800 dönümlük askeri araziyi 300 milyon liraya devralıyor, Atatürk Havalimanı genişliyor

Güncelleme Tarihi:

800 dönümlük askeri araziyi 300 milyon liraya devralıyor, Atatürk Havalimanı genişliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2010 00:00

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanı’nı rahatlatması beklenen 800 dönümlük askeri arazinin devri için Genelkurmay’la anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Yıldırım, araziyi 300 milyon liraya devralıp, karşılığında ordunun gösterdiği yerlere ihtiyaçlarını karşılamak üzere binalar yapacaklarını bildirdi.

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Atatürk Havalimanı’na komşu 800 dönümlük askeri arazinin 300 milyon liraya Devlet Havalimanları Genel Müdürlüğü’ne devri için anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Yıldırım, 300 milyon lirayı orduya nakit ödemek yerine, istedikleri noktalara binaların yapımını üstleneceklerini söyledi. Yıldırım, Atatürk Havalimanı’na eklenecek bu alanın daha çok uçak park yeri ve benzeri ihtiyaçlar için kullanılacağını vurguladı.

Her gün 3 bin 300 uçak

Binali Yıldırım, THY Genel Müdürü Temel Kotil, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy ve Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu’nun katılımıyla düzenlediği sohbet toplantısında, 7.5 yıl önce gündeme getirdikleri “Havayolu halkın yolu olacak. Türkiye uçacak. Türkiye ve vatandaş uçacak” sloganlarının gerçekleştiğini belirterek, “10 milyon kişi ilk kez uçakla seyahat etme şansı yakaladı. 7 şirket 7 merkezden içerde 45 noktaya uçuyor. Her gün semalarımızda 3 bin 300 uçak dolaşıyor. Biz göreve geldiğimizde 8.5 milyon olan uçakla taşınan yolcu sayısı bu yıl 56 milyona çıkmış bulunuyor” dedi.

Zenginlik yayılıyor

Iğdır, Bingöl, Yüksekova ve Şırnak’a havaalanı yapımı için harekete geçtiklerini anımsatan Binali Yıldırım, “Örneğin Yüksekova’ya havaalanı yapmak rantabl mı?” sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: “Oradaki vatandaş bize, ‘İstanbul’daki vatandaştan ne farkımız var’ diye koruyor. Zenginliği, refahı, imkanları genele yaymak gerekiyor. Dolayısıyla Yüksekova’ya, Şırnak’a havaalanı yaparken ekonomik anlamda kurtarıp, kurtarmadığına bakmayız. Zamanla oralar da kendi ekonomisini yaratır.”

300 milyona alıyoruz
/images/100/0x0/55ea7300f018fbb8f880ae3f


Yıldırım, “Atatürk Havalimanı’na komşu 800 dönümlük askeri arazi konusunda Genelkurmay’la anlaşma sağlayabildiniz mi” sorusuna da şu yanıtı verdi: “300 milyon liraya devralmak üzere anlaştık. Parayı nakit ödemek yerine onların istedikleri yerlere istedikleri binaların yapımını biz üstleneceğiz. Böylece Atatürk Havalimanı’ndaki uçak park yeri sıkıntısı benzeri sorunlar çözülecek.”

3’üncü pist arayışı var

Yıldırım, “800 dönümlük askeri araziyi aldığınızda Atatürk Havalimanı’na bir pist daha eklenmesi söz konusu olabilecek mi” sorusunu ise, “Üçüncü pist için o araziden bağımzız arayışlarımız var. Eğer uygun bir formül ortaya çıkarsa, o zaman üçüncü pist yapımını gündeme getirebiliriz” şeklinde yanıtladı.

Üçüncü havaalanı olacak

Binalı Yıldırım, “İstanbul’a üçüncü havalimanı Silivri’ye mi olacak” sorusu üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı: “İstanbul’a üçüncü havalimanı gerekiyor, yapılacak. Ancak, yeri konusunda henüz kesin karar verilmiş değil. Silivri de seçenekler arasında.”

Ara bağlantı işi gelir kapısı olmaktan çıkacak

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, ücretlerin düşmesiyle başta Turkcell olmak üzere GSM operatörlerinin gelir erimesi yaşadıkları “ara bağlantı” konusunda, “Alt yapı yatırımları ilerledikçe, ara bağlantıyı gelir kapısı olmaktan çıkaracağız” dedi. Yıldırım, “Özellikle Turkcell, bu konuda eleştirilerini gündeme getirmişti” şeklindeki hatırlatma üzerine, “Bu işi birden bire yapmayız. Kademeli olarak, yavaş yavaş yürürüz” mesajı verdi. Yıldırım, internette 5 puanlık vergi indiriminin gerçekleştiğini hatırlatarak, “Maliye Bakanlığı’nı cep telefonu görüş-melerindeki vergi indirimi konusunda henüz ikna edemedik. Ancak, işin peşini bırakmak yok” diye konuştu.

7.5 yılda 75 milyar liralık yatırım yaptık

BİNALİ Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı’nın 7.5 yıllık AK Parti iktidarı döneminde 75 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiğini vurgulayarak, şu örnekleri verdi:
Bölünmüş yollar 2003’te 6 bin 100 kilometreydi. Bugün 18 bin 400 kilometreye çıkmış durumda. 2012’de 22 bin 500 kilometreye çıkacak. 2023’te 32 bin kilometre olacak.
11 bin kilometrelik demiryolu hattımızın 5 bin 50 kilometresi yenilendi. Hedefimiz demiryolu hattını 22 bin 500 kilometreye ulaştırmak.
2003’te yüksek hızlı tren yoktu. Ankara-Eskişehir hattı 2 milyon yolcuya ulaştı. Eskişehir-İstanbul arası için çalışmalar sürüyor.

İlk yerli uyduyu 2015’te uzaya göndermek istiyoruz

TÜRKSAT 3A uydusunun 2008’de fırlatıldığını anımsatan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu konudaki çalışmaları şöyle anlattı: “Uydunun doluluğu yüzde 48’den 90’a kadar çıktı. 4 bin 917 okulumuz uydu üzerindek internet bağlantısına kavuştu. Çünkü, oralarda kablu altyapısı yoktu. Türksat 4A ve 4B’nin 2012’de fırlatılmasını planlıyoruz. 2015’te de ilk yerli uydumuzun uzaya gönderilmesini öngörüyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!