Güncelleme Tarihi:
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, iletişim teknolojileri sektörünün gündemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Turkcell’in faaliyetleri hakkında bilgi veren Erkan, 5G gibi yeni nesil teknolojileri taşıyacak altyapının stratejik önemine değindi. Erkan, Turkcell’in teknolojiye yaptığı ve yapmaya devam ettiği yatırımlarla öncü olduğu sektörde ortak altyapı için elini taşın altına koymaya hazır olduğunu söyledi. Murat Erkan, Türkiye’de fiber altyapının 5G’ye geçiş için yeterli seviyede olmadığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5G altyapısında yüksek yerlilik oranını işaret ettiğini hatırlatan Erkan, “Türkiye’nin Turkcell’i olarak 3G ve 4.5G süreçlerinde olduğu gibi 5G’de de öncülüğümüzü sürdürmeye kararlıyız. 5G’ye geçişin yerli ve milli imkanlarla yapılmasını, böylece minimum dışa bağımlılık sağlanmasını önemsiyoruz. 5G konusunda dünyadaki diğer ülkeler de yerli kaynaklarını ortaya koymaya çalışıyorlar. Bu konuda biz de elimizi taşın altına koyuyoruz. Hem ULAK A.Ş. ile hem de BTK’nın desteğiyle HTK (Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi) oluşumu ile işbirliği içindeyiz. Şirketimiz, ‘Yerli 4.5G Baz İstasyonu’ ve ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi’ projeleri başta olmak üzere, sektörümüzdeki yerli altyapı ürün ve çözümlerinin payını arttıracak tüm projelere destek oluyor. Yerli ve milli 5G teknolojisine katkıda bulunacak tüm firmalara laboratuvarlarımızı açtık, birlikte çalışıyoruz. Ülkemizin dijitalleşme ve mobilitedeki en önemli projelerinden olan yerli otomobil TOGG’daki gibi yüksek yerlilik oranına sahip 5G teknolojilerine geçişte de ‘babayiğit’ olmaya adayız” diye konuştu.
ERKEN GEÇİŞ UYARISI
5G’ye erken geçişin ülkemize ekonomi açısından faturaları olabileceğine dikkat çeken Erkan, şunları söyledi: “Hem ülke ekonomisine fayda sağlamak hem de dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla teknolojideki yerlileşme hedefimizi önemsiyoruz. Ancak henüz 5G’de ihtiyaçlara cevap verebilecek yerli ekipman arzının çok kısa vadede oluşması mümkün görünmüyor. Yerli ürün ekosisteminin, ihtiyaçlara cevap verebilecek nicelik ve nitelikte yerli 5G ürünlerini pazara sunabilmesi için hala zamana ihtiyaç var. Yerli üretimde yetkinleşmeden yapılacak bir 5G geçişi, arzu edilen yerlileşme oranını zora sokar. Öte yandan dünyada 5G, hâlâ sadece yüksek hızlı internet amacıyla kullanılıyor. 5G’nin endüstriyel kullanımı için gerekli olan standartlar henüz tamamlanmadı, bu standartların 2024 yılında tamamlanması bekleniyor. Acele etmek yerine ticari olgunlaşmayı beklemeliyiz. Türkiye’nin, 5G destekli terminal penetrasyonunun artması ve milli teknoloji hamlesiyle, önümüzdeki yıllarda yeni nesil teknolojiye yönelik yerli ürünlerin artık ticari olarak kullanılabildiği 5G Advanced teknolojisine geçebileceğini ve ülkemizde yüksek yerlilik oranlarıyla fark yaratacak güçlü bir altyapının oluşacağını öngörüyoruz.”
ORTAK ALTYAPI ŞART
5G için fiber altyapı yeterliliğine de dikkat çeken Erkan, “Ülkemizde fiber altyapı belirli bir olgunluğa erişmeden 5G’ye geçişi sağlıklı bulmuyoruz. 5G’ye geçiş, fiberde yatırımı hızlandıracak adımlarla kolaylaşacak. Daha verimli bir altyapı yatırımı ve ülkeden döviz çıkışının sınırlandırılabilmesi için ortak altyapı modeli şart. Ortak altyapı ve dijitalleşme 5G’nin can damarı. Altyapıda ortak yatırım hızlanırsa, üstyapıda da tüm operatörler yenilikçi ürün ve servislere daha fazla yoğunlaşır” dedi.
PİLOT UYGULAMA ÖNERİSİ
5G’ye geçişte fiber ağın ve altyapının oluşması kadar pilot uygulama sonuçlarının analizinin de önem taşıdığına dikkat çeken Murat Erkan, “5G’nin öncelikle deneme izinleri ile kullanım alanlarının; örneğin havalimanları, organize sanayi bölgeleri, statlar, etkinlik alanları ve hatta bazı akıllı şehir uygulamalarında ortaya çıkarılmasını çok önemsiyoruz. Özetle biz stratejimizi ‘olimpiyatları alalım’ değil, ‘olimpiyatlara hazır hale gelebilmek için statları ve gerekli altyapıyı oluşturarak buna hazır hale gelelim’ olarak görüyoruz” dedi.