600 yıllık karaçamlar turizme kazandırılıyor

Güncelleme Tarihi:

600 yıllık karaçamlar turizme kazandırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2012 12:01

Yozgat'ta 600 yıllık karaçam ağaçlarını barındıran Çamlık Milli Parkı'nın turizme kazındırılması için Valilik ile Belediye tarafından proje hazırlandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, yaptığı açıklamada, Yozgat Çamlığı'nın 1958'de Türkiye'de kurulan ilk milli park olduğunu söyledi.

Bu alandaki ağaçların, “Aşık Kerem” tarafından dikildiği yönünde rivayetler olduğuna değinen Başer, “Orman ve Su işleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından burada yapılan araştırmada, çok yaşlı çamların olduğu tespit edildi. 600 yıllık tescillenmiş karaçamlarımız mevcut. Bu tür, sadece Kafkaslar'da görülüyor. Türkiye'de de Yozgat'ta yetiştiği biliniyor. Bu ağaç türü 2 bin 500 hektar alanı kapsıyor. Her geçen gün de yeni çamlar filizleniyor” diye konuştu.

Çamlığın, görsel güzelliğin yanı sıra bin 650 metre rakımıyla, bol oksijene ve doğal kaynak sularına sahip olduğunu vurgulayan Başer, “Çamlığımızı yerli ve yabancı turistler gördüğünde hayran oluyor. Tabiat ve doğa harikası bir yer” dedi.

Haberin Devamı

Teleferikle çamlık gezisi

Yozgat Valiliği ve Belediyesi tarafından hazırlanan proje kapsamında, çamlığın doğal yapısını bozmadan güzelliklerini ortaya çıkaracaklarını anlatan Başer, şöyle devam etti:

“Yerli ve yabancı turistleri Çamlık Milli Parkı'na daha çok çekebilmek, bu doğal zenginliğimizden daha fazla istifade edebilmelerini sağlamak için proje hazırladık. Proje kapsamında, teleferik, piknik alanları, yaya yürüyüş yolları, sporcuların kamp yapabilecekleri alanlar, sağlıklı yaşam merkezleri, çam evler, yöresel ürünlerin sergilenip satışının yapıldığı mekanlar yapılacak. Kentimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi, çamlığımızın zirvesine teleferikle çıkaracağız.”

Yaklaşık 7 kilometrelik teleferiğin, hem kent merkezinden bu alana ulaşmada hem de çamlıkta gezinti amacıyla kullanılacağına işaret eden Başer, bu proje sayesinde Yozgat'ın turizm açısından çok farklı noktalara geleceğini ifade etti.

Projenin ilk ihalesinin bu ay içerisinde yapılacağını belirten Başer, “Öncelikle piknik ve yürüyüş alanlarını tamamlayacağız. Büyük ve ciddi bir proje olduğu için etap etap devam edeceğiz. Tamamlandığında hem Yozgat hem de ülkemize önemli katma değeri olacak. Projeyi 4 yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz” dedi.
Başer, Çamlık için hazırlanan projeye, Yozgat'ı da kapsayan Ankara-Sivas arasındaki hızlı tren projesinin de ulaşım noktasında destek olacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!