Güncelleme Tarihi:
Socar, 6.6 milyar liralık yatırım için teşvik alırken, Petkim yarımadasına yapılacak yatırımlarla 2018 yılında 15 milyar dolar ciro elde etmeyi hedefliyor. Çağlayan, SOCAR’a verilen teşvik belgesinin ilk stratejik teşvik belgesi olduğunu belirterek, “Bu yatırımın dışında altı sektörde dokuz adet daha stratejik yatırım teşviki başvurusu bulunuyor. Bu başvurular inceleme aşamasında. Bunlar arasında petrokimya, rafineri, makine, kağıt, ilaç, seramik, otomotiv yan sanayi, bakır ve alüminyum tesisleri var. SOCAR’ın yatırımı ile birlikte bu 10 tesisin toplam yatırım tutarı 15 milyar TL” dedi.
RENAULT DA VAR
Türkiye’nin ilk stratejik yatırım teşvik belgesini, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev’e veren Çağlayan, teşvik kanunun yürürlüğe girdiği günden bu yana bin 925 yatırımcının 23.7 milyar TL’lik yatırımına teşvik verildiğini söyledi. Çağlayan, stratejik teşvik belgesi için başvuru yapanlar arasında Tüpraş’ın Fuel Oil Dönüşüm Ünitesi (RUP) yatırımı ile Renault’un da bulunduğunu söyledi. SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ise 2018’de 5 bin kişilik istihdam ve 5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyledi.
1 MİLYAR DOLAR
Stratejik Yatırım kapsamında SOCAR’ın rafineri yatırımına KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, yüzde 90 oranında vergi indirimi, yüzde 50 oranında yatırıma katkı oranı, yedi yıl boyunca asgari ücret tutarı ile sınırlı olmak üzere sigorta primi işveren hissesi, bina inşaat harcamaları için KDV iadesi ve yatırım tutarının yüzde 5’ini geçmemek kaydıyla 50 milyon TL’ye kadar faiz desteği sağlanacak. Yavuz, bu teşviklerin önümüzdeki 10 yıl boyunca önceki teşvik belgesine göre 1 milyar doların üzerinde avantaj sağlayacağını hesapladıklarını söyledi.