8 bine yakın kontenjan açığıyla 400 milyon YTL’lik darbe yeriz

Güncelleme Tarihi:

8 bine yakın kontenjan açığıyla 400 milyon YTL’lik darbe yeriz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2006 00:00

Türkiye’nin 1.5 milyon genci üniversite sınavına girdi ama sayısal 2’deki baraj yüzünden 7 bin 934’ü özel, 7 bin 724’ü devlette olmak üzere lisans (4 yıllık) programlarında kontenjan açığı kaldı. Eğer YÖK çözüm bulmazsa bu sınavın özel üniversitelerde neden olacağı 5 yıllık gelir kaybı 400 milyon YTL olacak.

ÖSYM’nin bu yıl sınav sistemini değiştirip barajı değiştirmemesi 7 bin 934 lisans (4 yıllık) kontenjanı boş kalan özel (vakıf) üniversitelerinin, 5 yılda 400 milyon YTL gelirden mahrum kalacağı belirtiliyor. Yüksek Öğrenim Kurumu’nun (YÖK) bu konuda bir çözüm bulmaması halinde ’kontenjan açığı büyük olan’ bazı vakıf üniversitelerinin mali güçlüğe girebileceği bildiriliyor. YÖK’ün yeni bir kararla boş kontenjanları dolduracak çözüm üretmesi bekleniyor.

PARA YÜZÜNDEN DEĞİL: Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, "Herkes, para yüzünden özel üniversitelerde açık oluştuğunu düşünüyor ama durum hiç de öyle değil. Bu yılki sınavda Sayısal 2 puan türünde (4 yıllık yerleştirmeler büyük ölçüde bu puan türünden yapıldı) baraj sorunu yaşandı. Sayısal 1 puana göre yapılan tercihlerin neredeyse tümü yerleşirken, Sayısal 2 puana göre yapılan yerleştirmede büyük açık kaldı" dedi. Önceki yıllarda özel ya da devlet tüm kontenjanların neredeyse yüzde 100 dolduğunu söyleyen Enver Yücel "Bu 8 binlik kayıp; 5 yıl ile çarpılırsa, özel üniversiteler için 40 bin öğrencilik kayıptır ve öğrenci başına ortalama 10 bin YTL’lik gelir sözkonusu olduğundan 5 yıl için vakıf üniversiteleri yaklaşık 400 milyon YTL gelir kaybına uğramıştır."

CİDDİ DARBE VURACAK: Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Serpil de, YÖK’ün çözüm bulması gerektiğini söyledi ve "Hadi bu açığın yüzde 20 sinin zaten kazansa da kayıt yaptırmayacağını düşünelim. Bu durumda bile 250-300 milyon YTL’lik bir kayıp olacak. Bu da vakıf üniversitelerinin ekonomisine ciddi darbe vuracak" dedi. Serpil, şöyle konuştu: "Umarım önümüzdeki yıl benzer sonuç çıkmasını önlerler. Geçen yıl ki sayısal sonuçlarına göre 230 bin öğrenci tercih yapmıştı bu yıl tercih yapanların sayısı 110 bine düştü. Sorun buradan kaynaklanıyor."

TÜRKİYE KAYBEDİYOR: Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Latif Mutlu ise, YÖK’ün bu konudaki sıkıntıyı çözeceğini umduğunu belirterek, "YÖK kendi raporunda her yıl sınava girenlerin yüzde 20’sini yerleştirebildiğini yazıyor. Lisans, ön lisans, devlet, vakıf toplamda 34 bin açık ne demek? Günümüzde artık lise mezunu olmak ne işe yarıyor ki. Şu anda lisans (4 yıllık) ön lisans (2 yıllık) toplamda devlette 16.434, vakıf üniversitelerinde 8.965, KKTC’de 7.307 ve komşu ülkelerde de 1.755 kontenjan boş kalmış durumda. Önemli olan birilerinin mali kaybı da değil. Bu kadar Türk gencinin bu yıl üniversite okuyamayacak olmasıdır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!