Nurten ERK
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2003 02:07
Adı Sadık Özgür. 9 yaşında Divriği'de çobandı. Sonra Divriği Madenleri'ne girdi. İstanbul'da Deniz Yolları'nda çalıştı. Ardından bir atölye kurup, karyola borusu üretti. 1955 ‘de Kale Kilit'i kurdu. Özgür'ün ‘Kale’si bugün 11 şirketle 80 trilyon ciroya koşuyor.
SİVAS'ın Divriği İlçesi'nde 9 yaşında çobanlık yaparak ailesine bakan Sadık Özgür'ün küçük bir atölye ile temelini attığı Kale Endüstri Holding, bugün 11 şirketle, 80 trilyon lira ciroya koşuyor. 1953 yılında 40 metrekarelik bir atölyede tek başına yola çıkan 73 yaşındaki Sadık Özgür, artık üç kızı, damatları, oğlu ve torunlarıyla Kale Kilit'i daha da büyütmeyi hedefliyor. ‘‘İçindeki saklı gücü keşfettiğin anda, ne kadar büyük işlerin altına imza atabileceğini de anlayacaksın’’ diyen Kale Endüstri Holding Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özgür ile geçmişten geleceğe uzanan bir sohbet yaptık.
Sivas Divriği'den İstanbul'a gelişiniz nasıl oldu?
- Annemi 1.5 yaşındayken kaybettim. Babamın ikinci eşiyle evliliğinden 5 erkek kardeşim oldu. 9 yaşında babamı kaybettik. En büyük olduğum için 7 yaşındaki üvey kardeşimle çobanlık yaparak geçimimizi sağlamaya başladık. Divriği Kaymakamı'nın yardımlarıyla sabahları yarım gün okula gidiyor, öğleden sonra Divriği Demir Madenleri'nde torna tesfiye işlerinde çalışıyordum. 18 yaşımda İstanbul'a tek başıma gelmeye karar verdim.
İstanbul'da neler yaptınız? Bu zorlukta kendi işinizi nasıl kurdunuz?
- İstanbul'da çok iş aradım. Devlet Deniz Yolları Gemi İnşa ve Tamir Fabrikası'nda tornacı olarak çalıştım. Üç yıl askerlikten sonra Devlet Deniz Yolları'na ustabaşı olarak döndüm. Üç yıl sonra Saadet Hanım ile evlendim. Üç kız, bir erkek çocuğum oldu. Eşimin eniştesi Rıfat Akbulut'un verdiği 7 bin 500 lira borçla bir hanın bodrumunda 40 metrekarelik atölyeyi kurarak ortak olduk. Rıfat Bey, eşim ilk çocuğumuza hamileyken bir sabah eve geldi. 'Oğlum 70 yaşımdayım. Çocuğum yok ve görüyorum ki sen dürüst ve çalışkansın. Çocuklarınız olacak, Maliye ile notere gidelim, atölyeyi tamamen senin üzerine geçirelim' dedi. O gün eve döndüğümde bir kızım olduğu müjdesini aldım. O gün 17 Eylül 1953'tü. 50 yıl önce, ilk atölyeme sahip olduğum gün ilk yavrumu kucağıma aldım.
Kilit üretimine ne zaman geçtiniz?
- Atölyedeki ilk işimiz karyola borusuydu. Bir yıl sonra gaz ocağı aksesuarları da yapmaya başladık. İkinci yıldan itibaren asma kilit üretimine girdi. Giderek kilitler çeşitlendi. Yatırımları artırmak gerekti. O yıllarda bile reklama çok önem verdik.
En büyük rakipleriniz kimler?
- Almanya, İtalya, İngiltere artık Kale Kilit markasını iyi biliyor, onlarla rekabet ediyoruz. Bizden çekiniyorlar. Uzakdoğu, Tayvan, Çin düşük fiyatlarla ortaya çıktılar, ama kalitede bizi yakalayamadılar. Zaten geçtiğimiz aylarda da Uzakdoğu kilitlerine fon koydurduk. Kale Kilit bugün Avrupa'nın en büyük kilit fabrikası haline geldi.
İhracatta hangi pazarlara ağırlık veriyorsunuz?
- İhracata 1978 yılında başladık. Halen 15 milyon dolara yakın ihracatımız var. Üretimimizin yüzde 30'unu, 61 ülkeye ihrac ediyoruz. Avrupa ülkeleri, Ortadoğu, Rusya, Mısır ve İran en büyük pazarlarımız.
Grubun 2003 ciro beklentisi ve 2004 hedefiniz nedir?
- 2003 ciromuz 80 trilyon lira civarında. Lokomotiv şirketimiz hálá Kale Kilit, cironun yüzde 70'i bu şirketimizden. 2004 hedefimiz ise en az yüzde 20-25 daha büyümek.
İşçi atmak bize pahalıya mal oluyor Kriz dönemlerini nasıl geçirdiniz?
- Kriz dönemlerinde zorunlu tenkisatlar yaptık ama, tenkisat bize çok pahalıya mal oluyor. Hem işi iyi bilen birini kaybediyoruz, hem de onu çıkarırken bir sürü tazminat ödüyoruz. Krizde üretimi yüzde 25-30 küçültmek zorunda kaldık. 40 yıldır çalışan işçilerimiz var. Biz artık bir aileyiz, üç yıldır tenkisat yapmadık. Krizde de hayat durmaz, yüzde 30-30 büyümezsiniz de yüzde 15-15 gidersiniz.
Kale zorluklara rağmen umudun en canlı kanıtı Yaşadığınız zorluklar zaman zaman ümidinizi kırmadı mı?
- İçindeki saklı gücü keşfettiğin anda ne kadar büyük işlerin altına imza atabileceğini de anlarsın. Kale Endüstri Holdingt tüm zorluklara rağmen umudun her zaman var olduğunun en canlı kanıtı. Hayal et ve gerçekten iste. Gerçekten istediğinde o artık hayal değildir.
Üç nesil el ele Ailenizin bütün bireyleri grupta mı çalışıyor?
- İşe yalnız başladım. 20 yılı yalnız yürüdüm. Daha sonra damatlarım Yılmaz Gürün, Dursun Çizer, Faruk Saylam, oğlum Sedat Özgür, kızlarım Sema Gürün, Sefa Çizer, Sedakat Saylam ile bugünlere geldik. Torunlarım Alp, Aslıhan, Güldemet ve Yasemin ile daha da büyüyeceğimize inanıyorum.
30 trilyon yatırdık pencere işine girdik Önümüzdeki dönemlerde yeni yatırımlarınız olacak mı?
- Pencere doğrama aksamları üretmek üzere, yaklaşık 30 trilyon liralık yatırımla yeni bir fabrika kuruyoruz. Çift açılışlı, fonksiyonel pencereler üreteceğiz.
Eve ne lazımsa hepsini üretiriz Bulunduğunuz sektörlerin dışında başka alanlara girecek misiniz?
- İki yıl önce, 20 trilyon lira yatırımla mobilya fabrikası kurduk. Bir evde ne lazımsa hepsini üretiyoruz. Mobilya fabrikasındaki ürünlerin satışına yeni başladık.
Kale Mobilya Topkapı'da bir show-room açtı. Üç bayilik verdik, 25'e kadar çıkaracağız.
Almanya'daki fabrika çocuk gibi büyüyecek Yurt dışında yatırım düşünüyor musunuz?
- Geçen yıl Almanya'da bir kilit fabrikası aldık. Oradaki markamız GTV. Almanya’daki bu fabrikanın yıllık cirosu 15 milyon
Euro civarında. Ve bu fabrikamızda 100 kişi çalışıyor. Onu da çocuk gibi büyüteceğiz.
SADIK ÖZGÜR KALE Endüstri Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özgür, 1930 yılında Sivas'ın Divriği İlçesi'nde doğdu. 1.5 yaşında annesini, 9 yaşında babasını kaybetti. Üvey kardeşiyle birlikte çobanlık yaparak ailesinin geçimini sağladı. 18 yaşına kadar Divriği Demir Madenleri'nde torna tesfiye öğrendi. Daha sonra İstanbul'a geldi. Devlet Deniz Yolları Gemi İnşa ve Tamir Fabrikası'nda tornacılık yaptı. Üç yıl askerlikten sonra Deniz Yolları'nda ustabaşı olarak çalışmaya başladı. 1953 yılında kurduğu atölye ile karyola borusu üretimine girdi. 1955'te Kale Kilit'i kurdu. Kale Endüstri Holding bünyesinde 11 şirket, 1460 çalışanla kilitten mobilyaya değişik sektörlerde faaliyet gösteriyor.