mali af çıkaran bir hükümet yok. Bu ne demektir? Ekonomi iyi yönetilmiyor demektir. İnsanlar yükümlülüklerini yerine getiremiyorlar. Bari bir mali af çıkaralım hiç değilse vaziyeti kurtaralım. Ne Uganda’da ne de Papua Yeni Gine’de 9 yılda 6 kez mali af çıkaran bir hükümet gösteremezsiniz.”
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açıkladığı harcama rakamlarına da dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu, “Vatandaşın kazandığından 94 milyar daha fazla harcadığı açıklandı. Ekonomiyi başka birisi yönetmiyor ama Babacan da bu harcama rakamlarını eleştiriyor. Vatandaş 94 milyar dolar fazla para harcadıysa sizin izlediğiniz ekonomi politikasının bir sonucudur bu” diye konuştu.
Hedefler tutmuyor
Kılıçdaroğlu, Türkiye ekonomisiyle ilgili farklı bir tablo çizildiğini anlatarak, şu bilgileri verdi: “Olağanüstü ekonomik gelişmelere imza atan bir hükümet görüntüsü var. Gerçek böyle mi? Konusunu iyi belirleyen bir hükümet görüntüsü var. Gerçekler böyle değil. Mesela 2011 Orta Vadeli Program’da (OVP) TÜFE 5.3 olarak belirlenmişti. Gerçekleşen rakam ise 10.45. Cari açık için OVP’ye bakıyorsunuz, hedef 42.2 milyar dolar. 2011’in gerçekleşmesine bakıyoruz 77 milyar dolar. Yüzde 65’lik bir sapma üstelik bir yıl içinde. ABD’den sonra en büyük açığı olan ülke Türkiye. Böyle bir açmazımız var.”
Yabancı fonlar pembe tablo çiziyor
YURT dışından gelen fonların pembe tablolar çizdiğini ileri süren Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Dışarıdan pembe tablo çizilmesi gayet doğal. O kadar yüksek faizi başka bir ülkeden alamıyorlar. Türkiye’den alıyorlar. Övmeyip de ne yapacak. Çin ekonomisinde durgunluk başladı, büyüme düştü. Bu durum Çin’in ithalatının düşmesi anlamına geliyor. Bütün ekonomistler yorum yapmaya başladılar. O kadar açık bir yapı ki tümüyle sıcak paraya endeksli bir ekonomi politikamız var. Sıcak para gitti, ekonomi batıyor, sıcak para geldi durum iyi. İdare edip gidiyoruz.”
Özel sektörün aldığı krediye garanti var
TÜRKİYE’de özel sektörün aldığı krediye garanti verildiğini anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Ayrıca bu sadece yeni projeler için uygulanmadı, geçmişteki projelere de uygulandı. Henüz kredisini bulamamış, fakat ih aleyi kazanmışlar için de bu uygulanacak. Daha önce Hazine garantisi yokken, teklif verenler, aslında Hazine garantisi olmayan duruma göre kredi maliyetlerini dikkate alıp teklif vermişlerdi. O nedenle yüksek teklif vermişlerdi. Şimdi Hazine garantisi geldiği için kredi maliyeti düşeceği için birincisi, eğer kazanan firma varsa, o firmanın kârı artacak.”
Suriye ile ilişkiler çevre illerin esnafını etkiledi
DÜNYADAKİ ekonomik durumun Türkiye’ye etkilerinin sorulması üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi: “Parlak bir tablo yok. Özellikle Afrika ve Ortadoğu’daki gelişmeler Türkiye ekonomisini de olumsuz etkiledi. Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmelerin bu illeri nasıl etkilediği konusunda araştırma yapıldı. Bu rapora göre, olumsuz bir tablo çıkıyor. Ben Niğde’ye gittiğimde oradaki patates üreticileri de ‘eskiden Suriye’ye mal satıyorduk şimdi satamıyoruz’ diyor. Gerçekten de Suriye ile ilişkilerimiz iyiyken, o illerde otelde hafta sonu kalacak yer bulamazdınız. Lokantalar çalışırdı, esnaf alışveriş yapanlardan dolayı memnundu. Şimdi o tabloda bir kırılma var.”
İstanbul’un yenilenmesi gerekiyor
KENTSEL dönüşüm projesini de değerlendiren Kemal Kılıçdaroğlu, dönüşüm sırasında ortaya çıkan rantın o halk ile paylaşılması gerektiğini söyledi. Konut arzıyla ilgili de kaygıların yeni olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Bazı yerlerde TOKİ’nin yaptığı konutlar satılmıyor. İstanbul ise bir deprem bölgesi. Kentin mutlaka yenilenmesi gerekiyor” dedi.
Yeni sistemde 20 milyar dolarlık ekonomi olacak
EĞİTİM sistemindeki yeni çalışmaları da değerlendiren Kemal Kılıçdaroğlu, “Asıl ekonomi orada. 2030’a kadar, eğitimle ilgili aşağı yukarı tüm alımlar kamu ihale yasasının kapsamı dışında olacak. Yolsuzluğu artırabilecek bir yasa bu. 18-20 milyar dolarlık bir boyutu var. Yani, 18-20 milyar dolarlık bir parayı, ihale yasası kapsamı dışında arzu ettiklerinize dağıtacaksınız. Ailelerden okul için katkı payı isteniyor biliyorsunuz. Her ne kadar istenmiyor dense de, çocuğunu gönderen her aileden para isteniyor” diye konuştu.