Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin ve bölgenin en büyük meyvecilik ve meyve suyu üretimi projesini gerçekleştirmek üzere Anadolu Grubu, Özgörkey Holding ve Brezilya’lı Cutrale ortak girişimiyle 2009’da kurulan Anadolu Etap, bugüne kadar 250 milyon dolarlık yatırım yaptı. Plantasyon yatırımlarına 2010’da başladıklarını ifade eden Anadolu Etap Genel Müdürü Demir Şarman, 24 bin dekar arazi üzerinde kurulu çiftliklerde 2.5 milyon meyve ağacı sayısına ulaştıklarını söyledi. 4 yılda 6 çiftlik ve 3 tesis kurduklarının altını çizdi. 2020’ye kadar arazi büyüklüklerini 50 bin dekara çıkarmayı hedeflediklerine vurgu yapan Şarman, “Ağaç sayımız 10 milyona ulaşmış olacak. Daha yatırımın yarısını gerçekleştirdik. Bu kadar daha yatırım olacak. Toplam 500 milyon dolar yatırım için ortaklardan söz aldık” dedi.
3 bin civarında köyden 140 bin ton meyve satın aldıklarını ve 2020 yılı itibarıyla 10 milyon dikili ağaca ulaşmayı planladıklarına vurgu yapan Şarman, sezona göre 10 bin çalışan sayısına ulaştıklarını belirtti. En son gıda teknolojisini kullanarak meyve suyu üretmek üzerine ciddi yatırımlar yaptıklarının altını çizen Şarman, “Meyve suyu işimiz şirketlere hammadde tedarik etme üzerine kurulu. Son tüketici kısmında ise taze meyve sebze işimiz var” dedi. 3 bin civarında köyde alım noktası kurduklarını anlatan Şarman, yaklaşık 150 bin ton meyve aldıklarını söyledi. Urfa, Adana, Konya, Çanakkale ve Balıkesir’de 6 çiftlikleri bulunduğunu belirten Şarman, 2 yıl içinde yeni bir marka ile taze meyve satışına da başlayacaklarını söyledi. Şarman, “Modern tarım uygulamaları ile yetiştirilmiş meyveleri satışa sunacağız. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında iyi tarım uygulamaları olarak sertifikalandırıyoruz” dedi.
MEYVE ARZI YETERSİZ
MEYVE suyu üretimi konusunda markalı ürün yapmadıklarını söyleyen Demir Şarman, “Biz firmalara ham-madde tedarik ediyoruz. Onlar şişeliyor. Böyle yapınca bütün raflara ürün koya-biliyoruz”dedi. Türkiye’de meyvenin azlı-ğından dolayı sıkıntı olduğuna değinen Şarman, “Meyve arzı 2 katına çıkarsa kişi başına düşen tüketim 20 litreleri görebilirdi. Meyve suyu tüketimi 2’den 12 litreye çıktı ama meyve üretimi 6 kat artmadı. Meyve üretimine daha çok yatırım yapılmalı” diye konuştu.