650 metrelik gökdelen planımız yok

Güncelleme Tarihi:

650 metrelik gökdelen planımız yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2005 00:00

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ‘Hayret bir şey. Şu kadar metre gökdelen yapılacakmış? Nereden çıkıyor bunlar anlamak mümkün değil’ diyerek, 650 metrelik gökdelen planlarının olmadığını söyledi. ‘Dubaililerle imzaladığımız sadece bir ön anlaşma’ diyen Topbaş, gökdelen yapmak isteyenlere adres olarak Kartal’ı gösterdi.

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ‘İstanbul’a gökdelenler yapılacakmış, 650 metre olacakmış. Hayret birşey. Şu kadar metre gökdelen yapılacakmış? Nereden çıkıyor bunlar anlamak mümkün değil’ dedi. Beşiktaş’ta yenilenen Barbaros Hayrettin Paşa vapur iskelesini hizmete açan Kadir Topbaş, daha sonra şehir hatları vapuruna binip Kadıköy’e giderken, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Kadir Topbaş, ‘İstanbul’da Metropolitan Planlama ve Tasarım Atölyesi Merkezi kuruldu. Onu boşuna mı kurduk? Onun dışında bu şehirde farklı şeyler mi ortaya çıkacak? Bu merkezin ortaya koyduğu konseptin dışında hiçbir şey olmaz’ diye konuştu.

MANHATTAN İSTEYEN KARTAL’A:

İstanbul’un siluetini değiştirecek projelere izin vermeyeceklerini belirten Topbaş, ‘İstanbul’da gökdelenler bölgesi Kartal Çimento Fabrikası, taş ocağı arasındaki bölgeyi gösteriyoruz. Gökdelen yapmak isteyenlere izin vereceğiz, Manhattan istiyorsa orası olacak. Kentin dokusunu baskı altında tutacak değerleri istemiyoruz’ dedi. Topbaş, Maslak’taki gökdelenlerin yapımına Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı döneminde karşı çıktığını hatırlatarak, bu bölgeye yeni bir gökdelen yapımı düşünmediklerini söyledi.

SİLUETE YAKIŞIYOR MU:

Kadıköy vapurunda Taksim ve Beşiktaş bölgesindeki otelleri gösteren Topbaş, şunları söyledi: ‘Bakın şunlara, bunlar İstanbul’un siluetine yakışıyor mu? Boğaz’ın öngörümünde bulunan Haydarpaşa limanı dahil hiçbir yere yüksek binalar yapılmayacak. Bu kadar yoğun yerleşim merkezinin bulunduğu yerlerde cadde ve yollar yetmiyor. Bu kadar yoğunluk gelince o caddeye kaç araba sığar? Bütün bunlar zamanında kurgulanmamış, bu bir hesap meselesi. Biz yeni yerleşim alanlarında, Bahçeşehir ve İkitelli arasında yeni yerleşim planlarında metro getiriyoruz. İstimlak dünya para, bunlar sonradan yapılmaz. Şimdi bunun cezasını çekiyoruz.’

İMZALANAN ÖN ANLAŞMA:

Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum’un şirketiyle yaptıkları anlaşmanın bir ön anlaşma olduğunu belirten Kadir Topbaş, ‘Prensip olarak anlaştık. Ama şimdi kurduğumuz gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketinin neler yapacağını, salı günü Dubai’den gelen heyetle yeniden oturup değerlendireceğiz’ dedi. Topbaş, 5 milyar dolarlık yatırımın arkasının geleceğini belirterek, ‘Böyle bir yatırım bu duruma gelmesi o ülkedeki ekonomik ve güven ortamının gelişmesine bağlıdır. Kimse durup dururken o yatırımı yapmaz’ dedi.

Vitrine çıkardığı 20 proje var

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, ‘İETT’nin Levent’teki otobüs garajı, Yedikule’deki bazı belediye arazileri, Kurtköy’deki milli emlak arazileri, Kartal çimento fabrikası’ olarak örneklerini verdiği İstanbul’la ilgili projelerin tamamı aslında 20 tane. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bunlardan 10 tanesini 8-11 Mart tarihleri arasında Fransa’nın Cannes kentinde yapılacak Uluslararası Proje Finansman Yatırım Platformu’nda (MIPIM) tanıtmıştı.

İMAJ KULELERİ:

İstanbul’a Dubai’nin ünlü Yelken Oteli (Burj El Arab) ve yapay Palmiye Adası’na benzer projeler hazırlatarak, uluslararası yatırımcılar açısından İstanbul’u cazibe merkezi haline getirmek isteyen Topbaş, ‘650 metrelik gökdelen yok’ dese de bu projeler de kuleler yer alıyor. MIPIM’a sunulan porjeler arasında, Şişli Kültür Merkezi, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi, Eğlence Parkı, Küçükçekmece Göl Çevresi Projesi, Haliç’te Kalyon Otel, Kartal Taş Ocakları Dönüşüm Projesi, Zeytinburnu Kentsel Dönüşüm Projesi, Tarabya Sağlık ve Ekolojik Güzellik Parkı gibi projelerin yanı sıra ‘geleceğin imaj kuleleri’ adıyla götürülen projelerde bulunuyordu. Başkan Topbaş’ın ilk olarak Cannes’da görücüye çıkardığı bu projeleri geliştirenler ise başında Lütfi Altun’un bulunduğu özel olarak kurulmuş bir ekip.

İŞAT GELİŞTİRDİ:

İstanbul Şehircilik Atölyesi (İŞAT) adıyla faaliyet gösteren bu birim, 5 bürodan oluşuyor. Paris’teki şehircilik atölyesi örnek alınarak kurulan İŞAT’ın ilk bürosu 1995’ten bu yana çalışmalarına devam eden Vizyon Bürosu. Bu büro, İstanbul’u ve rakiplerini izleyip, İstanbul için gelecek senaryoları hazırlıyor, böylece şehrin vizyonunu hazırlamaya çalışıyor. İkincisi kentteki gelişmelerin yakından izlenmesiyle ilgilenen Gözlem Bürosu. Üçüncü büro Finans Fizibilite Bürosu. Bu büro İŞAT tarafından hazırlanan projelerin ön fizibilite raporlarını hazırlıyor. Ayrıca risk yönetimi, yeniliklerin sunumu ile ilgili projeler ve Dünya Bankası, MIPIM gibi kuruluşlarla ortak çalışmalar da bu büro tarafından yürütülüyor. Dördüncü büro Yayın Bürosu (Dokümantasyon) CIS kodları kullanıyor.

GYO isterse arsa alır

KADİR Topbaş, AB müzakerelerinin başlamasının Türkiye’nin ve özellikle İstanbul’un bir cazibe merkezi olduğunu ortaya koyduğunu belirerek, çalışmalarının en önemli ayağından birinin gayrimenkul yatırım ortaklığı kurup kaynak oluşturmak olduğunu ifade etti. Hukuk devletinde hukuka aykırı hiçbirşey yapılamayacağını belirten Topbaş, şöyle konuştu: ‘İstanbul’a 5 milyar doları harcayacak yerleri bulacağız’ diyerek, şöyle konuştu: Gayrımenkul yatırım ortaklığı gerekirse satılan bir yeri ihaleye girer alır, gerekirse özel şahıslardan parasını yatırır alır. Tüzel kişiliği olan bu şirket parayı istediği gibi yönlendirir. New York böyle New York oldu. Dünyayı etkilemek istiyorsanız, yabancı sermayeyi getirip kent lehine kullanmanız gerekiyor’ dedi.

Geleceğin imaj kuleleri

BOSPHORUS TOWER:

Yine Dubaililerle birlikte dikkatleri üzerine toplayan Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’nün Zincirlikuyu’daki arsası, belediyenin planlarında Bosphorus Tower olarak düşünülüyor. Projeye göre, 8 hektarlık alanında yer alacak kule, panoramik manzaralı olacak.

ISTOWER:

Dubai Veliaht Prensi El Maktum’un ziyaretinin ardından gözlerin çevrildiği İETT’ye ait Levent garaj alanı, daha önceki belediye başkanlarının da değerlendirmek istediği, hatta birçok kez satış için ihaleye çıkılmış bir arazi. Topbaş’ın ekibinin bu arsa üzerine geliştirdiği Istower ise, yaklaşık 200 bin metrekarelik inşaat alanına sahip bir proje. Ofis, rezidans, alışveriş, eğlence ve otopark içeriyor.

TOWER:

Boğaz’ın Çamlıca Tepesi’nde yer alan ve halen önemli bir rekreasyon alanını içeren 50 hektarlık proje alanı, potansiyel yatırımcı ve işletmecilere, kamu-özel sektör ortaklığı, tasarla-yap-finanse et-işlet işbirliği modelleri ile sunuluyor. Konsept, televizyon kulesi, otel, kongre, alışveriş ve eğlence olanakları ile belediyenin sağlayacağı teleferiği kapsıyor.

SKYPORT TOWER:

TEM Otoyolu kenarında, Kiptaş ve İston genel müdürlüklerine ait arsa üzerine inşa edilecek kule.

MILLENNIUM TOWERS:

Maslak’ta kurulması düşünülen 10 milyar dolarlık proje, üç kule ve etrafında tamamlayıcı sayısız unsurdan oluşuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!