Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2009 00:00
Ciroları toplamı 70 milyar doları aşan Mitsubishi, Marks & Spencer ve Brooks Brothers gibi tekstil devleri, çöpçatan Cotton USA’in organizasyonunda Türk firmalarla buluştu. Mitsubishi, Çin’in alternatifi olarak Türkiye’ye yönelip Sanko’yla anlaşma yapacak. Brooks Brothers da ilk kez Türk firmalarla çalışmaya hazırlanıyor.
AMERİKAN Pamuk Federasyonu’na (CCI) bağlı Cotton USA’in dünyanın en büyük perakende ve satınalma gruplarıyla Türk firmaları bir araya getirerek ’çöpçatanlık’ yaptığı organizasyonların 5’incisi İstanbul’da gerçekleştirildi. Sadece tekstil ve hazır giyim ciroları toplamı 70 milyar doları aşan Mitsubishi, Marks & Spencer ve Brooks Brothers, Stefanel, Gaat Int gibi devlerin arasında bulunduğu 11 firma, Türk üreticilerle buluştu.
Domatesten sonra giyimDaha çok otomotiv sektöründeki faaliyetleriyle bilinen, 231 milyar
dolar ciro ile dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Japon Mitsubishi Corporation, Çin’deki riskler nedeniyle Türkiye’yi üretim alternatifi olarak belirledi. Enerjiden perakendeye çok geniş alanda faaliyet gösteren Mitsubishi Corporation’nın Tekstil ve Hammadde Satınalma Müdürü Takashi Hiromatsu, Türkiye’den sadece domates ve kuru üzüm aldıklarını belirterek, "Şimdi hazır giyim ve ayakkabı için Türkiye’yi inceliyorum. Biz 1 milyar dolarlık ithalatı yüzde 90’ı Çin olmak üzere Uzakdoğu’dan yapıyoruz. Fakat Çin’de kur ve yükselen maaşlar nedeniyle bir karmaşa var. Türkiye’de üretim imkanlarını değerlendireceğiz" dedi.
Sanko’yla dev anlaşma
Perakande zinciri Muji’nin de büyük ortağı olduklarını hatırlatan Hiromatsu, daha önce Avrupa’daki Muji mağazaları için Türkiye’den alım yaptıklarını ancak ilk kez tüm dünyadaki faaliyetleri için Türkiye’ye yöneldiklerini söyledi. Sadece tekstil cirosu 2.7 milyar
Euro olan Mitsubishi Corporation, Türkiye’de Sanko ve İsko ile de çok geniş kapsamlı bir anlaşmaya da hazırlanıyor.
Yeni keşfediyor
1 milyar dolara yaklaşan cirosu ile dikkat çeken Amerikalı Brooks Brothers ise pek çok Amerikalı firma Türkiye’deki üretimlerinden vazgeçerken, Türkiye’de üretimle yeni ilgilenmeye başladı. Brooks Brothers Üretim Müdürü Laila Rizkalla, şu anda Türkiye’den sadece havlu aldıklarını belirterek şunları söyledi: "Artık daha geniş ürün çeşidi almayı istiyoruz. Türkiye bizim için yeni bir açılım. Kumaş ve giyim ürünlerinin çok iyi olduğunu, kaliteli, hızlı üretimi duyuyorduk. Türkiye’yi yeni keşfediyoruz. Uzakdoğu alternatifimiz olabilirsiniz."
Gerileyen de var
65 milyar dolar cirolu Amerikalı perakende grubu Target’ın Türkiye ofisinin başında bulunan Adviye Gül ise 2007’de Türkiye’de 65 milyon dolarlık alım yaparken, bunun 2008’de yüzde 10 gerileyerek 55 milyon dolara indiğini söyledi. 20 yıldır Türkiye’den alım yaptıklarını ve son yıllarda gerileme yaşadıklarını belirten Gül, "Daha önce giyim de alıyorduk ama şu anda sadece ev tekstili, havlu, çarşaf alıyoruz. 2009’da Türkiye alımlarında yüzde 15-20 düşüş olabilir. Mısır gibi Serbest Ticaret Anlaşması olan ülkelerdeki Türk üreticilerle ABD’ye alımı sürdürmek istiyoruz" diye konuştu.
M&S: Krizle birlikte Türkiye’ye yöneldikTÜRKİYE’den yıllardır alım yapan ve 4 yıldır ofisi ile faaliyet gösteren 12 milyar dolar cirolu Marks & Spencer’ın Teknoloji Başkanı David Mallinson, Türkiye, Fas, Mısır ve İtalya’nın en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu belirterek, "Türkiye bu bölgedeki faaliyetlerimizi yürüttüğümüz merkez. Her geçen yıl Türkiye’den alımlarımız arttı. Büyük adetlerde Uzakdoğu’dan vazgeçemeyiz ama esneklik, yakınlık ve kalitesiyle Türkiye küçük ve tekrar siparişlerde gözdemiz. Krizle birlikte piyasadan gelen talebi hemen karşılama doğrultusunda Türkiye ve bölge fırsat sunuyor" dedi. İtalyan Stefanel ise sadece iki sezondur deri giyim ve gömlek alımı yaptığı Türkiye’yi üretimde daha fazla kullanabileceğini açıkladı.
Çin’den Türkiye’ye akın var diyemem
MİTHAT Giyim’in sahibi Tahir Gürsoy, organizasyonun çok olumlu geçtiğini vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı: "Hiçbir zaman böyle fuar ve tanışma ortamlarından sipariş çıkmaz. Bunun altını, arkasını doldurmak lazım. ’Katma değerli ürünle Çin rekabetini aşarız’ çok yanlış bir yaklaşım. Türkiye’deki ürün Çin dahil her yerde yapılıyor. Çin’den Türkiye’ye bir akın falan yok. Ancak biz marjinal piyasa, Çin’in alternatifi, A değil B planı olalım yeter."