Güncelleme Tarihi:
Son olarak temmuz ayında revize edilen turist sayısı ve turizm gelirlerine ikinci kez yukarı yönlü revizyon yapıldı. Geçtiğimiz temmuz ayında 47 milyon turist sayısı ve 37 milyar dolar gelir olarak açıklanan yıl sonu hedefleri, 50 milyon turist ve 44 milyar dolar turizm geliri olarak değiştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde çok iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek, “2022 yılını 2019 verileriyle başa baş ya da 2019 verilerinin üstünde kapatacağız. Ekim de çok başarılı geçti” diye konuştu.
NET HATA NOKSAN
Yılbaşında 42 milyon ziyaretçi ve 34 milyar dolar turizm geliri olarak açıklanan hedefler, geçtiğimiz temmuz ayında revize edilmişti. Yıl içinde ikinci kez yukarı yönlü revize gerçekleştirdiklerini kaydeden Ersoy, gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Ödemeler dengesinde yer alan net hata noksan bölümüne açıklık getirdiklerini söyleyen Ersoy, “Turizme ilişkin bazı veriler artık net hata noksanda görülmeyecek. Bu da net hata noksanda görülen yüzde 10-11’lik kısmı oluşturuyor. Cari işlem dengesinde zaten görülüyordu şimdi turizm kısmına geçti. Yazılacağı hane artık belli oldu” dedi. Türkiye’de turizm gelirlerinin ağırlıklı Euro olduğunu söyleyen Ersoy, parite için ise “Paritenin bizim için maksimum etkisi yüzde 10 seviyesinde. Artık sadece tur operatörlerine bağımlı bir sektör olmaktan çıktık. Paket turla gelenlerin sayısı azalmayacak ama payı azalacak, rezervasyonla gelenler daha çok artacak” dedi. Bakanlığın verilerine göre, ilk 9 ayda 40 milyon 246 bin 899 ziyaretçinin ağırlandığı, 35 milyar 28 milyon 540 bin dolar gelir elde edildiği belirtildi. Almanya, Rusya ve İngiltere sırasıyla en çok ziyaretçi gönderen ülkeler oldu.
KONAKLAMA VERGİSİ TALEBİ
TÜRKİYE Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, yaklaşık iki yıllık pandemi molasının turizmdeki olumsuz etkilerinin tam anlamıyla giderilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu belirtti. Konaklama Vergisi’nin 2024 yılına ertelenmesinin sektör açısından çok önemli olduğunu söyleyen Eresin, uygulamanın nisbi değil maktu olmasının daha uygun olacağını dile getirdi ve “Rakip ülkeler bu tip uygulamaları erteliyor. Erteleme olmasa bile yüzde 2’lik oran yüzde 1’e indirilebilir” yorumunu yaptı.
‘KRİZLERE KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANDIK’
TURİZM sektörünün krizlere bağışıklık kazandığını söyleyen Ersoy, “Yılın ilk 7 ayını değerlendirdiğimizde, turist adetleri ve gelirde rakiplerden daha düşük kayıp yaşadık. 2019 ve 2022’nin 7 aylık verileri kıyaslandığında İspanya turist sayısında yüzde 18, İtalya yüzde 29, Yunanistan yüzde 12 geride. Türkiye ise ilk 7 ayda yüzde 7 geride, yıl sonu hedefimiz ise yüzde 3. Gelirlerde ise İspanya yüzde 6, İtalya yüzde 13, Yunanistan yüzde 4 gerideyken; biz 7 aylık veride yüzde 12 artıdayız. Yıl sonunda hedefimiz ise yüzde 18. Krizlere karşı geliştirdiğimiz bağışıklığı pazar çeşitliliğiyle sağlıyoruz” diye konuştu.
‘REZERVASYONDA ENERJİ ETKİSİ, İŞİN MAGAZİNİ’
2023’te 50 milyar dolarlık gelir hedefinin, aralık ayı verilerinin ardından revize edilebileceğini kaydeden Bakan Ersoy şunları söyledi: “Avrupa’daki enerji kriziyle rezervasyonlar patlayacak haberleri bizim için işin magazini. O anlamda bir patlama beklemiyoruz. Turist size yaptığınız tanıtımlarla geliyor. İşimizi iyi yapıyoruz, gelen misafiri mutlu ediyoruz. Bu yüzden kış ayları daha iyi geçecek. Kayıpları pazarları çeşitlendirerek karşılıyoruz. Pandemi etkisinin devam ettiği Asya ülkelerinde özlediğimiz rakamlara gelebilmiş değiliz. 2023’te Amerika kıtasına da odaklanacağız. Güney Amerika da dahil THY ile konsantre olmuş durumdayız. Asya’dan ciddi beklentilerimiz var. Klasikleşen, mevcut pazarlarımızda payımızı artırmaya devam ediyoruz. İngiltere’de hedefimiz 5 milyon turist sayısı. Türkiye’nin potansiyel pazar destinasyonu fazlasıyla var. Yolcu ve gelir konusunda Türkiye lider ülke olacak. Artık diğer ülkeler bize göre strateji belirliyor.”