Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2008 00:00
Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetleri kuruluşu Deloitte’un Ekonomist Dergisi ile birlikte hazırladığı "Türkiye’de Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2008 Yarı Yıl Değerlendirmesi" raporu, yatırımcıların ilgisinin sürdüğünü ortaya koydu.
2008’in ilk 6 ayında gerçekleşen yaklışık 11 milyar dolarlık birleşme ve satın alma, "Global piyasalarda yaşanan dalgalanmalar ve AKP’ye yönelik kapatma davasının son 4-5 ayda yarattığı siyasal belirsizliğe rağmen, yatırımcıların hálá Türkiye’de yatırım yapma iştahının azalmadığı" şeklinde yorumlandı. 2008’in ilk yarısında gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerinin detaylı bir analizini ve yılın ikinci yarısına yönelik değerlendirmeleri ortaya koyan rapora göre, yaşanan çalkantılı döneme rağmen, 2008’in ilk altı ayında 92 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleti. Bunlardan 52’si işlem değeri açıklandı. Bu işlemlerin toplam hacmi 10.1 milyar
dolar olurken, değeri açıklanmayan işlemlerin tahmini değerleriyle işyem hacmi 11 milyar doları buldu. Geçen yılın aynı döneminde toplam 10.5 milyar dolar tutarında işlem gerçekleşirken, 2007 sonunda toplam işlem hacmi ise yaklaşık 21 milyar dolardı. Bu 6 ayda gerçekleşen işlem hacmi, geçen yılın bir miktar üzerinde olsa da, yıl sonuna ilişkin tahminler daha düşük seviyede kaldı. Belirsizlikle kaybedilen zaman, yılın ikinci yarısına ilişkin kaygılara neden olurken, toplam işlem hacminin yıl sonunda yaklaşık 16-17 milyar dolar aralığında olacağı tahmin edildi. İlk 6 aydaki
11 milyar dolarlık işlem hacminin yaklaşık yüzde 75’inin yabancı yatırımcı olduğu belirtilen raporun, diğer bazı sonuçları şöyle oldu: "Yabancı yatırımcılar arasında, Avrupalı yatırımcılar, yabancıların yarattığı toplam işlem hacminin yüzde 80’ini gerçekleştirerek, yine ön sırada yer aldı.
Zaman kaybı yüzünden yatırımcı ’temkinli’
DELOITTE Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı
Başak Vardar, ortaya çıkan sonuçları şöyle değerlendirdi: " Türkiye, büyüme potansiyeli ile hálá yatırımcılar için uzun vadede önemli bir pazar. Ancak, global finansal piyasalarda yaşananların ve iç politik gelişmelerin yarattığı belirsizliğin ve zaman kaybının etkileri, önümüzdeki 12 ayda hem işlem sayısına hem de değerlemelere yansıyacak. Yatırımcılar bu dönemde yatırım kararı alırken daha temkinli olacak."