Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2007 00:00
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Dünyada 20 yıl çalışıp, 40 yıl emekli maaşı alınan tek ülkeyiz. Bundan dolayı sosyal güvenlik sistemi açık veriyor" dedi. Hisarcıklıoğlu, Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) sanayicilerle bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, istihdamın önündeki en büyük engelin, sosyal güvenlik sistemi olduğunu söyledi.
SANAYİ KAYIT DIŞI OLUYOR: Yüksek gelir vergileri nedeniyle sanayicinin asgari ücretle bile işçi alamadığını ve kayıt dışına çıktığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, kayıt dışına çıkılmasına neden olan yüksek vergilerin en önemli nedeninin, 2005 yılında 17 milyar
dolar açık veren sosyal güvenlik sistemi olduğunu vurguladı. "Dünyanın en yüksek vergi yükünü öderken, bu sistem açık veriyor" diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Toplam pirim gelirleri 2005 yılında 35 milyar YTL. Sadece emekli aylıkları 39 milyar YTL. Gelirler, emekli aylığını bile karşılamıyor. 1990’larda 37-38 yaşına gelince emeklilik imkanı veren bir yasa çıkardılar. Dünyada 20 yıl çalışıp, 40 yıl emekli maaşı alınan tek ülkeyiz. Bundan dolayı sistem açık veriyor."
NEDEN AYRI DÜZENLEME: TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sosyal Güvenlik Yasası’nın çıkmasını istediklerini ancak, Anayasa Mahkemesi’nin, emekli sandığı mensuplarına ayrı düzenleme yapılmadığı için bu yasayı iptal ettiğini anımsatarak, "Neden SSK ve Bağkur’lulara ayrı düzenleme yapılıyor, onlar da bu ülkenin vatandaşları değil mi? Eşit haklara sahip değil mi? dedik. Ama Anayasa Mahkemesi emekli sandığını ayrı tuttu."
REFORM İHTİYACI: Rifat Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlik kurumları arasında emekli sandığındakilerin yüzde 18’lik bir kısmı oluştururken, 17 milyar dolarlık açığın yüzde 44’ünün emekli sandığından kaynaklandığına da dikkati çekerek, şöyle devam etti: "18-44 yaş arası işçiysen, diş tedavini kendin yaptıracaksın. Ama emekli sandığı mensubuysan devlet karşılayacak. Bu sistemin reforma ihtiyacı var. 17 milyar dolar bizim cebimizden çıkıyor. Bunu devlet ya borç alarak ya da vergi alarak kapatacak. 72 milyon kişi nüfusu olan Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi çatısı altından 81 milyon kişi var. 20 milyon kişi de sosyal güvenlik çatısı altında değil. Demek ki nüfusumuz 102 milyon kişi. Bu sistemin her tarafı laçka olmuş. Bu sürdürülmesin. Topallayarak gidiyoruz, devam edersek yarın çocuklarımızı geleceği tehlike altında. Yoksa ekonomik kriz sebeplerinde birisi bu olacak."