Güncelleme Tarihi:
HİNT Okyanusu’nda Hindistan ve Sri Lanka’nın güneyinde bir ülke Maldivler. Yaklaşık 1200 adadan oluşuyor. 300 kadarında yerleşim var. Bunların çoğunluğunda turistik tesisler bulunuyor. Nüfus 400 bin civarında. Başkent Male, aynı zamanda ülkenin tek havalimanının olduğu şehir. Aktif ulaşım buradan sağlanıyor. Uzmanlar, küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki 30-40 yıl içinde birçok adanın sular altında kalacağını söylüyor.
Dünyanın en çok noktasına uçan havayolu unvanına sahip THY, pandemiye rağmen şu an Male’ye haftada 7 direkt uçuş gerçekleştiriyor. Aralık-mayıs, Maldivler’de turizm hareketliliğinin en yüksek olduğu dönem. Haftalık uçuş bu tarihlerde 14’e yükseliyor. 1933’te 5 uçaklık bir filoyla sektöre giren ulusal havayolumuz, bugün 129 ülke ve 340 noktaya sağladığı erişimle sektörünün öncülerinden. THY, önümüzdeki dönemlerde yeni coğrafyalara uçmanın hazırlıklarını yapıyor.
İNGİLİZLER ÖNEMLİ İZ BIRAKMIŞ
Şimdi dönelim yine Maldivler’e. İstanbul’dan 8 saatlık uçuşla ulaştık Male’ye. Ülke eski bir İngiliz sömürgesi. 1965 yılında bağımsızlığını kazansa da, adalarda İngilizlerin izleri kalmış. Yerel dil Maldivce ancak halkın büyük çoğunluğu İngilizce konuşabiliyor. Direksiyonlar sağda ve trafik akışı İngiltere’deki gibi. Para birimi Rufiya. 1 dolar yaklaşık 15 Maldiv Rufiyası yapıyor. İslami kuralların yoğun uygulandığı ülkenin ana geçim kaynağı turizm. Yerlilerin yaşadığı adalarda ise balıkçılık yapılıyor. Eğlence ve kültürel aktiviteler sadece ada otellerinde serbest. Her adaya sadece bir otel yapılmasına izin veriliyor. Marriott, Hilton, Accor ve Four Seasons gibi turizm devlerinin önemli tesisleri var. Bunlara Ayada ve Joali adlı Türklere ait iki oteli de ekleyebiliriz. Male sonrası, bir grup gazeteci deniz uçağıyla kuzeydeki Vagaru adasına uçtuk. Muhteşem manzaralı yolculuk 1 saat sürdü. Vagaru, yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda 200-300 metre eninde küçük ama yemyeşil bir ada.
YATIRIM 6-7 YILDA GERİ DÖNÜYOR
12 yılını Maldivler’de geçiren turizmci Ömer Ülke, yürürlükteki sistemi şöyle anlatıyor: “Adalar leasing modeliyle 49 yıllığına turizm işletmecisine kiralanıyor. Tesis tamamlanınca, adadaki tüm yaşam işletmecinin kontrolüne giriyor. Yatırımların geri dönüşü ortalama 6-7 yıl. Türkiye’de bu oranın 10-15 yıl olduğu düşünülünce bölgeye ilginin nedeni ortaya çıkıyor.” Ülke, Maldivler’e tatile geleceklere şu ipucunu veriyor: “Dört dörtlük bir tatil hedefliyorsanız cep telefonu ve bilgisayarlarınızı kapatın. Trafik ve gürültüyü unutun. Dünyayla ilişkinizi kesip sadeliğin tadına varın.” Bu önerilere bakılınca yörenin neden bir ‘balayı’ ve ‘lüks sakinlik’ cenneti olduğu anlaşılıyor.
KIŞ YOK, İKİ MEVSİM VAR
PEKİ, bu balayı cennetinin artı ve eksilerine şöyle bir göz atalım:
* Türklere giriş vizesiz.
* Yerel halk İslami kurallara göre yaşıyor. Ada otelleri dışında eğlence mekânları bulunmuyor. Alkol satışı sadece ada otellerinde serbest.
* Ulaşım çoğunlukla deniz uçaklarıyla sağlanıyor. Bazı yakın adalar için sürat tekneleri de kullanılıyor. 15’er kişilik 80 civarında deniz uçağı var.
* Ülkede mevsimleri ikiye ayırabiliriz. Aralık-Mayıs dönemi yaz. Sıcak ve kuru. Haziran-Kasım dönemi ise bahar. Kısmen daha serin. Tropikal iklimin etkisiyle kısa süreli yağmur ihtimâli yüksek.
* Ağırlıklı olarak deniz ürünleri tüketiliyor. Asya ve Hint mutfağının etkisindeki dünyaya hoş geldiniz. Yoğun kullanılan soslar, Türk damak tadına biraz farklı gelebilir. Ama denemeye değer.
* Akvaryum görüntülü deniz, dalış meraklıları için büyülü güzellikler sunuyor. SPA, şnorkelli ya da tüplü dalış adalardaki en önemli aktivitelerden.
* Adalarda tatlı su kaynakları bulunmuyor. Su ihtiyacı deniz suyu arıtılarak karşılanıyor. Elektrik ise güneş enerjisinden sağlanıyor.
* Otellerin çoğunda, çelik ve beton direkler üzerine oturtulmuş okyanus villaları var. Lüks villalar insana sanki denizde yaşıyormuş duygusu veriyor.
CENNETTE MAHSUR KALABİLİRSİNİZ
Maldivler’de hava şartlarından dolayı mahsur kalabilirsiniz. Yağışlı ve dalgalı ortamlarda deniz uçaklarıyla ulaşım mümkün değil. Havanın düzelmesini bekleyeceksiniz. Hava muhalefeti nedeniyle biz de ekip olarak 3 saat kadar şartların uygun olmasını bekledik ve maceralı bir yolculuk sonrası Başkent Male’ye ulaşabildik.
1 HAFTALIK TATİLİN BEDELİ NE?
RAKAM, dönem, tesis ve tercihinize göre değişiyor. Çift kişilik tatil için ortalama bir rakam vermek gerekirse 3-4 bin dolar diyebiliriz. Buna ulaşım bedeli dahil değil. Cennet, ama pahalı bir cennet.