Ozan Ermiş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2005 01:38
Türkiye’de 47 mağazaya ulaşan Sultanahmet Köftecisi, 6 milyon dolarlık yatırımla Rusya’da 20 mağaza açmaya hazırlanıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Önder Tor, ‘Ruslar Antalya ve Bodrum’dan köftelerimizin tadını biliyor’ derken, bu yıl 2 mağaza açacaklarını söyledi.
TÜRKİYE genelinde sahip olduğu 47 mağazayla geçen yıl 20 milyon
dolar ciro yapan Sultanahmet Köftecisi, gözünü Rus pazarına dikti. Eylül ayında Moskova ve Saint Petersburg’da ilk mağazalarını açmaya hazırlanan Sultanahmet Köftecisi, Rusya’nın değişik bölgelerinde toplam 20 mağaza açacak.
BU YIL İKİ MAĞAZA: Artık yurtdışına açılmalarının zamanının geldiğini belirten Sultanahmet Köftecisi Yönetim Kurulu Başkanı Önder Tor, şöyle konuştu: ‘Rusya’da bu yıl açacağımız iki mağaza için restoran başına 300-350 bin dolar yatırım yapacağız. Diğer mağazaların maliyetini ise market malı yapıp satarak ve uygun koşullarda
kredi temin ederek oradaki faaliyetlerimizden çıkaracağız. Bu durumda yatırımımız 6 milyon doları bulsa da cebimizden 2 milyon doların üzerinde bir rakamın çıkmayacağını hesaplıyoruz.’
RAMSTORE’DA AÇILACAK:
Mağazalarının tamamını başta Ramstore olmak üzere büyük alışveriş merkezlerinde açacaklarını söyleyen Tor, üretim için de Moskova yakınlarında bir fabrikayla anlaştıklarını açıkladı. Tor, ‘Rus müşterile yıllardır köftelerimizi beğeniyle yiyor. Bunu Antalya ve Bodrum mağazalarımızda gözlüyoruz’ dedi.
TÜRKİYE’DE 60 MAĞAZA: Önder Tor, iç pazardaki hedeflerini, işletmelerini daha kárlı hale getirip, mağaza sayısını ve istihdamı artırmak olarak açıkladı. Tor, ‘Geçen yılı 20 milyon dolar brüt ciroyla kapattığımız iç piyasada, 47 mağazaya, aylık 60-65 tonluk satış hacmine ve 860 çalışana ulaştık. Amacımız 60 mağazayı bulunca durmak. 2001 krizi olmasaydı bu hedefimizi çoktan yakalamıştık’ dedi.
4.5 MİLYON DOLARLIK FABRİKA:
Tor, bu arada Dudullu Organize Sanayii’nde 4.5 milyon dolara mal olacak yeni bir fabrika yaptırdıklarını belirterek, 2006 yılı başında tamamlanacak ve ayda 300 tonluk üretim kapasitesi olacak fabrikadan ihracat yapacaklarını da belirtti.
Gramaj ustanın eline göre değişince fabrika kurdu
80’li yıllarda Sultanahmet’teki tarihi dükkánda köfte yoğururken, Sultanahmet Köftesi’ni standart hale getirip, restoran zinciri haline getirmeyi kararlaştıran Önder Tor markalaşma sürecini şöyle anlattı: ‘O zaman köftede standart kavramı yoktu. Köfteler elle çekildiğinden, çalışanların eline göre gramaj da değişiyordu. 6 adet köfte bazen 160 gram, bazense 130 gram gelirdi. Bunun böyle olmayacağını anlayarak fabrika kurmaya karar verdik. 1994’te de ilk bayiliğimizi verdik. Sonra da mönüler oluşturup bunları standart hale getirerek bugünlere geldik.’
En büyük derdimiz taklit
Tor, Sultanahmet Köftesi’nin Türkiye’de en çok taklit edilen ürünlerden biri olduğuna dikkat çekerek, isimlerini kullananlara karşı açtıkları 10 davanın hálá sürdüğünü belirtti. Tor, ‘Hollanda’da da ismimiz kullanıldı. Ancak 1 hafta içinde bize ceza ödediler. Burada ise davalar çok uzun sürüyor’ diye yakındı.