Güncelleme Tarihi:
GİDEREK daha hızlı yenilenen mobil iletişim teknolojileri için alınan lisanslar, telekom şirketlerinin ana yatırım kalemlerinden birini teşkil ediyor. Telekom şirketlerinin birkaç yılda bir yeni teknolojilerin kullanılacağı frekans aralıkları için bedel ödemesi gerekiyor. Son olarak 2016 yılında yapılan 4.5G frekans ihalesinde Turkcell, Vodafone ve Avea yaklaşık 4 milyar euro ödemişlerdi.
Henüz nihai halini almamış olsa da 5G olarak adlandırılan mobil iletişim standardının önümüzdeki yıllarda hayata geçmesi bekleniyor. 5G'nin tüm özellikleriyle kullanılabilmesi için yeni frekans alanlarının telekom şirketlerine tahsis edilmesi gerekecek. Şu ana kadar bu tahsisatlar ihaleler yoluyla ücretli olarak yapıldı.
Bugün düzenlenen basın toplantısında Reuters'ın sorularını yanıtlayan Terzioğlu, "5G ile 6 gigahertz'in üzerinde yeni spektrumlar tabii ki pazara çıkacak. Ben bunların ihalelerle değil, 'güzellik yarışmalarıyla' yani en hızlı, en iyi teknolojiyi ne kadar kısa sürede hayata geçirebiliriz beklentisiyle yapılmasını bekliyorum" dedi.
Terzioğlu, telekom şirketlerine tahsis edilen frekanslardan ücret alınmaması gerektiğinin altını çizerek, "Bence 5G teknolojileri için bu şart. Daha 4.5G'ye yeni geçtik, ciddi yatırımlar yaptık. Bunlar Türkiye'nin altyapısına yapılan yatırımlar" dedi.
Terzioğlu 5G gibi yeni nesil iletişim teknolojilerinin "farklı bir mantıkla" hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Fiber döşediğimizde 100 liranın 50'sini geçiş hakkı, vergi olarak ödemekten, mobil altyapıda da 100'ün 50'sini hava parası ödemekten bu ülke yoruldu. Üç operatörün de mükerrer yatırım yapmasını önlememiz lazım. Bunun getireceği katma değer devletin ihaleyle alacağı paradan daha büyük ve stratejiktir" dedi.