600 milyon Euro’luk satış krize takıldı, Set Çimento’yu 290 milyon Euro’ya Limak aldı

Güncelleme Tarihi:

600 milyon Euro’luk satış krize takıldı, Set Çimento’yu 290 milyon Euro’ya Limak aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2011 00:00

Set Group’u 2008’de 600 milyon Euro’ya Rus Sibirskiy Cement şirketine satma kararı alan ancak global kriz nedeniyle işlemi gerçekleştiremeyen İtalcementi, Set Grup Holding ve Afyon Çimento dışındaki iştiraklerini, 290 milyon Euro’ya Limak Holding’e sattı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Hızlı davranmak için Afyon Çimento’yu almadık” dedi.

Haberin Devamı

İTALYA’nın en büyük çimento üreticisi olan Italcementi, Türkiye’de faaliyetlerini yürüten Set Grup Holding ve Afyon Çimento dışındaki iştiraklerini, 290 milyon Euro’ya Limak Holding’e sattı. Italcementi, 2008 yılında Set Group’u 600 milyon Euro’ya Rusya’nın Sibirskiy Cement (SIBCEM) adlı şirketine satma kararı almış, ancak global kriz nedeniyle bu işlem gerçekleşememişti. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Bu alımı 290 milyon Euro’ya bağladık. Bizim için çok önemli bir adım oldu” dedi. Tüm çimento fabrikaları doğuda bulunan Limak Holding, bu satın almayla Türkiye’nin batısında yer alıp, ihracatını artırmayı hedefliyor.
Hızlı hareket etmek istedik
Limak Holding ile Italcementi’nin alt kuruluşu olan Ciment Français arasında yapılan satış anlaşması Ankara, Balıkesir ve Trakya’daki 3 çimento fabrikasını, Ambarlı öğütme tesisini ve çeşitli bölgelerdeki 13 hazır beton tesisini kapsıyor. Ancak, bu satış anlaşmasında Italcementi’nin, Türkiye’de faaliyetlerini yürüten Set Grup Holding ve Afyon Çimento yer almıyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bu iştiraklerin neden anlaşma dışında olduğunu şöyle açıkladı: “Afyon Çimento halka açık bir şirket olduğu için onu satış işleminden ayrı tuttuk. Biz hızlı hareket etmek istiyorduk. Halka açık olduğu için bazı süreçler zaman alabilir diye düşündük. Zaten Afyon Çimento daha küçük bir operasyon.”
Limanları da kullanacak
Nihat Özdemir, Limak’ın çimento sektöründeki tüm fabrikalarının Doğu ve Güneydoğu’da bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Limak Çimento olarak batı ayağımız eksikti. Yeni satın almayla birlikte Batı bölgelerine de açılmayı hedefledik. Ankara, Balıkesir ve Trakya Pınarhisar’daki çimento fabrikalarını, Ambarlı’da da öğütme ve paketleme tesisini aldık. Ambarlı’daki tesisin Ambarlı Limanı’nda da yeri var. Hem Balıkesir’de Bandırma Limanı’nı hem de Ambarlı’da Ambarlı Limanı’nı kullanmak gibi bir imkan yakalıyoruz. İstanbul ve Ankara gibi büyük metropollerin yanı sıra Balıkesir ve Ambarlı tesisleriyle ihracatı artırma olanağı bulacağız.”

Haberin Devamı

2008’de Türkiye’den çıkma kararı almıştı

Haberin Devamı

Italcementi, global kriz öncesinde 2008’de Set Group’u 600 milyon Euro’ya Rusya’nın Sibirskiy Cement (SIBCEM) şirketine satma kararı almıştı. Italcementi, Türkiye’deki varlıklarını 400 milyon Euro nakit ve 200 milyon Euro Sibirskiy hissesi karşılığında sattığını açıklamıştı. Bu anlaşmala Italcementi, Türkiye’den tamamen çıkıp, Sibirskiy Cement’le Rusya’ya girmiş olacaktı ancak satış kriz nedeniyle gerçekleşmedi.

Çimentoda ciroyu iki katına çıkaracak

SON görüşmelerini önceki akşam yaptıklarını ve Rekabet Kurulu’nun onay vermesiyle devir işleminin başlayacağını ifade eden Nihat Özdemir, yeni hedeflerini şöyle açıkladı: “Çimento işini sevdik ve büyümek istiyoruz. Bu satın alma da büyüme adımlarızdan birisi. Bünyemize geçen tesisleri Limak Anadolu Çimento şirketi altında toplayacağız ve bu sektörde iki ayrı şirketle faaliyet göstereceğiz. Çimento sektöründeki istihdam sayımız yeni satın almayla 3 bine yükselecek. 430 milyon liralık ciromuzun  750-800 milyon liraya çıkacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

İlk  özelleştirme örneğiydi

İTALYAN Italcementi, Türkiye’de özelleştirmenin ilk örneğine de imza atmıştı. Çitosan’a ait 5 çimento fabrikasını 1989’da Italcementi Group’un Türkiye’deki faaliyetlerini yürüten Set Group Holding’in bağlı olduğu Ciments Français almıştı. Ancak, 1989’da satın aldığı çimento fabrikalarını, 2008 şubat ayı sonunda satışa çıkardı. Satış kararı da Ciments Français tarafından açıklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!