Güncelleme Tarihi:
Aralarında Tapu Müdürü Atalay Ö. ve 3 memurun bulunduğu 11 kişi hakkında Doğubayazıt Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Sanıklardan 9’u 5 ay cezaevinde kaldıktan sonra kefaletle serbest kalırken, müdür emekli oldu, diğer 3 memur da geçici görevle başka illere gönderildi. 35 celse duruşması yapılan, 5 mahkeme başkanı değiştiren usulsüzlük dosyasında Cumhuriyet Savcısı mütalaada, Tapu’a görevli memur Sabri Ş.’nin 202 yıla kadar, eski müdür Sabri Ö.’nün 14 yıla kadar, diğer sanıkların ise 6 ay ile 34 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmalarını istedi. Mahkeme sonuçlanmadığı için arazileri kullanamadığını belirten Mikail Karaman, dosyanın bir an önce karara bağlanmasını istedi.
Doğubayazıt’ta gümrük işleri ile uğraşan 3 çocuk babası Mikail Karaman, babadan kalan yaklaşık 600 dönüm arazinin başka bir şahıs adına tapulandığını ve bir usulsüzlük olduğunu fark edince Ankara’ya gitti. Mikail Karaman’ın Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığına başvurusu üzerine harekete geçen polis, yapılan telefon dinlemeleri ve teknik takip sonucu 2008 yılında İlçe Tapu Müdürlüğü, İlçe Milli Emlak Müdürlüğü’nde görevli memurların da aralarında bulunduğu şüphelilerin evlerine operasyon düzenledi. Operasyonda 15 kişi gözaltına alınırken, Tapu Müdürü Atalay Ö. ile 3 memurun da aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklandı.
DEVLETİN ARAZİLERİNİ DE SATMIŞLAR
Soruşturma kapsamında, Doğubayazıt İlçe Tabu Müdürlüğü ve İlçe Mili Emlak Müdürlüğünde görevli personelin devletin arazilerinin usulsüz satışı hususunda aralarında anlaştığı, arazilerin tespitini yaptıkları, ardından düzenledikleri sahte evraklar ile tapuda satış işlemi yaptıkları, tapuda güven ilkesinden faydalanmak amacıyla üçüncü şahıslara arazilerin devrini yaptıkları, bu şekilde kamuyu ve bazı kişileri zarara uğrattıkları belirlendi.
5 ay cezaevinde kalan 9 kişi 30 bin lira kefalet karşılığında serbest bırakıldı. Tapu Müdürü emekliye ayrıldı, memurlar ise geçici görevle başka yerlere gönderildi. 1992 yılından beri Karaman ailesinin kendi aralarındaki miras paylaşma davaları devam ederken, tapuda fark edilen usulsüzlük üzerine 2008’den beride arazilerini alan tapu çalışanları ve tapuyu üstüne alan diğer kişilere yeni bir mahkeme açıldı.
202 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Doğubayazıt Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 5 mahkeme başkanının değiştiği usulsüzlük dosyasında geçen Şubat ayında Cumhuriyet Savcısı sunduğu mütalaada, 11 sanığın ’zincirleme görevi kötüye kullanma, memurun resmi belgede sahteciliği, denetim görevini ihmal, ihaleye fesat karıştırma’ suçlarından cezalandırılmalarını istedi. Geçen Şubat ayındaki duruşmada verilen mütalaada, Müdür Atalay Ö.’nün 4 yıldan 14 yıla kadar, Tapuda görevli memur Sabri Ş.’nin 75 yıldan, 202 yıla kadar, diğer sanıklar hakkında ise 6 ay ile 34 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.
’ARTIK MAHKEMENİN BİTMESİ İSTİYORUM’
Mütalaa üzerinden 5 duruşma geçmesine karşın karar verilememesinden yakınan Mikail Karaman kısmen keşfin yapıldığı arazilerin 1957 yılında içinden geçen DSİ’ye ait kanalların karşılığında devlet tarafından kendilerine para ödendiğini belirtti. Mikail Karaman şunları söyledi:
"Çok haksızlığa uğradım, artık bu mahkemenin bitmesini istiyorum. Sadece 2014’te çok az bir keşif yapıldı, o da hakimler sürekli olarak değiştiği için bir sonuç alamıyorum. Madem araziler bize ait değil o zaman devlet 1957’de niye dedelerimize bedel ödedi? 2008’den bu yana kadastroda 6 hakim, Ağır cezada da 5 hakim değişti. Elimde Ankara 9’uncu Ağır ceza mahkemesinin kararı var, burada da tapuların usulsüzce yapıldığı belirtiliyor. Ben Başbakan’a da yazdım her yere yazdım bir sonuç çıkmadı."