Güncelleme Tarihi:
Niyet Anlaşması, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından düzenlenen basın toplantısı sırasında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in de katılımıyla Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde imzalandı.
Vision3 tarafından Türkiye'ye yatırım için aktarılması planlanan 6 milyar dolar tutarındaki fon kapsamında ilk yatırımın 2009 yılı içerisinde hayata geçirilebileceÄŸi, temelde modern tarım ve hayvancılık alanında GAP bölgesine yöneleceÄŸi belirtildi. Â
GIDA VE ENERJÄ° KRÄ°ZÄ°...
Nazım Ekren, Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilatı ile birlikte yaptıkları, Avrupa fonlarından destek aldıkları ve GAP İdaresinin de koordine ettiği çalışmada GAP Rekabet Gündemi adı altında üç önemli sektörün belgede ön plana çıkacağını tahmin ettiklerini, bu sektörlerin organik tarım-organik giysi, turizm ve yenilenebilir enerji olduğunu bildirdi.
Maliye politikasının ekonominin bölgesel ve genel düzeyde kalkınması bakımından son derece önemli olduğunu da vurgulayan Ekren, dünyada yaşanan krizlerden bir tanesinin de gıda ve enerji olduğunu hatırlattı.
Ekren, "Bunlar Türkiye ekonomisi açısından düşünüldüğünde tüketici fiyatları içindeki gıda ve gıda türevlerinin yüzde 30'a varmış olması, enerjinin hem TÜFE hem de ÜFE içinde ciddi oranda yüksek bir komponent içermesi GAP Projesinin tardım ve yenilenebilir enerji çerçevesinde özel bir önem kazanmasını da kendiliğinden gündeme getirmiştir. Maliye politikalarında benzer şekilde değişik ekonomik birimlerin karşılaştığı enflasyon ve üretimdeki arz şoklarını bu projelerle de giderebileceğimizi paylaşmak istiyorum" şeklinde konuştu.
"FONUN 9 MÄ°LYAR DOLARLIK SEVÄ°YEYE GELMESÄ°NÄ° BEKLÄ°YORUZ"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, üç Körfez grubunun oluşturduğu fonun başlangıçta 3 milyar dolarlık olacağını, kaldıraç etkisiyle bu fonun 9 milyar dolarlık bir seviyeye gelmesini de beklediklerini ifade ederek, fonun ilgi alanının özellikle tarım teknolojisi, tarım ve hayvancılık olacağını, bunun da Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki ana faaliyet alanlarını bir tanesini kapsadığını bildirdi.
Fonun, 3 milyar doların dışında ilgi alanına giren sektörlerin de alt yapı, turizm, eğlence ve enerji olduğunu belirten Ekren, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Türkiye'nin sahip olduğu imkan ve kaynakların sadece Türkiye'de yaşayan yerli yatırımcılardan da öte ulusal, bölgesel, komşu ve çevre ülkelerin yatırımcılarının da farkındalığını artırdığı için bu projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yeni dönemde, önümüzdeki günlerde Türkiye ekonomisi sadece bir finansal merkez ya da sadece bir finansal liman değil ama reel sektör bakımından, reel üretim için de Türkiye'nin tercih edilebilirliği her zaman yüksek olacak."