Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2007 00:00
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, 2000-2006 döneminde 9 kat büyüdüklerine dikkat çekerken, 500 milyon dolarlık "müşteri odaklı dönüşüm projesi"ni başlattıklarını açıkladı. Sektördeki rekabeti Formula 1’e benzeten Özince, "Bu dönüşümle en güçlü motorlu araçlarla yarışabilecek hale geleceğiz" diye konuştu.
İŞ Bankası’nın 2000-2006 döneminde aktiflerinin 9 kat büyümeyle 7.8 milyar YTL’den 75.2 milyar YTL’ye yükselterek sektör liderliğini üstlendiğini vurgulayan Genel Müdür Ersin Özince, başlattıkları 500 milyon dolarlık bir dönüşüm projesiyle dünya çapında bir banka olacaklarını söyledi. Özince, bunu yaparken herhangi bir yabancı ortağa ihtiyaçları olmadığını dile getirdi.
EN KAPSAMLI DÖNÜŞÜM: İş Bankası’nın dünkü genel kurulu öncesinde bankasının 2006 yılı faaliyetleri hakkında bilgi veren Ersin Özince, "Türk bankacılık tarihindeki en kapsamlı dönüşüm" projelerinden birini başlattıklarını açıkladı. Yabancı girişleriyle birlikte sektörde daha rekabetçi bir ortam yaratıldığını söyleyen Özince, en büyük Türk sermeyesini temsil eden İş Bankası’nın da piyasadaki yerini sağlamlaştırma yönünde çalıştığını anlattı. İş Bankası’nın 9.41 milyar YTL ile sektörün en büyük özkaynağına sahip olduğunu belirten Özince, "müşteri odaklı dönüşüm projesi"ne ilişkin şunları söyledi: "2005’ten itibaren gerçekleşen Türkiye’nin en büyük bankası hayalimiz, aynı tempoyla artarak sürüyor. Bu kadar büyük bir hacme ulaşırken, hizmet kalitemizde de bazı kayıplar oldu. Ama müşterimiz bize sadık kaldı. Şimdi önümüzdeki 3 yıllık dönemde 500 milyon dolarlık yatırımla bankamızda büyük dönüşüm gerçekleştireceğiz. Bunun 250 milyon dolarlık bölümü teknolojiye gidecek. 16 milyon müşterili İş Bankası bu dönüşüm yatırımını yatırım süreci daha bitmeden, geri almış olacak."
FORMULA 1 ÖRNEĞİ: Bu projeyi anlatırken Formula 1 örneğini veren Özince, şunları söyledi: "Zamanında İş Bankası, ’Türkler bankacılık yapamaz’ bakışının tersini ispatlamak için kurulmuştu. İş Bankası Türkler’in bankacılık yapabileceğini ispatladı. Biz daha sonra ’İş Bankası Türkiye’nin lider bankası yapacağıza’ hedefi koyduk, yaptık. Bu liderliği sürdürmeyi düşünüyoruz. Türkiye’de Formula 1 pisti yapılırken, Türk pilot sadece test sürüşü gibi bir sürüş yaptı. Şimdi İş Bankası bu 500 milyon dolarlık dönüşüm projesi ile Formula 1 pistindeki en güçlü motorlu araçlarla yarışabilecek hale gelecek. Dünyanın en güçlü bankaları karşımıza ne çıkarabilecekse biz de o yapıyı kendimize kazandırmaya çalışıyoruz. Dünya çapında bir bankacılık rekabetine ayak uydurmak için, bize zor gelecek her türlü değişimi kültürümüze yansıtmaktan çekinmeyeceğiz."
ORTAK İHTİYACI YOK: Dünyanın en yüksek marka değerine sahip 100 bankası arasında yer alan tek Türk markasının İş Bankası olduğunu hatırlatan Özince, herhangi bir yabancı ortağın entelektüel birimine ya da sermaye katkısına ihtiyaçları bulunmadığını vurguladı. Özince, "200 bin bankamızın, 230 bin iştiraklerimizin bireysel ortağını, 40 bin de sandık üyelerini sayarsanız 500 bine yakın bireysel ortağımız var. Bundan daha iyi bir yapı olur mu? Toplum da İş Bankası’na sahip çıkıyor. Devlete ait olmayan bir kamu bankası gibi görüyor, bundan da memnunuz" dedi. İyi bir teklif geldiğinde nasıl bir tavır izleneceğine ilişkin sorulara da Özince, "Bankamızın bu yapısıyla böyle bir ortaklık yapması mümkün. Bugünkü piyasa değeriyle sandık hisselerini satsa 5 milyar
dolar eder, 40 bin üyenin eline ne kadar geçer? Bugün sandık payımı sattım dese, üyeler ellerini ovuşturur. Ama İş Bankası’nın böyle bir arayışı yok" yanıtı verdi.
İştiraklerimizi halka açarız camdan çıkmayızERSİN Özince, 2000’li yılların başında 80 civarında olan iştirak sayısının 35’e indiğini belirtirken, "İş Bankası’nın esas sözleşmesinde iştirakçilik bulunmaya devam ediyor ve tamamen yeni kurallara uygun olarak devam ettireceğiz" dedi. Tüm iştiraklerde halka arz yoluyla portföy azaltacaklarını söyleyen Özince, özellikle de cam sektöründen çıkmayı düşünmediklerini vurguladı.
Çok başvuru var ama yeni lisans vermek doğru olmazBANKACILIK sektörüne ortaklık yoluyla olan girişlerin yanı sıra birçok yabancı sermayedarın da lisan alabilmek için başvurduğuna dikkat çeken Ersin Özince, şu anda bu konuda olumlu düşünmediğini dile getirdi. Lisansların artırılması bir yana, piyasaya giren yeni sermayedarların davranışlarının iyi izlenmesi ve yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özince, "Yeni lisans verilmesinden çok mali sektörün bankacılık dışı alanlarda da derinleşmesi gerekli" dedi.
Seçim yılında kaçar gibi bankamı bırakmamGENEL kurul sonrasında emekli olacağı yönündeki haberleri de değerlendiren Ersin Özince, "Emekli olacak mısınız" sorularına "Hiç aklımdan çıkmıyor ki" yanıtını verdiğini söylemekle birlikte, Türkiye’nin seçim ortamında olduğu bir dönemde "bırakıp kaçar gibi" emeklilik dilekçesini sorumluluk duygusu nedeniyle vermeyeceğini açıkladı. Bu görevde kalmasının yetkili kurulların takdiri olduğunu da belirten Özince, şöyle konuştu: "Ben bir çalışanım. İşimi onurla, gururla yapabildiğim sürece yaparım. İş Bankası Ersin Özince’nin ismiyle, şuyla, buyla, bu genel müdür varlığıyla bağlantılı bir kuruluş değildir. İş Bankası kolektif emeğin gücüdür. İş Bankası’nda genel müdürün de, yardımcısının da, her alanın yedeği bol bol vardır. İş Bankası gibi kurumlar böyle hazırlık olduğunda duyururlar. Benim bugünden yarına bir planım yok, er-geç emekli olmayı, bunu da kendim ve banka açısından da iyi bir dönemde yapmayı düşünüyorum."
Çok fazla bankayla çalışmayı bırakınTOPLANTIDA banka müşterilerine de mesaj veren Ersin Özince, yüksek enflasyon döneminde edinilen çok fazla bankayla çalışma alışkanlığının bırakılması gerektiğini vurgulayarak "Karşılıklı menfaatleri inceleyip tercihinizi yapın, yıllar boyunca çalışacağınız bankayı seçin" dedi.
Kredi kartları konusunda "Ayağınızı yorganınıza göre uzatın" uyarısı yapan Özince, "Kredi kartı, kredi aracı değil. Kredi kartı bir ödeme aracıdır. Lütfen kredi kartından borçlanmayınız" dedi. Özince, konut kredilerine ilişkin olarak da şunları dile getirdi: "Bu konuda bankalara müteşekkir olmak lazım, uzun vadeli tasarruflarla kayıtlı yatırım yapılmasını sağlıyoruz. Buradaki tavsiyem, vatandaş gerçekten ihtiyacı varsa konut kredisi alsın, başka ihtiyaçları için bu krediye başvurmasın. Kredi kartı borçlarını kapatmak için başvuran bile oluyor. Ayrıca vatandaş 10 yıl sonra hangi bankayla çalışmak istiyorsa gitsin kredisini oradan kullansın. Onun faizi 1 puan yüksek, bunun masrafı şu kadar demeden bu işe paket olarak baksın. Nasıl konut alırken çok düşünüyorsa kredi alırken de düşünsün."