50 yıl önce ’Tekfen’ dediler 1.2 milyar doları da aştılar

Güncelleme Tarihi:

50 yıl önce ’Tekfen’ dediler 1.2 milyar doları da aştılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2006 00:00

İki mühendis arkadaşı Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar ile 50 yıl önce ’teknoloji’ ve ’fen’ kelimelerinden esinlenerek Tekfen’i kuran Nihat Gökyiğit, Tekfen Holding’in 2006 yılını 1 milyar 250 milyon dolar ciroyla bitirmeyi planladığını söyledi.

ÜÇ mühendis arkadaş, Feyyaz Berker, Necati Akçağlılar ve Nihat Gökyiğit’in kurduğu Tekfen Grubu 50’inci yılını kutluyor. Nihat Gökyiğit’in "Hep aceleci olduk, şirketin adını da öyle koyduk, teknolojiden ’Tek’i, alıp, ’Fen’le birleştirdik. Tekfen adını bulduk" sözleriyle başlangıç günlerini özetlediği Tekfen Grubu, 926 milyon dolar ciroyla kapattığı 2005’in ardından bu yılı da 1 milyar 250 milyon dolar ciroyla bitirmeyi planlıyor. Tekfen Grubu, bu yılki kárının 90-100 miyon dolar dolayında olacağını hesaplıyor.

BİLDİĞİN İŞİ YAP: Tekfen Grubu Şirketler Başkanı Erhan Öner, grubun 50’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlediği sohbet toplantısında, "En iyi bildiğin işi yap" felsefesinden hareketle daha çok taahhüt sektörüyle tarıma ağırlık verdiklerini söyledi. Öner, hedeflerinin grup cirosunu 5 yılda 2 milyar dolara yükseltmek olduğunu bildirdi. Öner, "Bugün bulunduğumuz taahhüt, tarım, emlak geliştirme ve bankacılık alanlarında ’ilk’ler liginde olmak istiyoruz. Bulunduğumuz iş ve coğrafi alanlarda aranan oyuncu ve stratejik iş ortağı olarak hacmimizi artıracağız. Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda ise kár marjı yüksek segmentlere odaklanacağız" dedi.

2 MİLYAR DOLARLIK İŞ: Tekfen Taahhüt Grubu’nun dünyanın değişik noktalarında toplam 3 milyar dolarlık 300 projeyi tamamladıklarını belirten Erhan Öner, şöyle konuştu: "Şu anda taahhüt grubumuz Kazakistan’dan Azerbaycan’a, Suudi Arabistan’dan Libya’ya kadar 11 ülkede 2 milyar dolarlık yürüyen projemiz var. Taahhüt grubumuz geçen yıl 420 milyon dolar ciro gerçekleştirdi. İşlerimizin yüzde 95’i yurtdışında."

SIRA İŞİN KAYMAĞINDA: Öner, Tekfen Taahhüt Grubu’nun enerjisini EPC (Engineering-Procurement-Construction)/-Mühendislik, Tedarik, İnşaat) müteahhitliğine yoğunlaştırdığını vurguladı. Öner, şunları dile getirdi: Taahhüt Grubu’nda mühendisliğin ağır bastığı işleri geliştiriyoruz. EPC müteahhitlik bu işin kreması. Türk müteahhitlerinin büyük bölümü mühendislik ve tedarik açısından yeterince güçlü değil. Ancak, artık buna odaklanmak gerekiyor. Şimdi mühendisliğe dayalı bir süreç var."

TARIMDA EN BÜYÜĞÜZ: Erhan Öner, Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu’nun Toros Gübre’yle başladığı yolda 2005 yılında 355 milyon dolarlık ciroya ulaşarak, Türkiye’nin en büyük tarım grubu konumuna yükseldiğini vurguladı. Öner, şunları öyledi: "Üç fabrikayla Türkiye gübre üretim kapasitesinin yüzde 38’ine sahibiz. Türk tarımına ve toplumuna çinko gübreyi Toros kazandırdı. Tarıma girdiğimiz günden beri tarımda teknolojik dönüşümü sağlamayı hedefliyoruz. Tarımda verimliliği artırmak için çalışıyoruz."

REFERANS OLDUK: Emlak geliştirme birimlerini kısa süre önce ayrı şirkete dönüştürdüklerini ifade eden Öner, "Bugüne kadar Akmerkez, Tekfen Tower ve Taksim Residences gibi referans projelere imza attık. Bu alanda standart belirleyici olmak istiyoruz. Katma değeri yüksek projelerle emlak sektöründe de kurumsal ve bireysel alanda seçkin isim olacağız."

EFG Eurobank’ı ortak aldık bankacılıkta büyüyeceğiz

TEKFEN Grubu Şirketler Başkanı Erhan Öner, Tekfenbank’ın yüzde 70’ini bir süre önce Yunanlı EFG Eurobank’a sattıklarını hatırlatarak, şunları söyledi: "Bankacılıktan tümüyle kopmak istemedik. Büyük ortağımızla birlikte Tekfenbank’ın sektördeki yerini güçlendirmek istiyoruz. Halen 31 olan şube sayımı 2007’de 40’ın üzerine çıkaracağız. Hedefimiz sektördeki en iyi bankalardan biri olmak. Henüz ortaklarımız yönetime girmiş değil ama şu ana kadar Yunanlı bir büyük ortağın bizimle birlikte olmasından memnunuz."

Projeleri uygun bulursak yeni Akmerkez’lerde oluruz

TEKFEN Grubu Şirketler Başkanı Erhan Öner, İstanbul’un Zincirlikuyu, Levent ve Maslak bölgesinin aşırı bir alışveriş merkezi yoğunluğuna ulaştığını belirterek, şöyle konuştu: "Biz Dinçkökler’le birlikte Akmerkez gibi başarılı bir modeli yaratmış olmaktan memnunuz. Önümüzdeki dönemde aynı ortaklarla özellikle Anadolu yakasında yeni Akmerkez’ler kurmak için görüşme ve incelemeler yapıyoruz."

Ceyhan’da rafineri kuracak bir yabancıyla ortaklık düşünürüz

ERHAN Öner, bir soru üzerine elektrik dağıtım ihalelerine girmeyi düşünmediklerini ifade ederek, enerji sektörüne dönük planlarını şöyle anlattı: "Biz petrol rafinerisi kurma konusunda uzmanız. Ceyhan önemli bir terminal haline geliyor. Bu konudaki uzmanlığımızı değerlendirip, Ceyhan’da rafineri yatırımı yapmayı planlayan bir yabancı petrol şirketiyle ortaklık hedeflerimiz arasında var."

Tekfen’i 6 yıldır profesyoneller yönetiyor, aileden kimse yok

ERHAN Öner, 37 yıldır Tekfen Grubu’nda görev yaptığını belirterek, kurucuları Feyyaz Berker, Necati Akçağlılar ve Nihat Gökyiğit’in kendilerini 2000 yılında emekliye ayırdıklarını ifade etti. Öner, bir soru üzerine şunları dile geirdi: "Üç aileden de hiç kimse şirketlerde aktif görevde değil. Üç kurucumuz elbette yönetim kurulunda ve bizi denetliyor. Ancak onlar da bilfiil işlerin içinde değil. Holdinge hergün bir-iki saat uğrar giderler. Biz de kendilerini ziyaret edip bilgilendiririz."

Tekfen Holding’i halka açmaya şimdi daha yakın duruyoruz

ERHAN Öner, Tekfen Holding’i halka açmak amacıyla 1998 yılında bir çalışma yaptıklarını, ancak o dönem için erken bulduklarını vurguladı. Öner, halka açılma planlarını şöyle aktardı: "Tekfen Holding’i grubun gerçek anlamda çatısı haline getirdik. Yeniden yapılanma sonrasında holdingimizin yapısı daha da güçlendi. Tekfen Holding’i halka açmaya şimdi daha yakınız. 2007’de yaşayacağımız seçimler bu süreci nasıl etkiler bilemiyorum ama en geç 2008’de halka açılmayı gerçekleştirebiliriz."

Olimpiyat Stadı’nda futbol oynanmaz ama 5-6 milyon dolara uyarlanabilir

TEKFEN Holding Taahhüt Grubu Başkan Yardımcısı Ümit Özdemir, inşaatını gerçekleştirdikler Atatürk Olimpiyat Stadı ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Orası tümüyle yaz aylarında gerçekleşecek olan olimpiyat oyunları için tasarlandı. Yeri biz seçmedik, sadece inşaatını yaptık. Stat 130 milyon dolara mal oldu. Orada futbol oynatmak yanlıştır. Stadın futbol oynama biraz müsait hale gelmesi için Kuzey’deki tribünün 5-6 milyon dolarlık yatırımla biraz yükseltilmesi gerekir. Bununya nispeten futbol oynanacak noktaya gelebilir."

Olimpiyat Stadı’nı yaptık, ilk maça 3.3 saatte gidemedim

ERHAN Öner, "Stadı yapan grubun yöneticisi olarak ilk maça davet aldım. 3.5 saat sonra maçın bitmesine 10 dakika kala stadın ancak ışıklarını görebilecek noktaya ulaşabildim. Maçı seyredemeden eve döndüm" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!