Merve ERDİL/ANTALYA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2010 00:00
Krizden çıkış döneminde özellikle enerji sektöründe yaşanan hareketlilik, tüketim miktarlarında da kendini gösterdi.
Ekonominin öncü endekslerinden doğalgaz tüketimi 2009’un ilk üç ayına göre yüzde 18, elektrik tüketimi de ilk çeyrekte yüzde 10 artış gösterdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, “Doğalgaz ve elektrik tüketimindeki bu ciddi canlanma ekonomik iyileşmenin önemli bir göstergesi” yorumunu yaptı.
Kriz öncesi rakamları
EPDK ve Türkiye’nin doğalgaz dağıtıcılarını çatısında toplayan Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği’nin (GAZBİR) Antalya’da düzenlediği “Enerji Piyasası 5. Stratejik Değerlendirme Toplantısı”nda konuşan Hasan Köktaş, 2010 yılının ilk çeyreğindeki rakamların kriz öncesi oranları yakaladığını, özellikle tüketimde çok ciddi bir artış olduğuna dikkat çekti. Köktaş, 2010 yılının ilk üç aylık döneminde doğalgaz dağıtım şirketlerinin abonelerine ulaştırdığı gaz miktarının ise yüzde 18’lik artışla 6 milyar 900 milyon metreküpe, aynı dönmede gaz ithalatının da 0.7 milyar metreküp artarak 9.9 milyar metreküpe yükseldiğini söyledi.
Gaz ucuz ama abone yok
Doğalgazın en ucuz ısınma kaynağı olduğunun altını çizen Köktaş, “Ancak aynı oranda aboneleşmeye maalesef ulaşamadık. Şirketler yaptıkları altyapının karşılığını abone ile alamıyorlar. Bu konuda şirketlere hak veriyorum ama biz hız kesmeden yatırımlara devam etmeliyiz” vurgusu yaptı. Köktaş, bu duruma rağmen doğalgaz sektörünün şu anda 53 milyon kişi, yani yaklaşık 12-13 milyon hane halkına gaz ulaştırabilecek altyapıya sahip olduğuna dikkat çekti.
15 milyar dolarlık piyasa
GAZBİR Başkanı Mehmet Kazancı ise, şunları söyledi: “Gaz sektöründe yatırım miktarı 5 milyar dolara ulaştı. 15 milyar dolarlık piyasa yakaladık. 60 bin insan istihdam ettik. Piyasa artık rüştünü ispatladı. Bu büyük kütle ile enerji stratejilerine daha üst düzeyde katkı sağlayacak global oyuncular olmak istiyoruz.”
Yeni tarifeyi açıklayın şirket değeri bilinsin
DOĞALGAZ sektörünün yapacağı yatırımlar ve bankalardan bulacakları finansmanı da büyük ölçüde etkileyecek yeni tarife metodolojisi en önemli gündem maddesi oldu. GAZBİR Başkanı Mehmet Kazancı, kaygılarının giderilmesi için biran önce yeni bir tarife sisteminin oluşturulması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “EPDK, şirketlerin geleceğini belirleyecek tarifede önümüzü aydınlatacak diye hayal kuruyoruz. Aksi halde şirket değerinin ne olacağını düşünemiyoruz.”
Verimliliği teşvik eden metodoloji geliyor
MEHMET Kazancı’nın dile getirdiği tarife sorunu üzerine EPDK Başkanı Hasan Köktaş, doğalgazda da yeni bir tarife yöntemini çıkaracaklarını açıkladı. Köktaş, sisteme ilişkin şu ipuçlarını verdi: “Yeni metodolojinin finans enstrümanı olarak da kullanılabilecek. Verimliliği teşvik eden bir metodoloji yapacağız. Şirketler belli bir metodolojiye tabii olacak.”