80 milyon dolarlık et satma çabasına girdi, ‘Arjantin’i sadece inek görmeyin’ dedi

Güncelleme Tarihi:

80 milyon dolarlık et satma çabasına girdi, ‘Arjantin’i sadece inek görmeyin’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2011 00:00

Fiyat düşsün diye et ithalatına kapı açılması, Türkiye’yi Arjantinli şirketlerin odağına oturttu. Arjantin Cumhurbaşkanı Christina Fernandez de Kirchner, “Bizi sadece bir inek üreticisi ülke olarak görmeyin” mesajı verdi. Kirchner, Türkiye’ye 20 bin tonluk kemikli et satılabileceğini belirterek, “80 milyon dolarlık bir operasyon” dedi.

Haberin Devamı

ET ithalatına izin verilmesiyle Arjantinli şirketler Türkiye’ye yönelirken, Arjantin Cumhurbaşkanı Christina Fernandez de Kirchner, “Bizi sadece bir inek ya da emtia üreticisi ülke olarak görmeyin” mesajı verdi. Türkiye’ye 20 bin tonluk kemikli et satılacağını açıklayan Kirchner, “Dışişleri Bakanım bir operasyon gerçekleştirdiğini söyledi. 16 yıldan sonra 20 bin tonluk bir kemikli et satılabileceğini ve bunun 80 milyon dolarlık bir operasyon olduğunu anlattı. bunlar güzel gelişmeler” dedi.
Sadece tohum ülkesi değil
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Amerika İş Konseyleri tarafından düzenlenen Türkiye-Arjantin İş Forumu’nda iki ülke arasındaki ticareti değerlendiren Arjantin Cumhurbaşkanı Kirchner, şöyle konuştu: “İstanbul’da ticaret ofisi kurmayı istiyoruz. Bu sayede iş adamları ülkelerdeki karşılıklı fırsatları tanıma imkanı bulacak. Arjantin’i sadece bir inek, tohum ya da emtia üreticisi ülke olarak görmeyin. Arjantin bilim ve teknoloji alanında gelişmeler sağlıyor. Şap aşısının önemli üreticisiyiz.”
Rakip değil tamamlayıcı
Türkiye’nin serbest piyasa kurallarının sonuna kadar uygulandığı bir ülke olduğunu anlatan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, şu bilgileri verdi: “Latin Amerika stratejisi ile ticaretimizi ciddi oranda artırmaya başladık. Şili ile serbest ticaret anlaşması yaptık.Arjantin ile Türkiye gerçek potansiyelini yansıtmaktan uzağız. İki ülke işadamları karşılıklı potansiyel artırılması, üçüncü ülkelerde birlikte iş yapması önemli. İşbirliği yapalım, çünkü iki ülkenin de benzer işbirliği imkanları var. İki ülke işadamları olarak birbirinize rakip değil, birbirinizi tamamlayan, destekleyen bir anlayış içine girdiğiniz zaman Türkiye-Arjantin ilişkileri büyüyecektir.”
Uçuşlar başlayacak
Arjantin özel sektörünü Türkiye’nin cazip ortamına davet eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bugün Türkiye’de 11 küresel otomotiv markası üretim yapıyor. Küresel krizin yaşandığı bu dönemde tek çıkış ortak işbirliğidir. Türk özel sektörü olarak en etkin olduğumuz Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika’da sizlerle işbirliği yapmaya hazırız. Bir diğer işbirliği alanımız turizm olabilir. Karşılıklı havayollarımızın direk uçuşları başlayacak” dedi.

Haberin Devamı

TUSKON: Arjantin tarımda öne çıkıyor

Haberin Devamı

ARJANTİNn’in nüfusu ve ticaret potansiyelini değerlendiren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, şöyle konuştu: “Arjantin 40 milyonluk nüfusu, 350 milyar dolarlık GSMH’sı ile Güney Amerika’daki önemli ülkelerden bir tanesidir. Yıllık ihracatı 70, ithalatı ise 57 milyar dolar olan Arjantin geleneksel olarak bir tarımsal ürünler ihracatçısı ve sanayi ürünleri ithalatçısı konumunda.   Bu nedenle Arjantinli şirketlerin Türkiye’ye gelerek Türk şirketler ile buluşması çok önemli.”

Advanced, 30 milyon dolara Mersin’e çiftlik kuracak

TÜRKİYE İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) ile Arjantin-Türkiye İkili İş Görüşmeleri’ne katılmak için İstanbul’a gelen Advanced’ın Satın Alma Müdürü Dirk Protzen, “Türkiye hayvancılık alanında çok önemli pazar. Ancak bu konudaki sıkıntılar ithalata yöneltti. Arjantin’de çok büyük çiftlikler var. Biz fiyatları dengelemek için geldik. Mersin’e 30 milyon dolarlık besi çiftliği kurmayı planlıyoruz. Bu konuda bazı girişimlerimiz oldu” dedi. Küçükbaş besi hayvanları için 25 bin başlık bir çiftlik kuracaklarını vurgulayan Advenced A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Eresin, şu değerlendirmeyi yaptı: “30 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. Çiftlik Mersin’de olacak. Çünkü Uruguay’dan Güney Amerika’dan gelen hayvanlar ılık bölgeden geldiği için burada daha rahat uyum sağlayabilirler. Hem ithal ettiğimiz etleri hem de çiftlikte ürettiklerimizi hem Türkiye’de hem de Ortadoğu’ya satacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!