50’nci yıla 1.3 milyar dolarla girdi, enerjiye 4 milyar dolar yatıracak

Güncelleme Tarihi:

50’nci yıla 1.3 milyar dolarla girdi, enerjiye 4 milyar dolar yatıracak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2009 00:00

Gama Holding, 50’nci yılına 1.3 milyar dolarlık ciro ile girerken, enerjiyi de büyüme alanları arasına aldı. Bugüne kadar 250’den fazla proje tamamladıklarını belirten Gama Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özman, “Enerjiye 5 yılda 4 milyar dolarlık yatırım yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Ürdün gezisi sırasındaki ziyaretleri arasında bulunan ve Amman’a dönük 1 milyar dolarlık su projesiyle dikkate çeken Gama Holding, 50’nci yılına 1.3 milyar dolarlık ciroyla girdi. 1959 yılında aralarında Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer’in de bulunduğu 4 ortakla ve inşaatla yola çıkan Gama, enerjiyi de büyüme alanları arasına aldı. Gama Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özman, enerjiye önümüzdeki 5 yıl içinde de 4 milyar dolarlık yatırım planladıklarını söyledi.
250’den fazla proje
Gama Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer, 50’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle Yönetim Kurulu Üyeleri Ergil Ersü, Hakan Özman ve Taahhütler Grup Başkanı Evren Ersü’yle birlikte bir sohbet toplantısı düzenledi. Hakan Özman’ın yaptığı sunuma göre, Gama Grubu, 1959 yılından bugüne kadar yurt içinde ve dışında toplam 250’den fazla projeyi tamamladı. 30 Haziran 2009 itibariyle yüzde 95’i yurtdışında olmak üzere 4.5 milyar dolarlık kontratla yoluna devam eden Gama Grubu, 2008 yılını 1.3 milyar dolarlık ciroyla geride bıraktı. Özman, grubun bu yılki cirosunun da aynı düzeyde gerçekleşebileceğini bildirdi.
Enerjide büyüyor
Gama İnşaat’la enerji santralları yapımında önemli deneyim kazanan grup, Türkiye’nin enerjideki ilk yap-işlet-devret projelerine de imza attı. Bunun yanısıra, Avrupa Birliği ülkelerindeki ilk Türk enerji yatırımcılarından biri oldu. Hakan Özman, Gama Enerji’nin 1.5 milyar dolarlık yatırımlarını şöyle sıraladı:
Birecik Barajı (yüzde 20)
İzmit Su Temin Projesi (yüzde 72)
Trakya Elektrik Santralı (yüzde 8)
Lamas HES Projesi (yüzde 100)
Çakırlar HES Projesi (yüzde 80)
Tynagh Elektrik Santralı-İrlanda (Yüzde 40)
Theolia rüzgar enerjisi yatırım şirketi-Fransa (yüzde 17)
Ürdün’de yapım aşamasındaki 1 milyar dolarlık Disi-Amman su boru hattı projesi.
Enerjiye önümüzdeki dönemde 4 milyar dolar daha yatıracağız.
Gama Grubu’nun cirosunun 1.3 milyar dolar düzeyinde olduğuna dikkat çeken Hakan Özman, 1.4 milyar dolarlık varlıklarının yüzde 65’inin Ortadoğu, Rusya ve Avrupa başta olmak üzere yurtdışında bulunduğunu belirtti. Özman, benzeri durumun ciro için de söz konusu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Ciromuzun yüzde 27’si Türkiye’deki işlerimizden. Gerisi yurtdışındaki faaliyetlerimizden geliyor. Rusya’daki işlerimizin cirodaki payı yüzde 28, Ortadoğu’nun payı yüzde 26 ve Avrupa ülkelerinin hayı da yüzde 11 düzeyinde.”

Haberin Devamı

Amman’a suyu ‘Al ya da öde’yle götürüyor

Haberin Devamı

GAMA Holding Yöenetim Kurulu Üyesi Ergil Ersü, Ürdün’deki Disi-Amman İçme Suyu Boru Hattı Projesi’ni şöyle anlattı:
Projeyi yap-işlet-devret yöntemiyle gerçekleştiriyoruz.
Disi bölgesinde 50 yıllık su rezervi olduğu tahmin ediliyor. 55 kuyu açılacak. 600 metre kadar derine inilecek.
Amman’a kadar 350 kilometrelik boru hattı döşenecek. Biz 25 yıl süreyle işleteceğiz. İşletme sırasında “al ya da öde” yöntemi işleyecek.
Ancak, Amman’a şu anda haftada bir içme suyu verilebiliyor. Yani, suya çok ihtiyaç var. Bu yüzden almadan ödeme yapılması pek söz konusu olmayacak.
Projeye 300 milyon dolarla Ürdün Hükümeti de katıldı. Amacı, suyun metreküp fiyatını 1.27 dolara düşürebilmekti. Biz 200 milyon dolar öz sermaye koyduk. Geri kalan bedel krediyle karşılanıyor.

Haberin Devamı

‘İkinci kuşak’ ortak geldi ‘üçüncü kuşak’ sırada

GAMA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer, 42 ortakla yola devam etmelerini, “İyi ki aramıza daha sonra katılan arkadaşlara hisse vermişiz. Benim hissem de yüzde 15’e indi. Sonradan gelen ortaklara ben ‘ikinci kuşak’ olarak bakıyorum. Şimdi sıra ‘üçüncü kuşağa’ geldi” diye yorumladı. Üçer, “Aile şirketlerinde bile sıklıkla kavgalar oluyor. Sizdeki ortaklık nasıl yürüyebiliyor” sorusunu şöyle yanıtladı: “Bizde kopuş noktasına gelecek tartışmalar yaşanmıyor. Grubumuzda sevgi, saygı, paylaşma ve çok seslilik var.”

4 ortakla başladı 42 ortakla yürüyor

Gama Holding’in kurucusu Erol Üçer, 1959 yılında bir işadamı ve iki arkadaşıyla birlikte Gama İnşaat Limited’i kurdu.
1970’te şirketin yüzde 40’ı, genç mühendislere devredildi, Gama Enüdstri de kuruldu. 1974’te Ortadoğu’dan başlayarak ilk yurtdışı işleri alındı.
2003’te kurumsallaşma adımları atıldı. Gama Enerji, Gama Güç Sistemleri, Gama Endüstri, Gama International ve Gama Ticaret, holding çatısı altında toplandı.
Gama Grubu’nda ortak sayısı da 42’ye yükseldi. Erol Üçer, yüzde 15 payla en büyük ortak konumunu korudu. Gruptaki diğer hisseler yüzde 0.02’yle yüzde 8 arasında dağıldı.
Gama Grubu, Atlantik’te İrlanda’dan Pasifik’te Sahalin’e kadar dünyanın 18 ülkesinde projelerde görev aldı. Halen 11 ülkede faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı

Artık hedefimiz taşeron değil işi veren olmak

GAMA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özman, “Önümüzdeki dönemde hedefimiz, dünyada başka büyük grupların taşeronluğunu, hamallığını yapmak yerine, işi veren konumuna yükselmek. Bundan sonraki çalışmalarımızı bu yönde yürütmeye çaba göstereceğiz” dedi.

Nükleer santrala ilgimiz var, yapımda olmak isteriz

GAMA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ergil Ersü, enerjide General Electric’le (GE) ortaklıklarının söz konusu olduğunu belirterek, nükleer santralla ilgili bir soruları şöyle yanıtladı: “Nükleer santral yapım deneyimi hiçbir Türk müteahhidinde yok. Ancak, biz yabancı işbirlikleriyle bu işin içinde olmak istedik ve
istiyoruz. 1977’de, 1983’te açılan ihalelerre girdik. 1989’da da ilgilendik. Son ihalede ise, süre uzatılmadığı için ortağımız hazırlıklarını tamamlayamadı. Önümüzdeki günlerde ihale yenilenirse yine ilgileneceğiz. Biz nükleer santralın yapımında rol alırız, işletmede sembolik hisse düşünebiliriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!