880 milyon varil petrol taşındı

Güncelleme Tarihi:

880 milyon varil petrol taşındı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2010 11:45

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'ndan, devreye girdiği günden bugüne kadar 880 milyon varil petrol taşındığı bildirildi.

Haberin Devamı

BTC Ham Petrol Boru Hattı'nı işletmekle görevli Botaş International Limited Şirketi (BIL) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminali'nden yüklenen petrolün miktarı 880 milyon varile ulaştı. 

TPAO'nun (Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı) yüklenen petrolden yüzde 6,5 oranında pay, BIL'in ise varil başına 0,35 cent işletme ücreti aldığı boru hattı sayesinde boğazlardan 1120 tankerin geçişi de önlenmiş oldu. Uzun yıllar boğazdaki tanker trafiğinin yarattığı boğaz güvenliği riski ve çevre kirliliği de nispeten önlendi.

Petrol sevkıyatı yapılan ülkelere ise her geçen gün yenileri ekleniyor. Avrupa'dan Amerika'ya, Afrika'dan Uzak Doğu'ya kadar dünyanın birçok limanına sevkıyatın yapıldığı BTC terminali, günlük 1 milyon varil kapasitesini kullandığı gibi zaman zaman kapasitesini günlük 1 milyon 200 bin varile de çıkarabiliyor. Hattan sevk edilen petrol miktarı ve kapasite kullanım oranı Azerbaycan'dan sevk edilen petrol miktarına göre belirleniyor.

1200 KİŞİYE İSTİHDAM

Boru hattındaki inşaat süresince sayısı 20 bini bulan kişiye kısa süreli istihdam olanağı sağlayan, bu nedenle başta Ceyhan ve Yumurtalık'ta olmak üzere binlerce kişinin iş umudu kapısı olan BTC, işletme aşamasına geçtikten sonra ağırlığı teknik personel olmak üzere 1200 kişilik norm kadro uyguluyor. Çalışanların çoğu pompa istasyonları ve Ceyhan Terminalinin bulunduğu bölgelerden istihdam ediliyor.

BTC ve operatör kuruluş konumundaki Botaş International Limited (BIL) şirketinin doğrudan sağladığı istihdamın yanı sıra bölgenin giderek daha fazla
cazibe merkezi konumuna gelmiş olması, yeni ve yan sanayinin gelecekte burada faaliyete geçecek olması ve bölgedeki ekonominin büyümesinin istihdam artışını beraberinde getireceği tahmin ediliyor.

BTC şirketi, Ceyhan'ı içine alacak biçimde Adana ve Osmaniye'de yürüttüğü gerek sürdürülebilir kırsal kalkınma projeleri ile gerekse de Bölgesel Kalkınma Girişimi projeleri ile yerel halkın refahının artmasını desteklemeye devam ediyor.

KAMU KURULUŞLARIYLA İŞBİRLİĞİ

BTC yetkilileri, şirket prensiplerinden birinin de kamu hizmetlerini desteklemek olduğunu belirterek, şunları kaydettiler:

“BTC şirketi, kamunun ilgili kurumları ile gücünü birleştirerek, istihdamın gelişimi için yeni bir model ortaya koymaya çalışmaktadır. BTC tüm projelerinde, sürdürülebilirliği esas almakta, yerel ve ulusal düzeyde kamu kurumları, yerel üretici örgütleri ve benzeri kurumlar ile işbirliği içinde refahı arttırıcı faaliyetleri desteklemeyi sosyal sorumluluğu olarak görmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!