700 maddeden oluşan ‘Türk çöpü’nü gaza çeviren sistem yaptı, elektrik de üretecek

Güncelleme Tarihi:

700 maddeden oluşan ‘Türk çöpü’nü gaza çeviren sistem yaptı, elektrik de üretecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2011 00:00

Eski İSKİ Müteahhidi Ömer Salman, evsel ve endüstriyel atıklardan ‘gaz üretim sistemi’ geliştirdi. Baştan ayrıştırılamadığı için evsel atık değeri düşük ve tehlikeli endüstriyel içerik bakımından büyük problemleri olan ‘Türk çöpü’ anında gaza dönüştürülüp elektrik de üretilebilecek.

Haberin Devamı

EKOLOJİK Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı eski İSKİ müteahhidi Ömer Salman 700’den fazla farklı maddeyi içeren ‘Türk çöpü’ için patentini de aldığı “atıktan gaz üretme” tesisi yaptı. Şirket bu gazın kullanımıyla elektrik üretimi için 49 yıllığına EPDK’dan lisans da aldı. Firma şu anda bir araştırma geliştirme (Ar-Ge) merkezi gibi değerlendirdiği Kemerburgaz çöplüğündeki tesisin benzerini Çorlu’da 60 megawatlık bir tesis olarak inşa edecek. Salman, Kemerburgaz çöplüğündeki tesisin bilimsel ve bürokratik süreçleri için 8 yılda yaklaşık 50 milyon dolar harcadığını, belirtiyor. Salman, şöyle başlıyor anlatmaya:
Kayserili İSKİ müteahhidi
“İstanbul doğma büyümeyim ama annem babam Kayserili. Babam Ahmet Salman, İstanbul Belediyesi’nin en eski müteahhitlerinden. 1948’de gelmiş, kanal işlerinde işçilikle başlamış. Haşim İşcan Bey, Taksim İlkyardım Hastanesi’nin çok problemli kanal işini babamın çözmesi üzerine ona emanet işler vermeye başlamış. Babam o dönemlerde Kocamustafapaşa, Eminönü, Fatih ve Draman’da altyapının büyük bölümünü yapan müteahhit. Levent’teki oto sanayi sitesi, Doğu Sanayi Sitesi altyapılarını da yaptı. 1976’da hacca gidip dönünce de işleri ortağına bıraktı.”
İTÜ’den inşaat mühendisi
Ömer Salman, “Hayalimde babamın işlerini büyütmek vardı ama olmadı. 8 ay kadar mühendis olarak orada çalıştım sonra heyecansız geldi ve ayrılıp kendi başıma işler yapmaya başladım” diyor. Salman, şöyle konuşuyor: “Mutlaka İTÜ’de okumalıydım ve 1976’da kazandım. Ancak okul 1.5 yıl boykotlar yüzünden kapalı kaldı. Ben de kendimi işe verdim. 1981’de İSKİ yeni kurulmuştu, babama ‘bir iş al, devret, ben yapayım’ dedim. Önce kızdı ama 2 kamyon, 2 makine verdi, ‘hadi çalış’ dedi. İSKİ’nin tarihindeki ilk 11 ihalesinden birini aldım, bitirdim. Sonra Büyükada’nın kanalizasyon işini aldım. 1987’ye kadar sadece o işle uğraştım. Kartal Belediyesi’nin işleri, İSKİ’nin diğer işleri derken İstanbul’da Nurettin Sözen dönemi başladı.”
Göknel bombası ve tövbe
Nurettin Sözen döneminde İSKİ müteahhitliği yanısıra Beşiktaş Belediyesi’nin 30’dan fazla park işini, Ortaköy ve Beşiktaş meydan işlerini yaptığını anlatan Ömer Salman, eski İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel ile ilgili rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının patladığı andan itibaren yaşadıklarını da şöyle özetliyor: “İSKİ müteahhitlerinin bankalardaki hesaplarına el konuldu. Kredi kartlarımıza kadar, kuruş harcayamaz olduk. 7.5 milyon dolar İSKİ’den alacağım var alamıyorum; bankalara kredi borçlarımız var, yüzde 500 temerrüd dönemi. Hayatım neredeyse durdu. Çok bunaldım ve bir geceyi Eyüp Sultan Camii’nde geçirme kararı aldım. ‘Sabaha kadar dua ederim, Allah bir yol gösterir’ dedim. Baktım kapı duvar. Camilerin gece kapalı olduğunu da o gün öğrendim. İki mekansız vatandaşla duvar dibinde sabahladım. Sabah namazını kıldım. Eyüp Sultan hazretlerinin huzurunda Allah’tan bir çare istedim. Hatalarımı da söyledim ve tövbe ettim. Bu olaydan kısa süre sonra bir avukatla tanıştım. 3 ay içinde İSKİ’deki 7.5 milyon dolarımı tahsil etti. Kredi borcumu, diğer borçlarımı ödedim kalanı da faize yatırmak yerine dolar aldım. 1994’te devalüasyon oldu, param 4 misline çıktı.”

Haberin Devamı

İkinci tesis için Çorlu’yla anlaştık

Haberin Devamı

ÖMER Salman, 1997’de Kemerburgaz’da bir ıslah projesiyle tanıştığı ‘çöplükle’ 2003’ten itibaren kader birliği yaptığını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Çöp Türkiye’nin başına tam bir bela. ‘Çöplükte oluşmuş gazı kullanmak kolay da çöpü hemen gaza dönüştürecek sistem kurabilirmiyiz’ diye düşündük. Bizim çöpün yüzde 50-60 su, yüzde 40-50 de organik maddelerden oluşuyor. Bunu yakmak çok zor. Ağacı, kömürü gazlaştıran sistemler vardı. Ama 700’e yakın farklı materyalden oluşmuş çöp atığını gazlaştıran sistem yoktu. ABD’li Rus bilimadamlarıyla oturduk. İTÜ, TÜBİTAK devreye girdi. 2 tip gaz yaptık; 4800 ve 5300 kalorilik. Çorlu’yla anlaştık. Yıllık 825 bin ton atık kapasiteli tesis ve 60 megawat elektrik üretimi için inşaata başlıyoruz.”

Haberin Devamı

Tayyip Bey başkan oldu ‘İlk önce beni inceleyin’ dedim

EKOLOJİK Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Salman, Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmasından sonra yaşadıklarını da şöyle özetliyor: “İSKİ’de yarım kalmış bütün işlerim için dilekçe verdim, ‘İlk önce benim dosyalarımı inceleyin, haksızlık varsa bedelini ödeyeyim’ dedim. İncelediler, devam kararı aldılar ve elimdeki 3 işi bitirdim. Diğer işlere davet geldi. En büyük işim Terkoz-Kağıthane İsale Hattı oldu. 43 kilometrelik hat paket proje olarak (kredisini de müteahhit bulacak) ihale edildi. 15 firma girdi. 130 milyon dolara kadar teklif vardı. 57.9 milyon dolar teklif verdim. Tayyip Bey çağırdı ‘Yaparım, lütfen onaylayın’ dedim. 20 ay süresi olan işi 13 ayda teslim ettik.”

Haberin Devamı

DİĞER HABERLER

51 mağazayla 50 milyon doları aştı, yeni marka için düğmeye bastı

ZÜCACCİYE-CİLERİN yeni merkezi Tophane Bogazkesen’den çıkıp Bernardo markasıyla mağazalaşan Nurettin ve Ömer Sözen kardeşler, 17 ilde 51 mağazalı zincir olmayı başardı ve 2010’u 50 milyon dolar ciroyla tamamladı. 50 Bernardo daha açacaklarını söyleyen Nurettin Sözen, yeni bir mağaza markasının da Ankara’daki 2 mağaza ile 1 yıldır kuluçkada olduğunu belirtti. Sözen, şöyle konuştu: “Bütün mağazaları kendimiz açıyoruz. Şu anda 450 kişilik istihdama ulaştık. Biz üretici değiliz, işimiz sofralara mutfaklara kaliteli bir yorum getirmek. Tedarik ekibimiz dünyanın her yerinden en kaliteli en iyi tasarım ürünlerini seçiyor ve getiriyor. Kendi koleksiyonumuzu oluşturup satıyoruz. Pukka’da yatak odası hariç evdeki tüm ihtiyaçlar olacak. Mobilya, aydınlatma, halı gibi tamamlayıcı ürünler de olacak. Bu yıl düğmeye basıyoruz.”

Haberin Devamı

Sanko: Amerika bizi yatırıma bekliyor

AMERİKALI yöneticilerin özellikle işçinin en çok çalıştığı tekstil gibi emek yoğun sektörlerde ABD’de yatırım yapmaları için teklifte bulunduğunu belirten Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, şöyle konuştu: “Amerikalar bizi yatırıma davet ettiler. Amerika’ya gideceğim, dolaşacağım, bakacağım. Indiana Belediye Başkanı ile beraber sanayi odası ve ticaret odası başkanları geldi, fabrikaları gezdiler. Bunların ana gayeleri Amerika’ya yatırımcı çekmek. Amerika mümkün olduğu kadar sanayisine ve iç tüketimini kendisi üretecek. Konuşmalarında Uzakdoğu’dan aldıkları ithal malların ekonomiye zarar verdiğini, insanların işsiz kaldığını, bunun bir hata olduğunu gördüklerini, dünyadaki belli başlı iş alanlarını dolaşarak yatırım çekmek istediklerini söylüyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!