7 yılda 232 milyar lirayı faizden kurtardık

Güncelleme Tarihi:

7 yılda 232 milyar lirayı faizden kurtardık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2009 00:00

Bütçe görüşmelerinin son gününde eleştirileri yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, faiz ödemelerinin bütçe içindeki payının iktidarları döneminde azaldığını belirterek, “7 yılda 232 milyar lira tasarruf yaptık ” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda 12 gün süren bütçe mesaisi dün tamamlandı. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin başkanlığında saat 13.30’da toplanan ve geç saatlere kadar devam eden Genel Kurul’da oylama öncesi muhalefet ve iktidar partilerinin grup başkanvekilleri söz aldı. Nurettin Canikli, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kesinhesap Kanun Tasarısı üzerinde AK Parti grubu adına yaptığı konuşmada, faiz ödemelerinin bütçe içinde azalan payına dikkat çekti.

Rakamlar masumdur

Muhalefet sözcülerinin zaman zaman “7 yılda 361 milyar lira faiz ödendi. Bununla şu kadar baraj, okul yapılırdı” dediklerini ve demeye de devam edeceklerini belirterek, “Rakamlar aslında masumdur, ama rakamlara günah işletilebilir. Nasıl? Bu şekilde” diye konuştu. Canikli, bu rakamın doğru olduğunu dile getirerek, “Doğru olmayan şu, eğer AK Parti olmasaydı, bu faiz ödemesi ne kadar olurdu” dedi. Nurettin Canikli, 1990’da faiz ödemelerinin bütçe içindeki payının yaklaşık yüzde 20 olduğunu, bu tarihten sonra da bu oranın arttığını kaydetti.

İşte kaynak burada

Canikli, 2002’de yüzde 44.7 olan faiz ödemelerinin bütçe içindeki payının, 2003’te yüzde 41’e, 2004’te yüzde 37’ye, 2007’de yüzde 23.9’a ve kriz yılı 2009’da yüzde 20.8’e düştüğünü belirtirken, bu oranın düşmesiyle, 7 yılda 232 milyar lira tasarruf yaptıklarını açıkladı. “Bize kaynak soruyordunuz, işte kaynak burada” diyen Canikli, “Otoyolların, hızlı trenin kaynağı burada. Fakir fukaraya yapılan yardımın, verilen ücretsiz kitapların kaynağı burada. Sizin aklınız ermeyebilir” diye konuştu. Yoksulluk rakamları hakkında da bilgi veren Nurettin Canikli, şunları söyledi: “2002’de nüfusun yüzde 26.96’u yoksul iken, bugün bu oran yüzde 17.11’e düştü. ‘Fakirler ortadan kalktı, fakirlik bitti’ demiyorum ama azaldı. AK Parti hükümetleri döneminde fakir sayısı 6.8 milyon azaldı.”

Merkez’in kasası

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 15 Aralık’taki bütçe görüşmeleri sırasında gündeme getirdiği Merkez Bankası’nın bazı bankalara ucuza döviz sattığı yönündeki eleştirileri devam ettiren Canikli, Merkez Bankası’nın, 2001’de serbest piyasada döviz 684 bin lira iken, 984 bin liradan yabancı bankalara döviz sattığını, bir ABD bankasının 1 milyar 63 milyon dolarlık döviz satın aldığını belirtti. Canikli, muhalefetin laf atması üzerine, “Bu itirazların 8.5 yıl önce yapılması gerekiyordu, geç kaldınız” dedi. “Mahkeme kararıyla sabit ki, 19-20-21 Şubat tarihlerinde Merkez Bankası’nın kaynakları, kasası boşaltılıyor” diyen Canikli, dönemin koalisyon hükümetini suçladı.

Azrail ABD’de dolaşıyor, ölüler Türkiye’de çıkıyor

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, grubu adına yaptığı konuşmada, “Hükümet sözcülerinin ağzından bal damlıyor. Duyan da zannediyor ki dünya bal olmuş, bir tek bizim kaşığın sapı kırık. Öyle bir şey yok” derken, kriz dönemindeki büyüme oranlarına dikkat çekti. Krizde dünya ekonomisinin yüzde 1.1, krizin merkez üssü olan ABD’nin yüzde 2.7 küçüldüğünü buna karşın Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonimilerde yüzde 1.7, Hindistan’da yüzde 5.4, Çin’de yüzde 9 büyüme olduğuna dikkat çekti. Kesici, “Türkiye ise daralma eksi 6.5. Dünyada da kriz var, eksi 1. Başbakan’a göre teğet geçti, eksi 6,5. Bu nasıl iş, ekonomik anlamda Azrail ABD’de dolaşıyor, ölüler Türkiye’de çıkıyor” diye konuştu. Başbakan Tayyip Erdoğan Erdoğan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in daha önceki toplantılardaki konuşmalarına da değinen Kesici, şunları söyledi: “Erdoğan 1920’lere gitti, Şimşek 2050’lere. Ak Parti 2001’den bu yana gelemedi. 2009 yılının, 2010 yılı bütçesinin suyu mu çıktı? Vasıfsız, kişiliksiz, mahcup, iddiasız ve hiçbir vaadi olmayan bir dökümana bütçe demek doğru olmaz. Bu ancak müsvette çalışma olabilir. 2010’da vergi gelirlerinde yüzde 18.2 artış öngörülüyor. Eğer bu orana inanırsak, ya 1 Ocak 2010’dan itibaren yağmurdan boşalırmış, gökyüzünden taş yağıyormuş gibi Türk halkının üzerine zam, vergi yağacaktır veya bu sadece komiklik olarak ifade edilebilecektir. Komikliğin dışında da başka hiçbir anlamı yoktur.”

Krize DNA testi mi yaptıralım

OYLAMA öncesi tasarı üzerinde grubunun görüşlerini açıklayan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Hükümet, nurtopu gibi doğurduğu krizi bile dünyanın krizidir diyerek sorumluluğu dışarıya ithal ediyor. Reddi evlat yapıyor. Krizin onların olduğunu ispatlamamız için DNA testi yaptırmamız gerekiyor galiba” dedi. Vural, 2010 yılı bütçesinin “hayırlı” olmadığını ileri sürerek, “Bu hayırsız bütçeye, hayır demek, hayırlı olacaktır” diye konuştu.

286.9 milyar liralık bütçe Meclis’ten geçti

TBMM Genel Kurulunda, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın dün oylaması yapıldı. bu oylama sonucunda kabul edilen haliyle, 2010 Yılı Merkezi Bütçesi’nde giderler 286 milyar 981 milyon lira, bütçe gelirleri de 236 milyar 794 milyon lira olacak. Buna göre bütçe açığı da 50 milyar 187 milyon lira olarak öngörüldü. 58 milyar lira faiz ödememesinin konulduğu bütçede, 6.6 milyar lira faiz dışı fazla öngörüldü. Bütçede personel giderleri 60.3 milyar lira olarak yer alırken, önümüzdeki yıl devletin kasasına vergilerden 193.3 milyar lira girecek. Emekli personele 500 lira olarak ödenmekte olan tazminat tutarı, 750 lira olacak. Memur maaşları da yüzde 2.5’i ocak ayında olmak üzere toplam yüzde 5 zamlanacak. Anadolu Üniversitesi’nin 250 milyon lirası, diğer üniversitelere aktarılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!