Güncelleme Tarihi:
GAYRİMENKUL sektörüne yatırım yapan sanayicilere bir yenisi daha eklendi. Yapı ürünleri üreten Kale Grubu kendi arsalarında Bodur Gayrimenkul şirketiyle gayrimenkul projelerini hayata geçirecek. Şirket kendine ait fabrika, depo, maden arama alanlarında kentsel dönüşüm de yapacak. Bodur Gayrimenkul Genel Müdürü Bahadır Kayan, “Gayrimenkulde en önemli girdi arsa maliyeti. Biz şanslıyız, arsamız var. İnşaattaki ince iş malzemelerinin neredeyse tamamını da üretiyoruz. Daha yüksek katma değer için gayrimenkul yatırımına karar verdik ” dedi.
ESKİ DEPO KONUT OLACAK
Yapı malzemeleri tecrübeleri nedeniyle inşaat sektörüne çok uzak olmadıklarını belirten Kayan, “Tekstilci, turizmci ya da otomotivci değiliz. Klasik sanayi inşaatçı çekişmesinde yerimiz yok. Türkiye’de neredeyse her 3 projeden birinde bizim malzemelerimiz kullanıldı” dedi. 3 yıl önce Bodur Gayrimenkul’ü kurduklarını ve son 1 yıldır ilk projeleri üzerinde çalıştıklarını söyleyen Kayan, “ilk projemiz Kartal’da. Eski bir depo tesisi yerine konut projesi yapıyoruz. Arsa bedeli hariç 100 milyon liralık bir proje. 27 katlı 100 metrelik bir bina. Uzun süre ilk proje nerede ve hangi ölçekte olsun diye tartıştık. Kartal’da ciddi rekabet var ama girdik. Binaya, tasarıma ve lokasyona güveniyoruz. 195 konutluk Daire Kartal projesinde satışlar nisanda başlayacak” dedi.
YÖNETİM 5 YIL BİZDE
Kayan, 8 yıl boyunca orta ve büyük ölçekli proje üretecek arsa stokları olduğunu dile getirdi. İstanbul’da Ömerli, Sefaköy ve Avcılar bölgelerine yatırım planladıklarını belirten Kayan, Ankara, İzmir ve Çanakkale’de de proje geliştireceklerini ifade etti. Gayrimenkulde güven duygusunun önemine dikkat çeken Kayan, şunları söyledi: “Şirket evleri zamanında bitirecek mi, örnek dairede gösterdiği evi verecek mi endişesi olmayacak. Projelerde 5 yıl yönetimi de biz yapacağız. Böylece satış sonrası hizmet de vereceğiz.” Son dönemde çok sayıda sanayicinin müteahhitlerle anlaşma yaparak mülklerini değerlendirdiğini hatırlatan Kayan, şirket olarak başka bir şirkete kendi isimlerini emanet etmeyeceklerini dile getirdi.
Dönüşüm büyük fırsat
KENTSEL dönüşümün şehirler için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Bahadır Kayan, “Dönüşüm döngüsü şehirlerin önüne 50-60 yılda bir geliyor. Dönüşümde devlet eliyle düzeltilmesi gereken noktalar var. Bina değil ada bazında dönüşüm olmalı. 12 katlı binayı yıkıp yerine 15 katlı yapılıyor” dedi. Yeşil binaların da öne çıkması gerektiğini belirten Kayan, bir binanın yeşil bina kriterlerine göre yapmanın maliyetinin toplam maliyetin yüzde 2-10’u kadar olduğunu kaydetti.
Merkez de dönüşecek
KALE Grubu’nun merkez binası İstanbul Levent’te yer alıyor. Kayan, konumu ile öne çıkan yapıda dönüşüm planı olup olmadığını sorusuna şöyle yanıt verdi: “Bu aksın dönüşmemesi mümkün değil, biz de zamanı gelince eşlik edeceğiz. 1980’lerde yapılan merkez binamız bölgenin ilk yapılarından” dedi.