8 milyar dolar ‘fazla’yı gösterdi, tekstilde ‘antidamping’e fren istedi

Güncelleme Tarihi:

8 milyar dolar ‘fazla’yı gösterdi, tekstilde ‘antidamping’e fren istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2011 00:00

Kumaş ithalatına yüzde 30 hazır giyim ithalatına yüzde 40 ek vergi getiren tebliğle yaşanan tedirginlik üzerine sektör temsilcileri soluğu Ankara’da aldı. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Bu antidamping vergisi sektöre büyük zarar verir. Biz 8 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir sektörüz. Bize gelene kadar lükse, demir-çeliğe baksınlar” dedi.

Haberin Devamı

RESMİ Gazete’de geçen hafta yayımlanan kumaş ithalatına yüzde 30 hazır giyim ithalatına yüzde 40 ek vergi getiren tebliğin yarattığı tedirginlik üzerine sektör temsilcileri soluğu Ankara’da aldı. Aralarında İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Türkiye Giyim Sanayiciyeri Derneği (TGSD), Birlemiş Markalar Derneği (BMD), Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD), Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği’nin de (LASİAD), Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) bulunduğu sektör temsilicileri Dış Ticaret Müsteşarlığı ve buraya bağlı İthalat Genel Müdürülüğü yetkilileriyle 3 saat süren bir toplantı yaptı.
Dokuma ihracatını bitirir
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, dokuma kumaşların neredeyse tamamına, hazır giyimde de pek çok alanda uygulanacak antidamping vergisinin, 9 aylık bir soruşturma süreci geçireceğini söyledi. Tebliğle ilgili şu anda tarafların dinlendiğini belirten Tanrıverdi, “Hazır giyim olarak dokuma kumaşlarda vs. uygulanmasına karşıyız. Bu sektöre çok büyük bir zarar verir. Dokumalı ihracatımızı bitirir. Bu ürünleri tedarik edebileceğimiz fabrika sayısı hem yeterli değil hem de maliyeti yüksek” dedi. İşlerin açıldığı bir dönemde getirilen uygulamanın yanlışlığını vurgulayan Tanrıverdi, bu işten sadece büyük tekstil üreticilerinin memnun olduğunu söyledi.
Halka çoktan koptu
Tanrıverdi, yüksek adetli sipariş alamayan küçük ölçekli işletmelerin dahilde işlemeden de faydalanamayacağı uyarısında da bulundu. Söz konusu uygulamanın tekstil sektörü çok kan kaybetmeden yıllar önce yapılması halinde yarar sağlayabilecekken, şu anda hiçbir faydası olmadığını belirten Tanrıverdi, “Eskiden yapılsa zincirin o halkası yerindeydi. Ama artık halka çoktan kopmuş gitmiş. Bizim ürünümüz ara mamül. Kumaş bizim ana hammeddemiz” dedi.
Yanlış sektöre el attılar
“Bizim en büyük özelliğimiz hızlı, küçük siparişleri yapabilmemiz. Bu uygulama ile bu özelliğimizi, yeteneğimizi kaybederiz” diyen Hikmet Tanrıverdi, şöyle devam etti: “Tekstil ve konfeksiyona baktığınızda bizim ticaret fazlamız var. 8 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyoruz. Bize gelene kadar demir-çeliğe, lüks eşyaya baksınlar. Burada kısa vadeli değil uzun vadeli yaklaşım lazım.”
Maliyet yüzde 20 artar
Tanrıverdi, antidamping vergisi ile maliyetlerinin yüzde 20 artacağını hesaplıyor. Sadece eski Doğu Bloku ülkelerine 5 milyar dolar ihracat yapıldığını hatırlatan Tanrıverdi, “Sadece burada 1 milyar dolar maliyet artışı demek. Dokumada 400 milyon dolarlık maliyet artışı demek. Milyarlarca dolarlık maliyet artışı bizi iyice rekabet edemez hale getirir. Zaten kur nedeniyle sıkıntıdayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

El-kol bağlı hep yumruk yedik, vergi en az yüzde 40 olmalı

Haberin Devamı

ANKARA Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, hazır giyim ithalatında vergi oranının en az yüzde 40 olması gerektiğini belirterek “İthalata ek vergi, koruyucu aşıdır. Uzakdoğu salgınına en etkili önlem alınmıştır” dedi. Dış Ticaret Müsteşarlığının AB ile serbest ticaret anlaşması olan ülkelerden yapılacak hazır giyim ve dokuma kumaş ithalatına vergi getirilmesi uygulamasına destek verdiklerini söyledi. Karakuş, “Bugüne kadar Türkiye ekonomisini istila eden Uzakdoğu mallarına karşı hazır giyim sektörü eli kolu bağlı bir boksör gibi sürekli yumruk yedi. Kalitesiz, sağlığa zararlı ancak ucuz Uzakdoğu malları ile mücadele imkanı doğmasından memnunluk duyuyoruz.”

Haberin Devamı

Hadise 1 lira üzerine dönüyor, iş aş fiyattan önce gelir

ANKARA çıkarmasında farklı görüş olarak yer alan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, antidamping vergisini desteklediklerini, hatta uygulamaya çok geç kalındığını belirterek şunları söyledi: “Damping soruşturmasının açılabilemesi için sektörün yüzde 30’unun desteğinin alınması gerekiyor. Ben görev yaptığım süre içerisinde onlarca fabrikanın satıldığını, kapandığını, taşındığını ve binlerce insanın işsiz kaldığını gördüm. Uygulama daha evvel yapılsa bunlar olmayacaktı. Artık kalanları kurtaracak. Sektör en çok imaj kaybetti. Geleceğiyle ilgili endişeler vardı. Karşı çıkan arkadaşlarla aynı fikirde değiliz. İş, aş fiyattan önce gelir. Pahalanacak dedikleri... İthal kumaşın ortalama fiyatı 2.5 dolar. Vergi buna 75 sent, yani 1 lira ekleyecek. Bütün hadise bu 1 lira üzerine.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!