Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL-İzmir otoyolu tümüyle iç kaynaklarla finanse ediliyor. Otoyolun ilk aşaması olan Gebze-Orhangazi arasının tümüyle Türk bankalarının finansmanı ile yapılması kesinleşti. Şimdiye kadar en büyük iç finansmanlardan biri olacak projenin finansman tablosunun, yapımcı firmalar tarafından, geçtiğimiz Perşembe günü Karayolları Genel Müdürlüğü’ne verildiği öğrenildi. Proje hakkında bilgi veren yetkililer, 2.7 milyar dolarlık toplam finansman ihtiyacı ortaya çıktığını, bunun yarısının özkaynak konularak karşılanıp, geriye kalan 1 milyar 350 milyar dolarlık yarı finansmanın ise 8 Türk bankasından sağlanmasının kesinleştiğini söylediler.
Hangi bankalar
Bu 8 Türk Bankası; Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank, İş Bankası , Garanti Bankası, Akbank, Yapı ve Kredi Bankası ile Finansbank olarak belirlendi. Dolayısıyla Türkiye’nin en büyük 8 bankası İstanbul–İzmir Otoyolunun hemen hemen yarısını tümüyle finanse etmiş olacak. Gebze–Orhangazi arasında, asmaköprünün de bulunduğunu, dolayısıyla 45 kilometrelik yolun da bulunduğu bu bölümün toplam projenin yüzde 45’ini oluşturduğunu kaydeden yetkililer bu finansmanın başlamasının hayati öneme sahip olduğunu kaydettiler. Yetkililer Ekim ayı içinde Hazine ve diğer ilgili kuruluşlarla da yapılacak müzakerelerin ardından, bu finansmanın kesinleşeceğini tahmin ediyorlar.
21 banka ile görüşüldü
Finansman süreci hakkında bilgi veren proje yetkilileri, projenin tümü için yerli-yabancı 21 banka ile görüşmeler yaptıklarını, belirli bir aşamaya da gelindiğini ama yabancılarla müzakerelerin, küresel finans sıkıntısının devam etmesinin de etkisiyle, fazla uzadığını söylediler. Bunun üzerine Gebze-Orhangazi arasının yeniden projelendirilip, 3.2 milyar dolarlık kısmın 2.7 milyar dolara indirildiğini, zaten görüşülen 21 banka içinde yeralan 8 Türk bankası ile yeni yeniden müzakere edildiğini kaydeden yetkililer, böylece işin hızlandırıldığını belirttiler. Projenin temeli atılırken, projeyi üstlenen firmaların toplam 400 milyon dolarlık özkaynak koyup işlere başladığını, şu an büyük bir şantiyenin işlediğini hatırlatan yetkililer, şimdi bunun üzerine yapımcı firmaların 950 milyon dolar daha özkaynak koyacaklarını söylediler.
Yüksek özkaynak ikna etti
İlk kez proje finansmanına çıkılırken, yatırım maliyetinin yarısını yapımcı firmaların koyduğunu, bu oranın çok yüksek olduğunu kaydeden yetkililer, “8 Türk bankasının bu finansmana ikna edilmesinde, konulan bu yüksek özkaynak miktarı çok önemli rol oynadı” dediler. Bu arada sorumuz üzerine yetkililer, projenin hızlandırılması için Hükümetin de bu konuda kendilerine büyük destek verdiğinin altını çizdiler.
İkinci bölüm için yeniden müzakere
PROJE yetkilileri, yabancı bankaların da bulunduğu 21 banka ile görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, Otoyolun geriye kalan bölümü için gereken finansmanın sağlanması için yine bu finansman imkanının korunduğunun altını çizdiler. Gebze-Orhangazi arasının sağlanan bu finansman sayesinde kısa sürede bitirilmesine çalışılacağını kaydeden yetkililer, bu kısmın devreye sokulması ile birlikte işletme gelirlerinin de tahsil edilmesine başlanacağını, dolayısıyla geriye kalan bölümün finansmanında bu işletme gelirlerinin devreye girmesinin büyük kolaylık sağlayacağını kaydettiler. Başka bir deyişle; asmaköprünün de içinde bulunduğu Gebze-Orhangazi arasını biran önce bitirmenin yapımcı firmaların da en büyük hedefi haline geldiğini söylediler.
İstanbul-İzmir 3.5 saate inecek
İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi, iki şehir arasındaki mesafeyi 3.5 saate indirecek. İstanbul-Bursa arasındaki mesafenin de 1 saate kadar inmesi sağlanacak. 22 yıl 4 aylık yapım ve işletme ile en kısa süreli teklifi verip ihaleyi kazanan Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Konsorsiyumu tarafından gerçekleştirilecek otoyol inşaasının toplam maliyetinin 6-7 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Proje; Gebze’den başlayacak. İzmit Körfezi’ni asma köprü ile aşarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa Çevre Yolu’na bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir’den geçerek İzmir’e uzanacak. Otoyol uzunluğu 421 kilometre olacak proje kapsamında, 30 viyadük, 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, 7 servis ve park alanı inşa edilecek. Proje mevcut devlet otoyolunu yaklaşık 140 kilometre kısaltarak, İstanbul-İzmir arasındaki 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresini 3.5 saate kadar indirecek. Otoyolun inşaası kapsamında yapılacak İzmit Körfez geçisi, dünyanın en büyük köprükerinden birisi olacak. İnşa edilecek asma köprünün ortak açıklığı 1.700 metre, toplam uzunluğu 3 bin metre olacak.