Güncelleme Tarihi:
Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı ve Kastamonu Entegre Genel Müdürü Haluk Yıldız, “Yatırımlar tamamlandığında, Kastamonu Entegre 1.8 milyar dolar cirosu ve yılda 5.5 milyon metreküp kapasitesi ile Avrupa’da sektöründe ilk 4 şirketten biri haline gelecek. Romanya’dan Hindistan’a kadar olan geniş bir bölgede ise sektöründe 2 büyük şirketten biri olacak” dedi.
Yüzde 30’luk büyüme
Haluk Yıldız, Kastamonu Entegre’nin 2011 yılı rakamlarını, 2012 yılı hedeflerini ve yeni yatırım planlarını açıklayarak, şu bilgileri verdi: “Gelecek süreçte de bu rakamlarda yatırımlara devam edeceğiZ. Kastamonu Entegre bugün Türkiye’de ürün gruplarına göre yüzde 25-50 düzeyinde olan pazar payını daha da artırmak ve bölge lideri olma hedefinde hızla ilerliyor. 2011 yılında 850 milyon dolar konsolide ciroya ulaştık. Kastamonu Entegre olarak yaptığımız yeni yatırımlarla, 2012 yılında yüzde 30 büyüyerek 1.1 milyar dolar ciro hedefliyoruz. Yurtiçi ve yurt dışında beş yıl içinde 700 milyon dolar yatırımla açacağımız 6 yeni fabrika ile bölgenin lider üreticisi konumuna geleceğiz.”
Yurtdışında 3 fabrika var
Kastamonu Entegre’nin ağırlıkla yarı mamul madde ürettiğini, laminant parke dışında nihai tüketiciye yönelik üretimi bulunmadığını belirten Yıldız, şunları söyledi: “Mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu, yonga levha, yongalam, MDF, medelam, laminat parke, kapı paneli ve bunlarla ilgili katma değerli ürün üretiyoruz. Türkiye’de 6 fabrikamız bulunuyor. Yurtdışında Bulgaristan’da yonga levha, Romanya’da kapı paneli, Bosna-Hersek’te Kraft kâğıdı olmak üzere 3 fabrikamız var. Yurtdışı yatırımlarını hem büyüme hem de bu pazarlara yönelik üretim hedefiyle gerçekleştireceğiz.”
Sektörün bazı sorunları bulunduğunu belirten Haluk Yıldız, “Türkiye’de hammaddenin yani yakacak odun hem çok pahalı hem de kalitesi düşük. Türkiye’de bu fiyatlarla üretip bu ülkelere satmanın ve rekabet etmenin imkanı yok. Dolayısıyla üretimde hammaddenin bol ve ucuz olduğu pazarlara yöneliyoruz. Hammaddenin önemli bir kısmını ABD’den, Kanada’dan ve Brezilya’dan ithal ediyoruz” diye konuştu.
Tataristan’da da üretime başlayacak
DENİZLİ’deki yatırımlarının 2013’te üretime başlayacağını, yurtdışında ise önce Tataristan, ardından da Bulgaristan yatırımlarının üretime geçeceğini anlatan Haluk Yıldız, “Dünyanın en bol ormanları Rusya’da. 5 yıla yakın zamandır Rusya’da arsa arayışını sürdürüyorduk. Tataristan orman bakımından çok ideal bir bölge. Şu anda Rusya’da 3 arsamız var. En büyüğü 1 milyon metrekarelik bir arsa. Tataristan’ın çevresindeki ülkelerde de orman olmadığı için buradaki yatırımımız komşu ülkelere de hitap edecek” dedi.
Yıldız: 40 ülkeye ihracat yapıyoruz
KASTAMONU Entegre olarak, Orta Amerika’dan, Hindistan’a kadar 40 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Haluk Yıldız, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kastamonu Entegre olarak sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve bölgesel liderlik için bundan sonraki yatırımlarımızı ağırlıklı yurtdışında devam edeceğiz. Türkiye’de pazarın belli bir doygunluğa gelmesi ve odun hammaddesinin kısıtlı olması da bizi bu yöne zorlamaktadır. Artık amacımız Türkiye dışındaki pazarlarda pazar payımızı artırmak ve kendi sektörümüzde üretim ve satış coğrafyasını geliştirerek büyümektir. 2011 yılında konsolide ciromuzun yüzde 25 yurtdışında oluşurken, yatırımlar tamamlandığında, ciromuzun yüzde 50’den fazlası Türkiye dışında oluşacak. Bu hedeflere ulaşmak için sadece zamana ihtiyacımız var.”