845 milyon dolarlık rekor tazminat için Pakistan’a karşı haciz yoluna gitti

Güncelleme Tarihi:

845 milyon dolarlık rekor tazminat için Pakistan’a karşı haciz yoluna gitti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2018 13:26

Pakistan devletine karşı açtığı tazminat davasını tahkimde kazanan Karadeniz Holding şirketi Karkey AŞ, kararın yürürlüğe girmesi için yeni bir dava açtı. Anılan dava 2 hafta önce Washington'da açıldı. Karkey AŞ, bu dava ile 845 milyon dolarlık rekor tazminatın haciz yolu ile tahsil edilmesi yoluna gitti.

Haberin Devamı

TAHKİM DAVASINI KAZANDI
KARADENİZ Elektrik Üretim AŞ (KARKEY) ile Pakistan devleti arasındaki kriz 6 yıl öncesine dayanıyor. Karaköy’e 2’si yüzer elektrik üreten 4 geminin Pakistan tarafından alı konulması nedeni ile 5 yıl önce yargı yoluna gidildi. Dünya Bankası bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözümü Merkezi (ICSID) 5 yıl önce açılan davada kararını geçen yıl ortasında açıkladı. Tahkim mahkemesi Karkey’i haklı bulurken, Pakistan’ı da tarihinin en yüksek tazminatını ödemeye mahkûm etti.

PAKİSTAN ÖDEMEYİ YAPMADI
Geçen yıl Ağustos ayında çıkan karar sonrası Pakistan tarafı ICSID kararının iptali talep etti. Bu başvuru ile birlikte ICSID kararının yürütmesi durdu. Ancak anılan davanın geçen Haziran ayında yapılan duruşmasında, yürütmeyi durdurma kararı ortadan kalktı. Aradan geçen sürede Pakistan tarafı ödeme hükmünü yerine getirmeyince Karkey AŞ Washington'daki Columbia Bölgesi Yüksek Mahkemesi'ne başvurdu.

Haberin Devamı

EN YÜKSEK TAZMİNAT
845 milyon dolarlık tazminat ICSID tarihinde verilen en yüksek tazminat cezaları arasında yer alırken, tazminata gerekçe olarak, Pakistan'ın Türkiye ve Pakistan arasında imzalanan karşılıklı yatırım anlaşmasının maddelerini ihlal etmesi gösterilmişti.

845 milyon dolarlık rekor tazminat için Pakistan’a karşı haciz yoluna gitti

GEMİLERE EL KONULMUŞTU
Pakistan Anayasa Mahkemesi'nin 2012 yılında açtığı bir soruşturma sonrasında Karkey'e bağlı 4 gemiye el konulmuştu. Mahkemenin soruşturmasının nedeni ise Pakistan eski başbakanı Reza Pervaiz Eşref'in yolsuzlukla kısa süreli enerji anlaşmaları yapıp yapmadığını denetlemek olarak açıklanmıştı. Gemilerden biri 2004 yılında serbest bırakılırken, diğer üç gemi halen Pakistan’da bulunuyor.

15 ÜLKEDE FAALİYET YÜRÜTÜYOR
Karkey, yurt içi ve uluslararası enerji pazarında halen 2 bin 700 megavat kurulu güce sahip 13 yüzer elektrik üreten gemisiyle dünyanın en büyük enerji filosuna sahip bulunuyor. İnşa süreci devam eden ilave 5 bin 300 megavat gücündeki enerji gemileriyle açık denizlerdeki kurulu gücünü 8 bin megavata çıkarmayı hedefleyen şirket, Türkiye, Endonezya, Gana, Lübnan, Mozambik, Zambiya, İngiltere ve Hollanda başta olmak üzere 15 ülkede faaliyet yürütüyor.

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!