Güncelleme Tarihi:
Erdoğan Türkiye’deki uluslararası sermayeli şirket sayısının 35 bini bulduğunu belirterek “İstanbul firmalarının Doğu Avrupa, Orta Asya, orta Doğu Afrika operasyonlarını yönettikleri merkez olarak belirlemiş olmaları anlamlı” diye konuştu.
Toplantıya Erdoğan’ın yanı sıra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Serpil Timuray ile aralarında Citigroup, Alstom, EON, Hitachi, Huawei, Sumitimo, ThyssenKrup, Burgan Bank ve Suud Nesma Holding gibi şirketlerin olduğu 17 grubun başkan ve CEO’ları katıldı. Başbakan Erdoğan, konuşmasında, “11 yıl boyunca seçim ekonomisine müsaade etmedik. Yine seçim var ve biz aynı kararlılıkla devam ediyoruz” dedi.
İş gücü piyasası ve yargı öncelikli
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan’ın koordinatörlüğünde gerçekleşen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi (YDK) toplantısı basına kapalı gerçekleşen oturumların ardından ortak sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi. 17 şirketin tepe yöneticisi Türkiye’ye yönelik yatırım planlarını ve buradaki yatırım ortamına ilişkin görüşlerini paylaştı. Öncelik verilmesi istenen konular şöyle:
-Yüksek katma değerli ve verimlilik artışı sağlayan ekonomik faaliyetlere dönüşüm.
-Gelişmiş altyapı imkanları aracılığıyla verimlilik artışının sürdürülebilir hale getirilmesi.
-KOBİ’ler desteklenmeli.
-Sağlık sistemi etkinliği artırılmalı.
-Yatırım arazisine erişim.
-İşgücü piyasasının iyileştirilmesi.
-Yargı sisteminin etkinliğinin artırılması.
-Kamu ihale sürecinde teknoloji boyutunun güçlendirilmesi.
-İş yapma kolaylığı.
-Küresel anlamda finans sisteminin izlenmesi ve geliştirilmesi tavsiye ediliyor.