Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2001 12:00
Bu yılın Eylül ayında 10 şirket, yabancı sermayeli yatırım teşviki aldı. Bu teşvikler karşılığında 37.9 trilyon liralık yatırım yapılacak ve 613 kişiye istihdam olanağı sağlanacak.
Hazine Müsteşarlığı`nın, Eylül ayında verdiği Yabancı Sermayeli Yatırım Teşvik Belgeleri, Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, teşvik belgesi alan yabancı firmaların 4`ü yeni yatırım, biri tevsii, 2`si darboğaz giderici, 3`ü de modernizasyon yatırımları olacak.
Darboğaz gidermek amacıyla Kocaeli`de bulunan Valeo Otomotiv Sistemleri Endüstri Şirketi ile Yeditepe Beynelmilel Otelcilik ve Turizm şirketine teşvik belgesi verildi. Bu yatırımlar, yatırım indirimi, vergi resim harç istisnası ve gümrük vergisi gibi teşviklerden yararlanacak.
İzmir Demirçelik Sanayi, Yeditepe Beynemilel Otelcilik, Usaş Uçak Servisi Şirketleri de modernizasyon amacıyla teşvik belgesinden yararlandırıldı.
Sim Kuyumculuk Sanayi, tevsii yatırımı için belge alırken, 4 kuruluşta yeni yatırım amacıyla teşvik belgesinden yararlandırıldı.
Eta Turizm ve Yatırım İşletmeleri, Antalya`da 5 yıldızlı otel ve Golf Tesisi, Yalova`da kurulacak Kurt Şirketi, meyve prepatları üretimi, Manisa`da kurulacak granül imalatı için de Polinas Plastik Sanayi`ne, teşvik belgesi verildi.
Ayrıca İstanbul`da kurulacak Siltek Tel Sanayi de, yatırım teşvik belgesi aldı.
Eylül ayında toplam 10 şirkete, yabancı sermayeli yatırım teşvik belgesi verilirken, bu belgelerin 27.1 milyon
dolar olan yatırım tutarı karşılığı 37.9 trilyon lira olarak hesaplandı. Yatırımlar tamamlandığında da, toplam 613 kişiye istihdam olanağı sağlanmış olacak.
Teşvik belgesi alan şirketler ise Fransız, Alman, İtalyan, ABD, Lüksemburg, Suudi Arabistan, İsviçre ve Ürdün olarak sıralanıyor.
EYLÜL'DE 117 YATIRIM TEŞVİK BELGESİ VERİLDİ Bu yılın Eylül ayında, 117 adet yatırım teşvik belgesi verilirken, teşvik belgeli yatırımların tutarı 1 katrilyon 58 trilyon 926.2 milyar lirayı buluyor.
Hazine Müsteşarlığı`nın, bu yılın Eylül ayında verdiği teşvik belgelerinin sektörel dağılımı belli oldu.
Buna göre, madencilik sektörüne 4 yatırım teşvik belgesi verilirken, belgelerin toplam yatırım tutarı 4 trilyon 715.6 milyar lira olarak hesaplandı.
İmalat Sanayi, 67 adet belge ile en fazla yatırım teşvik belgesi alan sektör oldu. Sektörün, bu belgeler karşılığında 570 trilyon 398.9 milyar lira düzeyinde yatırım yapması bekleniyor.
Eylül ayı içinde en fazla belge alan diğer bir sektör ise hizmetler sektörü oldu. Hizmetler sektörü de aldığı 43 belge karşılığında 459 trilyon 384.7 milyar liralık yatırım hedefliyor.
Diğer yandan enerji sektörüne 3 adet yatırım teşvik belgesi verilirken, bu alanda da 24 trilyon 426.9 milyar liralık yatırım yapılması planlanıyor.
Böylece, Eylül ayında 4 sektörde toplam 117 adet yatırım teşvik belgesi verilmiş oldu. Çeşitli illerinde yapılması planlanan teşvik belgeli yatırımların tutarı ise 1 katrilyon 58 trilyon 926.2 milyar lira düzeyinde hesaplandı.