Güncelleme Tarihi:
Eserin 1.2 milyon lira açılış fiyatı dikkat çekiyor. Antik A.Ş.’nin müzayedesinde satışa çıkacak 275 eserin toplam açılış fiyatı değeri ise 7 milyon 30 bin lira olarak hesaplanıyor.
BURHAN Doğançay’ın Mavi Senfoni eserini 1 milyon lira açılış fiyatıyla satışa çıkaran ve 2.2 milyon lira ile Murat Ülker’e satarak bir rekora imza atan Antik A.Ş., 25 Mart Pazar günü düzenleyeceği ‘Çağdaş Eserler’ müzayedesinde yeni bir rekora ulaşmayı bekliyor.
Erol Akyavaş’ın “En-el Hak” tablosunu 1.2 milyon lira açılış fiyatıyla satışa çıkaran Antik A.Ş., müzayedelerde satışa çıkarılan Çağdaş Türk sanatı eserleri arasındaki en yüksek açılış fiyatını da ortaya koydu. Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, En-el Hak tablosu ile yeni bir rekor beklentilerinin olmasının çok normal olduğunu belirterek, “Hem Türkiye hem de modern Batı resmi içinde en güçlü yere sahip eserlerden olan tabloyu satın alan kişi, koleksiyonunu çok daha değerlendirecektir” dedi. Antik A.Ş.’nin müzayedesinde satışa çıkacak 275 eserin toplam açılış fiyatı değeri ise 7 milyon 30 bin lira olarak hesaplanıyor. İlkbahar müzayedeleri, bu eserlerle sanat eseri piyasasını hareketlendirecek.
En yüksek açılış fiyatı
Erol Akyavaş’ın “En-el Hak” tablosunu ilk kez satışa sunduklarını belirten Turgay Artam, şu bilgileri verdi: “Bu eser, sanat eleştirmenleri tarafından Türk resminin ikon çalışması olarak değerlendiriliyor. Tablo, İslam düşünürü mutasavvıf Hallacı Mansur’un tasavvuf inancının yansıdığı bir eser. Hem temsil ettiği konu hem de büyük boyutlardaki yalın biçim vurgusu ile dikkat çekiyor. 25 sene önce İstanbul Bienali’nde Harbiye Askeri müze sergi salonunda düzenlenen Türkiye’nin çağdaş başyapıtları sergisinde yer alan bu eseri alacak kişi, koleksiyonunun değerini çok yukarıya taşıyacaktır. Kim, hangi fiyata alırsa alsın altından daha değerli birşey almış oluyor. Altın her zaman basılıyor ama bu eserden bir tane var. 1.2 milyon liralık açılış fiyatı, bugüne kadar düzenlenen müzayedelerdeki en yüksek fiyat. Satış fiyatı açısından rekor beklentimiz var ve bunun olması da çok normal. Çünkü nadir bir eser ve bir daha böyle değerli bir eseri bulmak mümkün olmaz.”
En az 3 yıl bekletin
Sanat piyasasının çok iyi durumda olduğunu söyleyen Turgay Artam, “Yatırımcılar da gittikçe çoğalıyor. Bir çok yatırım aracından çıkanlar sanat piyasasına girmeye başladı. Hem evlerinde ya da işyerlerinde bunları sergileyerek ayrı bir zevk alıyorlar hem de ileriye dönük daha da değerleneceği için kazanç sağlıyorlar. Avrupa ve ABD’de de bu eğilimi görmek mümkün. Artık sanat eserlerine ve antikalara yatırım yapılıyor” diye konuştu. Sanat eserinin getiri sağlayabilmesi için hemen satılmamasını tavsiye eden Artam, şu önerilerde bulundu: “Eseri en az 3 yıl gibi bir sürede bekletirlerse yüzde 300-500 arasında değer kazanıyor. Bu kadar getiri hiçbir yatırımda yok. Ancak her eserde bu kadar getiri olmuyor. Seçerken dikkatli olunması gerekiyor. Nasıl borsada her hisse senedi aynı getiriyi sağlamıyorsa, burada da ressamın ne kadar önemli bir yapıtı olduğuna bakılması gerekiyor.”
Eser bulmak zorlaştı
Sanat piyasası iyi giderkeni müzayede sayısının azalmasına da dikkati çeken Artam, “Artık müzayedede satışa çıkarmak için eser bulmakta zorluk çekiliyor. Sektörde geri çekilme yok ancak eserler gün geçtikçe azalıyor. İleriye dönük daha da zorluk çekilecek. Bizim 30 yıllık emeğimiz olduğu için güzel eserlerle satışa çıkabiliyoruz” dedi. Çağdaş sanat eserlerine olan ilginin son yıllarda yükselişte olduğunu, klasik tabloların da yeniden hareketlendiğini dile getiren Artam, şöyle konuştu: “Son zamanlarda Kuran-ı Kerim, hilyeler ve fermanlara da çok ilgi var. Hat sanatı da çok talep görmeye başladı. Bu eserlere yatırım yapanlar da kazanmaya başladı.”
Yıldızlar UNICEF için ‘bedelsiz’ satışta
1 Eylül-1 Aralık 2011 tarihleri arasında üç ay boyunca İstanbul’un sokaklarını süsleyen Türkiye’nin en geniş kentsel sanat ve sosyal sorumluluk projesi olan Stars of İstanbul Açıkhava Sergisi kapsamında hazırlanan yıldızlar, Antik A.Ş.’nin 25 Mart’ta gerçekleştireceği Çağdaş Sanat Eserleri Müzayedesi’nde satışa sunuluyor. Yıldızların her biri Burhan Doğançay, Ergin İnan, Mustafa Ata, Mercan Dede ve Fevzi Karakoç gibi sanatçıların imzasını taşıyor. Geliri UNICEF Türkiye’ye bağışlanacak olan “Stars of İstanbul Bağış Müzayedesi” ile, 81 ilde hiç okula başlamamış ya da çeşitli nedenlerle okulu terk etmek zorunda kalmış on binlerce çocuk UNICEF’in desteklediği Telafi Eğitimi Programı ile okullarına kavuşacak. Dev yıldızlar için açılış fiyatı belirlemediklerini söyleyen Turgay Artam, “Bu yıldızları teklif fiyatıyla satışa sunuyoruz. Çocukların eğitimine katkıda bulunacak bu yıldızlar için herhangi bir bedel belirlemeyi uygun görmedik” diye konuştu. Fransız sanatçı Laurance Jenkell’in dünyada büyük ses getiren Bonbon heykelleri ilk kez Türkiye’de bir müzayedede satışa sunuluyor.
Orhan Peker’in 8 eseri çıkıyor
TURGAY Artam, eserleri nadir bulunan bir sanatçı olan Orhan Peker’in 8 eserinin müzayedede yer aldığını belirterek, ‘Ayçiçeği Tarlası’ konulu başyapıt eseri 350 bin lira açılış fiyatı ile müzayedede yer aldığını söyledi. Abidin Dino ve Avni Arbaş’a ait başyapıt eserlerin de bulunduğunu ifade eden Artam, şu bilgileri verdi: “Abidin Dino’nun 1940 ve 1950 tarihli eserleri, Avni Arbaş’ın Paris döneminden tabloları ile Burhan Uygur’un aile koleksiyonundan eserleri de bulunuyor. Mübin Orhon, Nejad Melih Devrim, Fahrel Nissa Zeid imzalı eserlerin yanı sıra Burhan Doğançay, Ali Çelebi, Asım İşler, Cevat Dereli, Oya Zaim Katoğlu, Turgut Zaim, Ferruh Başağa, Mehmet Güleryüz, Adnan Çoker, Abdurrahman Öztoprak, Ömer Uluç, Komet, Ahmet Oran, Şadan Bezeyiş, Mustafa Ata, Özdemir Altan, Alaettin Aksoy, Ergin İnan, Neş’e Erdok, Nuri İyem gibi isimlerin eserleri de yer alacak. Eserler 24 Mart’a kadar Antik Palace’ta yer alacak. Herkese gelip görmelerini tavsiye ediyorum. Bu eserleri görmek de bir kazançtır.”