9. Vergi Mahkemesi Danıştay’a uymadı

Güncelleme Tarihi:

9. Vergi Mahkemesi Danıştay’a uymadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2009 00:00

Doğan Yayın Holding’e (DYH) kesilen vergi cezalarına ilişkin dava sürecinde dün ilginç bir gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

Bazı medya organları tarafından hakkında günlerce spekülasyon yapılan İstanbul 9. Vergi Mahkemesi, Danıştay’ın “tarhiyat sonrası teminat istenemez” şeklindeki emsal kararının aksine, Doğan Prodüksiyon’a yönelik yaklaşık 1.2 milyar liralık vergi aslı ve cezasında “tarhiyat sonrası istenen teminatın” yürütmesinin durdurulması istemini 1’e karşı 2 oyla reddetti. İstanbul 9. Vergi Mahkemesi’nin Başkanı Mehmet Kirazoğlu. Danıştay kararını da örnek göstererek “yürütmenin durdurulması talebinin kabulü” yönünde oy kullandı.

İstanbul Kocasinan Vergi Dairesi, 10 Ağustos 2009’da Doğan Prodüksiyon hakkında vergi inceleme raporu düzenlemiş, 24 Eylül 2009’da ise ceza ihbarnamelerinin öngördüğü tarhiyatı (ödenecek verginin belirlenmesi) Doğan Prodüksiyon’a tebliğ etmişti. Tebligatı yapan gelirler genel kontrolörü aynı tarihte, yani 24 Eylül 2009’da teminat isteme yazısını da şirkete tebliğ etmişti. Çeşitli vergi cezalarını tebellüğ eden Doğan Yayın Holding’e bağlı şirketler gibi Doğan Prodüksiyon da, teminat isteminin yasa ve uygulamalara aykırı olduğu iddiasıyla “yürütmenin durdurulması” talebinde bulunmuştu. Türkiye’nin önde gelen vergi uzmanları, kesilen cezanın haksızlığını vurgularken, istenen teminatın da yasalara aykırı olduğunu dile getirmişlerdi. Bazı medya organlarının aksi yöndeki “kasıtlı” haberlerine “kesin düzeltme” Danıştay’dan gelmişti.

Haberin Devamı

DYH’e 2009 yılı başlarında kesilen başka vergi cezalarına yönelik teminat talebinin yürütmesinin durdurulması ihtilafını görüşen Danıştay 4. ve 9. daireleri ortak bir oturum yaparak, “tarhiyattan sonra teminat isteminin” yürürlükteki vergi yasalarına aykırı olduğuna karar vermiş ve DYH’nin “yürütmenin durdurulması talebini” haklı bulmuştu.

Asılsız ve kasıtlı haberler

Vergi mahkemelerinde süren tüm benzer davalara emsal teşkil etmesi beklenen bu kararın ardından, bazı medya organlarında İstanbul 9. Vergi Mahkemesi üzerine spekülasyonlar yapılmaya başlandı. DYH, tamamı asılsız ve kasıtlı bu haberleri yalanlayarak, yayıncılar hakkında yargı yoluna başvuracağını açıkladı. İstanbul 9. Vergi Mahkemesi, “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunun” işlenip işlenmediğinin tartışmalı olduğu bu ortamda Doğan Prodüksiyon’un “yürütmeyi durdurma talebini” karara bağlamak üzere önceki gün toplandı. Duruşmada, üye hakimler Ahmet Bahaddin Karaşlar ve Osman Erkan’ın oylarıyla yürütmenin durdurulması talebi reddedildi. Mahkeme Başkanı Mehmet Kirazoğlu ise talebin kabulü yönünde oy kullanarak, karara muhalefet etti.

Haberin Devamı

Karşı oy gerekçesi

Kirazoğlu kullandığı “karşı oyun” gerekçesinde özetle şu ifadeleri kullandı:

“Vergi incelenmesi sonuçlanıp kesin rakamlar belirlenerek bulunan matrah farkı üzerinden tarhiyat yapılması halinde teminat istenmesine hukuken imkan yoktur. Nitekim Danıştay 4. ve 9. dairelerinin birlikte yaptıkları toplantı sonucu verilen 1 Ekim 2009 gün ve 2009/6440 sayılı karar da bu yöndedir. Kirazoğlu, Doğan Prodüksiyon’un açtığı davada tarhiyat ile teminat talebinin aynı tarihte yani 24 Eylül günü şirkete tebliğ edildiğinin altını çizerek gerekçesini şöyle tamamladı:

“Vergi incelemesi tamamlanıp, düzenlenen rapor tarhiyat öncesi uzlaşma için davacıya, tarhiyat yapılması için de vergi dairesine gönderildikten sonra, tarhiyatın yapıldığı aynı günlü yazı ile teminat istenmesi mümkün olmadığından, tebliğ edilen teminat isteme yazısı hukuka aykırı olup, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracağı sonucuna vararak, yürütmenin dururulması gerektiği görüşüyle karara katılmıyorum.”

Haberin Devamı

Yürütmenin durdurulması talebine karşı çıkan üye hakimler ise, herhangi bir gerekçe göstermeyip “kanun hükmünde öngörülen şartların gerçekleşmediği anlaşıldığından” demekle yetindiler.

DYH: Hesaplara ‘ihtiyati haciz’ konulduğunu dolaylı olarak öğrendik

DOĞAN Yayın Holding’in (DYH), Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayımlanan diğer özel durum açıklamasında; vergi dairelerinin Doğan TV Holding, D Yapım Reklamcılık, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel’in banka hesaplarına ihtiyati haciz işlemi tesis etmesini, bankalara yazılan yazılar vasıtasıyla, dolaylı olarak öğrenildiğini bildirdi. Açıklamada “Doğan TV Holding ile D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel’den; 2005, 2006 ve 2007 hesap dönemlerine ait ‘Vergi İnceleme Raporları’ ile ilgili vergi aslı, vergi cezası ve gecikme faizi tutarı için birlikte 4 milyar 823 milyon 825 bin 987,33 TL teminatın gösterilmesi sürecinde; ilgili vergi dairelerinin ortaklıklarımızın banka hesaplarındaki mevcut tutarlarına ihtiyati haciz işlemi tesis ettiği öğrenilmiştir. Teminat isteme sürecinde gösterilen gayrimenkullere ilişkin herhangi bir değerleme raporu bulunmamaktadır. Hisse senedi olarak gösterilen teminatlar da, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun’un 10’uncu maddesinin 5’inci fıkrası kapsamında teminat olarak gösterilmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!