Güncelleme Tarihi:
Yasa ile faaliyet gösteren her sermaye şirketinin internet ortamına taşınması zorunlu hale gelirken, ilgili 1502'nci maddenin kurumlarca yerine getirilmesi çerçevesinde firmalar, “.tr” uzantılı alan adı tescili yaptırabilmek için unvan veya markalarını Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirmek zorunda kalacak.
Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, sektör büyüklüğünün 500 milyon dolar civarında bulunduğuna değinirken, son yıllarda yapılan desteklerin marka ve patent alanında ilerleme sağladığını, 5 yıl önce 5 bin civarındaki patent başvuru sayısının, 2010'da 12 bin dolayına geldiğini söyledi.
Yamankaradeniz, markalaşma sürecinde patente göre hızlı adımlar atıldığını belirterek, 2010 yılında 80 binin üzerinde marka tescil başvurusu yapıldığını öngördü.
Türkiye'den çıkan markaların yaygınlaşmasıyla yabancıların Türkiye markalarını taklit ettiklerine işaret eden Yamankaradeniz, özellikle doğu bloku ülkeleri ve Ortadoğu'da bu durumun görüldüğünü kaydetti.
Yamankaradeniz, soruları yanıtlarken, TTK'daki değişikliğin sektöre olumlu yansıyacağını ve bunun sektörü yüzde 50 büyüteceğini tahmin ettiğini söyledi.
Yasanın uygulamaya geçme tarihinin Temmuz 2012 olduğunu hatırlatan Yamankaradeniz, patent ve marka sektörüne yansımanın 300 milyon lira civarında olabileceğini dile getirdi.
Bu yapılanma ile yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesinin kolaylaşacağını vurgulayan Yamankaradeniz, TCK'da 8 maddelik taslağın yasalaşmasıyla korumanın etkinleşeceği, bunun da yabancı sermayenin dikkatini çekeceğini söyledi.
Kemal Yamankaradeniz, gelinen süreçte irili, ufaklı çok sayıda danışmanlık ofisinin faaliyette bulunduğu marka ve tescil pazarının, 2011 itibarıyla önemli ölçüde büyüyeceğinin altını çizerek, “Hızla büyüyen marka ve patent tescil sektörüne paralel olarak çoğalan danışmanlık firmaları, hizmet almak isteyen kurumların adeta başını döndürmekte. Sektörde öngörülmeyen bu ani büyümenin neden olduğu bazı olumsuzluklar sürdürülebilir kaliteli hizmet anlayışının benimsenmemesi ve buna bağlı olarak oluşan müşteri memnuniyetsizliklerini ortaya çıkaracak” diye konuştu.
KOBİ DESTEK PAKETİ
Yamankaradeniz, yeni süreci göz önüne alarak marka ve patent tescil sürecine ilk defa başvuracak firmalar için “KOBİ Destek Paketi” adı altında bir ürün geliştirdikleri bilgisini verirken, firmaların Destek Patent'ten satın alacakları paket sayesinde 1.000 lira karşılığında vekillik hizmeti ve 4 ayrı marka için tescil başvurusu yapabileceklerini açıkladı.
GÜNEY KORE'NİN PATENT SAYISI 110 BİN
Türk Patent Enstitüsü verilerine göre, Türkiye'de 2009 yılında toplam 5 bin 610 tescilli patent bulunuyor. 2011 yılı sonunda yaklaşık 2 bin patentin bu rakamın üzerine eklenebileceği öngörülürken, 2 bin 179 adet faydalı model tescili bulunuyor.
Türkiye'de patent sahibi 116 firmanın toplam patent sayısı 4 bin 361, ABD'nin ilk 500 firmasının toplam patent sayısı 354 bin 316 iken, 1950'li yıllarda patent tescili konusuna Türkiye ile aynı zamanda başlayan Güney Kore'nin bugün 110 bin patenti var.