8.5 milyarlık demir İpek Yolu

Güncelleme Tarihi:

8.5 milyarlık demir İpek Yolu
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2019 08:30

İstanbul trafiğini azaltacak Gebze-Halkalı banliyö hattı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. 8.5 milyar liraya mal olan demiryolu, kent içi ulaşımı sağlarken, şehirlerarası yolcu ve yük taşımacılığı alanında da hizmet verecek. Açılışta konuşan Erdoğan, “Londra’dan Pekin’e kadar uzanacak demir ipek yolunun İstanbul etabını burası oluşturuyor. Yani Londra’dan çıkan, gelip buradan Pekin’e gidecek” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBULLULARIN heyecanla beklediği Gebze-Halkalı banliyö hattı açıldı. 8.5 milyar liraya (1.4 milyar Euro) mal olan proje günde 1.7 milyon yolcuya hizmet verecek. Gebze’den trene binen 115 dakikada Halkalı’ya kadar aktarmasız bir şekilde yolculuk yapabilecek. Gebze-Halkalı demir yolunda 2 hat üzerinden Marmaray’la kent içi banliyö işletmesi sağlanırken, üçüncü hat üzerinden ise şehirlerarası yolcu ve yük trenleriyle yüksek hızlı tren işletmesi yapılacak. Gebze-Halkalı banliyö tren hattının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu hat, Londra’dan Pekin’e uzanacak demir ipek yolunun İstanbul etabını oluşturuyor. Londra’dan çıkan, gelip buradan Pekin’e gidecek. Pekin’den gelen Londra’ya. Bakın nasıl bir istasyon haline geldi burası. Hatla, yüksek hızlı tren Pendik’i son durak olarak kullanmayacak. Halkalı’ya kadar devam edecek. Marmaray çok önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan, Gebze-Halkalı banliyö hattında, 185 dakikada kat edilebilen mesafenin şimdi 115 dakikaya indiğini ve İstanbulluların 1 saat 10 dakika kazandığını kaydetti. 

YERLİ VAGONLAR

Erdoğan şöyle konuştu: “Hat, saatte tek yönde 75 bin, günde ise 1 milyon 700 bin yolcu taşıyacak. Normalde ancak 100 bin araçla taşınabilecek yolcuyu, bu banliyö tren hattımız tek başına ulaştıracak. İstanbul’un tam 10 ilçesi, bu hattı doğrudan kullanma imkanına sahip olacak. Marmaray ile birlikte 43 istasyondan oluşan bu hat, diğer metro, tramvay ve deniz hatlarımızla olan entegrasyonuyla da İstanbul trafiğinde rahatlamaya yol açacaktır. Hem E-5’in, hem köprülerin hem de tarihi yarım adanın yükünde ciddi bir azalma bekliyoruz. Bu hatta çalışacak 440 vagondan 300’ünün, ülkemizde üretilmiş olmasıyla da iftihar ediyoruz.”

8.5 milyarlık demir İpek Yolu

Marmaray’ın, bu projenin iki kıta arasında bağlantısını sağlayan en stratejik bölümü olduğunu kaydeden Erdoğan, “Buradan bineceksin, denizin altından Avrupa’ya... Eskiden tren hatları Anadolu yakasında Haydarpaşa’ya kadar gidiyordu. Avrupa yakasında, Sirkeci’ye kadar. Bir diğer önemli raylı sistem bağlantısını da Yavuz Sultan Selim Köprüsü bünyesinde kuruyoruz. Oraya da bunu yapacağız. Her iki taraftaki metro hatları tamamlandığında orayı da devreye alacağız” dedi.

Haberin Devamı

8.5 milyarlık demir İpek Yolu

YILDIRIM: EDİRNE’YE HIZLI TREN

AK Parti İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Binali Yıldırım, “İster Halkalı’dan olsun ister Bakırköy’den olsun ister Kartal’dan olsun Ankara’ya Eskişehir’e, Konya’ya hızlı trenle gideceksiniz. Bir iki yıl sonra, Edirne’ye de hızlı trenle gitmek mümkün olacak” diye konuştu.

TURHAN: TÜM HATLAR BAĞLANIYOR

8.5 milyarlık demir İpek Yolu

ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Gebze-Halkalı banliyö hattının İstanbul’da metro altyapısında destek olacağını söyledi. Turhan, “Tüm hatları Boğaz’ın altında birbirine bağlıyoruz. İstanbul banliyö hattı projesi için sadece bir demiryolu hattı değildir. Bu hat, İstanbul’un tüm raylı sistemlerini birleştiren ana omurgasıdır. Artık İstanbullular demir yollarında kesintisiz ulaşım sağlayabilecek” dedi.

Haberin Devamı

MARMARAY İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

- Marmaray’ın 5 durağı 29 Ekim 2013’te açıldı.

- Marmaray, metro, hızlı tren ve yük treni hatlarıyla entegre çalışacak.

- Toplam 13 istasyondan 16 adet metro ve tramvay hattına bağlantı sağlanacak.

- Gebze-Halkalı demiryolunda 2 hat üzerinden Marmaray’la kent içi banliyö işletmesi yapılacak.

- Üçüncü hat üzerinden ise şehirlerarası yolcu ve yük trenleriyle yüksek hızlı tren işletmesi yapılacak.

- Hızlı tren Gebze, Pendik, Maltepe, Bostancı, Söğütlüçeşme, Haydarpaşa, Bakırköy ve Halkalı’da duracak.

- Bu tren ile İstanbul’dan Ankara, Eskişehir, Konya’ya gitmek mümkün.

- İleride tamamlanacak çalışmalarla yine aynı duraklardan Edirne’ye ulaşım sağlanacak.

Haberin Devamı

- Yük trenleri için de Pekin’den Londra’ya kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlanmış olacak.

- Yük trenleri gece saatlerinde boğaz geçişini kullanarak Asya-Avrupa arasında taşımacılık yapacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!