Güncelleme Tarihi:
Milletvekili seçimlerinden sonra bir dizi yeni projeyi hayata geçirmek için çalışmalar başlatan Gürçay, bir süredir ertelen ‘Türk-Amerikan Üniversitesi’ projesini de hayata geçirmek için düğmeye bastı. Üniversite için İstanbul’da yer baktıklarını söyleyen Gürçay, “Spesifik konulara odaklanmış bir üniversite fikriyle yola çıktık. Bilişim gibi. Ama bu bizim çıkış noktamızdı. Şimdi oturup baktığımızda neden fen gibi bilim dalları olmasın, tıp olmasın diye düşünüyoruz. İncelemeler yapıyoruz. Yönetim Kurulumuz ve Danışma kurulumuzda yer alan ilgili akademisyenler, Amerika’daki üniversiteler ve hukukçularla fizibilite çalışmalarını Temmuz 2015 tarihinde sonuçlandırmayı planlıyoruz” dedi.
ÖNCE VAKIF KURULACAK
Üniversite için önce vakıf kuracaklarını kaydeden Gürçay şöyle konuştu: “Bunun için de çalışma başlatıldı. Vakıf üniversitemizin kuruluşu için minimum tutar olan 50 milyon lira derneğimize üye şirketler tarafından karşılanacak. Son dönemde çok büyük yatırımlarla Katar’da Amerikan Üniversiteleri kuruldu. Orda çok büyük yatırımlarla üniversiteler kuruluyor. Biz şu anda Amerika dışındaki Amerikan Üniversitelerini inceliyoruz.İstanbul’un jeopolitik konumu gereği kuracağımız üniversitenin bölgesel bir üniversite olmasını istiyoruz. Bu bağlamda yerleşke olarak havalimanlarına yakın bölgeleri hedefliyoruz. “
ABD ticaretinden daha fazla pay
ŞU anda Türkiye’de 1200’ün üzerinde Amerikan firması bulunduğunu hatırlatan Bora Gürçay, ABD ile Türkiye arasındaki ticaretin 2009’da 10.8 milyardan 2014’de 19 milyar dolara (6.3 milyar dolar ihracat ve 12.7 milyar dolar ithalat) yükseldiğini belirtiyor. Fakat Amerika’nın 3.7 trilyon dolarlık hacmine göre potansiyelin çok altında olduğumuzu söyleyen Gürçay, “TABA olarak bir yol haritası belirledik. 27-30 Eylül tarihlerinde ATC Konferansı’nda Amerikan Ticaret Odası, ABD Başkonsolosluğu ve hükümet yetkilileriyle işbirliği içinde olacağız. Bu seneki paneller içinde TABA’nın üstlendiği ICT Platformunda özellikle şu anda gündemimizde olan 4G-5G tartışmaları ve yerli 4G-5G üretim süreci konuları ile birlikte, otomotivde yerli ticari ve askeri araç üretim yapan Türk firmalarının Amerika’da 2015 içinde planlanan yatırım planları bulunuyor. Ayrıca Washington DC’de düzenlenen Yatırımcı Zirvesi’nde (SelectUSA) son 2 yıldır ABD yurtdışından yatırımcı çekmek için teşvikte bulunuyor. Biz de bu toplantıda olacağız, 300’ün üzerinde Türk firmasıyla katılacağız” diye konuştu.