800 soruya cevap verdiler

Güncelleme Tarihi:

800 soruya cevap verdiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2014 19:11

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) Genel Müdürü Aleksander Superfin, ÇED başvurusu ile ilgili çalışmaların tamamlandığını belirterek, ÇED raporu çerçevesinde 800 soru yanıtladıklarını, görüş aldıklarını söyledi. ÇED raporunun 3 bin sayfadan oluştuğunu kaydeden Superfin, bu ay sonunda raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulacağını kaydetti. Superfin, ÇED raporunun geçen senenin üçüncü çeyreğinde vermeyi planladıklarını ancak sahadaki sismik durumu tekrar teyit etmek istediklerini belirterek, bu çalışmalar yüzünden raporun aksadığını söyledi. ÇED raporunun artık hazır olduğunu kaydeden Superfin, ilave soru gelmesi halinde buna da cevap vereceklerini söyledi

Haberin Devamı

Türkiye’de ilk nükleer santrali kurduklarını soru işaretlerinin olmasının doğal olduğunu dile getiren Superfin, soru gönderenler arasında Greenpeace ve TEMA gibi kuruluşların da olduğunu dile getirdi. Soruları önce yanıtladıklarını soru soran tarafın cevabı tatmin edici bulması halinde sorunun çıkarıldığını anlatan Superfin, kuruluşun tatmin olmaması halinde daha detaylı bir cevapla ÇED raporuna yansıtıldığını söyledi. TEMA ve Greenpeace gibi kuruluşların sorularına yanıt verdiklerini, yeterince şeffaf olduklarını düşündüklerini belirten Superfin, iddialara cevap verme gibi bir tutumları olmadığını kaydetti. Superfin, Grenpeace’in yöneltiği soruların daha çok duygusal olduğunu belirterek, “Belki haklı olarak duygusal nitelikte. Bu sorulara cevap vermek bizim borcumuzdur ki biz bunu aşırı duygusallık göstermeden objektif şekilde cevaplandırmaya çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

FAY YENİDEN İNCELENDİ

Superfin, ÇED öncesinde yapılan sismik çalışma ile ilgili bilgi verirken, 100 kilometre öteden geçen fayın santrale etkilerinin incelendiğini kaydederek, fayın aktif olması halinde bir etkisinin olmayacağının anlaşıldığını söyledi. Santralin depreme dayanıklı inşa edildiğini vurgulayan Superfin, bu süreçte tasarım değişikliğinin gerekip gerekmediğinin bağımsız eksper tarafından da incelendiğini söyledi.

EVET ÇALIŞIYORUZ AMA...

Son günlerde sahada çalışmaların başladığına ilişkin iddialara Superfin, ÇED raporu alınmadan inşaat çalışmasının söz konusu olmadığını söyledi. Ancak izinler alındıktan sonra zamanın hem kendileri hem de Türkiye tarafından çok değer kazanacağını vurgulayan Superfin, “Birtakım materyallerin hazırlanması gerekiyor. İnşaatta kullanılacak taş malzemelerin, mucurun ki basit materyallerdir, bunların elde edilmesi için ilgili yerlerden izin aldık. Aynı faaliyet için başka bir alanda da izin alınabilirdi. Taş ocağı faaliyeti resmi ve yasal çerçevede yürütülmektedir. Bunu izinleri bize sağlayan kuruluşlar da teyit edebilir. Herhangi bir ihlal söz konusu değil” dedi. Superfin, “Erken değil mi?” sorusuna ise, “Zaten ÇED süreci bekleyişi var zaman içinde pekçok şey yaptık. Birtakım faaliyetler yürütüldü, bizim tarafımızdan harcamalar yapıldı. Bu faaliyeti belli bir mantık çerçevesinde yaptığımızı düşünüyoruz. Evet bu faaliyeti şimdi yürütmeyebilirdik ama Türkiye bu elektiği 1 sene geç kazanacaktı” yanıtını verdi. Teknik açıdan ÇED’in olumlu sonuçlanmasını beklediklerini söyleyen Superfin, “Olumsuz kararı tetikleyecek zemin yok. Çünkü bu projeleri birçok farklı ülkede birçok kez gerçekleştirdik, yeterince tecrübemiz var. Bu faaliyeti yürüterek risk üstlenmiş olduk takvim içinde yapılması öngörülenlerdir” dedi.

Haberin Devamı

ATIKLAR İÇİN AYRI ANLAŞMA OLACAK

Atıklar konusunda ise Superfin, kullanılmış yakıtın santral sahasına depolanacak bir süre sonra yeniden işlenmek üzere yurtdışına çıkarılacağını, yeniden işleme tabi olmayan atıkların santral sahasında tüm yaşam döngüsü boyunca depolanacağını, sonraki aşamaya yönelik mevzuat hazırlanacağını kaydetti. Bu mevzuatın hazırlık aşamasında olduğunu dile getiren Superfin, “Türkiye’nin nükleer atık yönetimi teşkil edecek mevzuatı sadece Akkuyu için değil diğer santraller için de geliştirecek. Bunun dışında nükleer atıkların yönetimi hükümetlerarası anlaşmaya göre ayrı bir anlaşmada değerlendirilecek, bu anlaşmalar ilerleyen zamanda düzenlenecek. Santralin inşaat aşamasında gelişim sürecinde netleştirilecek” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

NAZAR DEĞMESİN

Son günlerde Türkiye’de piyasalarda yaşanan sıkıntılara ilişkin Superfin, “Nazar değmesin biz de sıkıntı yok” dedi. “Keşke biz ikinci nükleer santrali yapsaydık dediğiniz oldu mu ?” sorusuna ise Superfin, “İlk olmak onur vericidir” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!