8 günlük IMF-Dünya Bankası maratonu başladı, İstanbul’a 15 bin kişi geldi

Güncelleme Tarihi:

8 günlük IMF-Dünya Bankası maratonu başladı, İstanbul’a 15 bin kişi geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2009 00:00

Kriz sonrası döneme geçişin anahtarı, uygulanan politikaların küresel düzeyde koordinasyonu dünya ekonomisinin çöküşün eşiğine gelmesinden bir yıl sonra, dünyanın dört bir yanından ekonomiye yön verenler İstanbul’da buluşmaya başladı.

Haberin Devamı

IMF'nin raporu açıklandı

IMF, krizin faturasını 3.4 trilyon dolara çekti

IMF: ‘Çok sıcak’ değilsiniz

186 ülkeden katılım: 186 ülkenin maliye bakanları, merkez bankası uzmanları, önde gelen işadamları, akademisyenleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini biraraya getirecek bu toplantılar, kriz sonrasında izlenecek yolun belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor.

İkinci kez ev sahibi: Sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu G-20 grubunun en önemli üyelerinden biri olan Türkiye, bu toplantılara 1955 yılından sonra ikinci kez ev sahipliği yapmış olacak. İstanbul da Washington dışında iki kez üstüste yapılan ilk şehir özelliği taşıyor.

39 otele rezervasyon: 6-7 Eylül IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları ile son bulacak olan bir dizi toplantı için 15 bin civarında kişi İstanbul’a geldi. İstanbul Valiliği’nin verdiği bilgiye göre, konuklar kongre merkezine yakın 39 otelde ağırlanacak.

20 milyon Euro’luk gelir: Resmi heyetler için ayrılan odaların fiyatları 250-350 Euro arasında değişirken, özel sektör temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları için yapılan rezervasyonların geceliği 20 Euro’dan başlayıp 5 bin Euro’ya kadar çıkıyor. Böylece, IMF ve Dünya Bankası aracılığıyla 9 günde 6 bini aşkın oda için ödenecek fatura 15-20 milyon Euro olacak.

10 bin polis görevli: Kongre merkezinde 3 vardiya halinde çalışacak 10 bin kişi de katılımcılara hizmet verecek. Çeşitli eylem ve protestoların yaşanacağı bu günlerde güvenliği, 10 bin polis ve 1600 özel güvenlik görevlisi sağlayacak.

1500 basın mensubu: Toplantıları 1000 yerli ve 500 yabancı basın mensubunun takip etmesi bekleniyor. İki gün sürecek olan toplantıda Türkçe, İngilizce, Arapça, Çince, İspanyolca gibi 7-8 dilde tercüme yapılacak. Tercümelerde 80-85 tercüman görev alacak.

8 günlük yoğun maraton

30 Eylül: IMF, ‘Küresel Mali İstikrar Raporu’nu açıklandı.

1 Ekim: IMF, ‘Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’nu açıklayacak.

2 Ekim: Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ve IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn basın toplantısı düzenleyecek.

3-5 Ekim: Yıllık toplantılar kapsamında seminerler yapılacak.

4 Ekim: Uluslararası Para ve Mali Komite (IMFC) toplantısı gerçekleştirilecek.

5 Ekim: Kalkınma Komitesi toplantısı gerçekleştirilecek.

6 Ekim: Genel Kurul toplantısı gerçekleştirilecek.

7 Ekim: Yıllık toplantılar kapanış oturumuyla sona erecek.

Trafik akacak kapalı kavşak ve caddeler olacak

Haberin Devamı

Yolları böyle kapattılar  / Foto-Galeri

HARBİYE’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek toplantılar boyunca, genel olarak yol kapatması yapılmayacak. Ancak kongre vadisinin çevresindeki caddelerde bariyerlerle kapatılacak. Kongre vadisinin giriş ve çıkışlarında dış ve iç kontrol üniteleri oluşturulacak. Katılımcılar için ulaşımlarından sağlığına kadar üst düzey önlemler alındı. MOBESE kameralarının sayısı artırıldı. Heyetlerin geliş ve gidişlerinde trafikte kontrollü geçişler sağlanacak. Bazı alanlarda da geçici kapatmalar yapılacak. Bu arada Adilbaba kavşağı, Küçükçiftlik Caddesi iniş-çıkış, Taşkışla Caddesi, Gümüş Sokağı IMF toplantısı boyunca kapalı olacak. İstanbul Valisi Muammer Güler’in özellikle kongre vadisi çevresinde oturan vatandaşlardan ricası ise 6-7 Ekim günleri toplu taşıma araçlarını kullanmaları yönünde.

Ağırlama bütçesi 30 milyon TL

Bu dev organizasyonda, Türkiye’nin cebinden fazla bir para çıkmadı. Katılımcılar, otel ve uçak masraflarını kendileri karşılıyor. Ev sahibi ülke olarak Türkiye sadece şehir içi ulaştırma konusunda bazı hizmetler sağlıyor.

Ancak Türkiye, toplantıların gerçekleştirilmesi için İstanbul Kongre Merkezi’ne, tanelle birlikte 330 milyon dolarlık bir yatırım yaptı.

Hazine de ev sahibi olarak etkinliklere 30 milyon TL bütçe ayırdı. Böylece şu ana kadar Türkiye’nin bu işe harcadığı para 360 milyon TL oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!