9 bin ’taklit davası’nı kurtarma planı, Sanayi Komisyonu’na takıldı

Güncelleme Tarihi:

9 bin ’taklit davası’nı kurtarma planı, Sanayi Komisyonu’na takıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2009 00:00

Markalar düzenlemesinde Anayasa Mahkemesi’nin tanıdığı 6 aylık süreyi geçiren hükümet, 9 bin taklit davasını kurtarmak için yaptığı son dakika planı Meclis’te Sanayi Komisyonu’na takıldı.

Anayasa Mahkemesi’nin "Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenemez, yasa gerekli" diyerek iptal ettiği hükümler, dün hükümet tasarısı olarak TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edildi. Ancak mahkemenin tanıdığı süre 5 Ocak 2009’da dolmuştu. Hükümet, markaların taklitçilere karşı açtıkları davaları kurtarmak amacıyla, yasanın geriye doğru işletilip 4 Ocak 2009’dan itibaren geçerli olmasını içeren bir önerge gündeme getirdi. Ancak daha sonra bu önerge Komisyon’dan geri çekildi.

Hukuku arkadan dolanmak

AKP milletvekilleri Hasan Angı ile Osman Coşkun’un imzaladığı önerge komisyonda sert tartışmalara neden oldu. CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan "Bu hukuka müdahaledir. Hukukun arkasından dolanmayı komisyona yakıştırmam. Bunu geriye götürürsek içinden çıkamayız. Yeni bir anayasal sıkıntının da önünü açmış oluruz" dedi. Komisyon Başkanı Soner Aksoy, "Bütün mahkemeler düşmüş olacak. Tecavüz hakkına imkan tanımış oluyoruz. Önerge kabul edilirse kim haklı kim haksız hanyayı konyayı görecek" derken, AKP’li üyeler de önergeye karşı çıktı.

’Yandım Allah’ kanunu

AKP Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu "Bu, zamanın geri döndürülmesidir, buna gücünüz var mı? Hiç kendimizi kandırmayalım. Anayasa Mahkemesi’nde iptal edilecektir. Ancak biz şeklen tatmin oluruz. 6 ay beklenmiş, ’Yandım Allah’ diye kanun çıkarıyoruz. Bürokrasi kendi hatasını parlamentoya ödetmesin. ’Ay biz yeni fark ettik, açığımızı kapatın’ diyorsunuz. Kusura bakmayın hukuk devletinde böyle aymazlık olmaz. Diktatörlükle yönetilmiyoruz. Parlamento buna alet olamaz" diye konuştu. Sanayi Bakanlığı yetkililerinin, "Ceza hükümleri geriye işlemez. Ama hukukun güvenliği ve istikrarı da bir ilkedir. Bu yönde Anayasa Mahkemesi’nin kararları var" sözleri üzerine Kaşıkoğlu, "Anayasa Mahkemesi’nin saçma sapan kararları da olmuştur geçmişte. Bu da onlardan biridir" dedi.

Halk taklittten memnun

Meclis’ten bir yetkili "Bürokrasinin hatasını halk ödeyecekse takdir Meclis’in" deyince Kaşıkoğlu, "Halk bundan memnundur. 10 bin dolarlık çantayı 5 dolara alıyorsa şikayeti olmaz. Bu sözlerim kayıtlara girmesin" dedi. Tartışma üzerine önerge sahibi Angı, "Bürokrasi bunu hep yapıyor. Önergemizi geri çekiyoruz" dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın "Anayasa Mahkemesi hemen oturup iptal etmeyecektir. Bu arada temel kanunları çıkaracağız. Varsın daha sonra iptal etsin" sözleri de ikna etmedi. Çağlayan, "Bürokratlar benim bürokratım. Bir kabahat varsa bende var. Biz 24 Nisan 2008’de 4 tane tasarıyı Başbakanlık’a gönderdik. Oradaki trafikten ortaya çıkan hadisedir. Keşke daha evvel getirseydik" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!