Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin önde gelen sanayicilerinden Necati Kurmel, hayır işlerinde de hızlı gidiyor. Ailesinin 42 yıldır işlettiği Krom madeninin bulunduğu Adana-Aladağ’da, 50 milyon dolarlık yatırımla krom işleme tesisi kuran Kurmal, ilçeye 2 lise, bir kız öğrenci yurdu ve 1 kapalı spor salonu da yaptırdı. İlçeye bir de hastane yapmaya hazırlanan Necati Kurmel, Aladağ’a yaptırdığı spor salonunun açılışında, şöye konuştu: “Kentin önemli ihtiyaçlarından biri de hastane. İnşallah çok para kazanırım da, buraya bir de hastane yaparım. Aladağ’da ilk liseyi 15 yıl önce yaptırdık. Geçen yıl bir lise daha ekledik. Liselere uzaktan gelenler sıkıntı çekiyordu, onlara yurt da yaptırdık. Yakında spor salonları da olacak. Ayrıca buraya bir polis karakoluyla, lojman yaptıracağız. Okumadan, kolay ekmeğe ulaşabilen bir işadamı olarak; okul ve yurt yaptırmayı ‘borç’ sayıyorum. Bana hayırsever denmesin. Bunları yapmak benim borcum. Okuyan okumayana, eli ekmeğe kolay yetişen eli ekmeğe uzanamayana borçlu.”
Madencilik-sanayicilik zor
Necati Kurmel, Türkiye’de sanayici ve madenci olmanın çok zor işler olduğunu da belirterek, “Sıfırdan işler yapmak oldukça zor. Teşvik konusu sıkıntılı. Ben bu ülkede sanayicilik yaparak para kazanıldığına inanmıyorum. Ülkemizin sanayi olmadan kalkınması ve işsizlik sorununu çözmesi imkansız. Sanayiciyi teşvik edeceksin ki iş ve aş versin. Ama bu ülkede işi-aşı olmayana devlet kendi bütçesinden zekat veriyor. Bu sürdürülebilir değil. Zekat ekonomisi oldu” diyor.
Çin sayesinde krom kârlı oldu
Necati Kurmel’in sahibi olduğu Ak Metal’in Adana-Aladağ’daki krom tesisleri, yıllık 1 milyon tonluk krom cevherini işleyip 130 bin tonluk krom haline getiriyor. Elde edilen kromun tamamı Çin’e ihraç ediliyor. Tesiste yaklaşık 800 kişi çalışıyor. Aladağ’daki tek özel sektör yatırımı olan tesisin yanı sıra, yine Kurmel’in ortaklığı Ak Metal ve Pınar Metal, iki krom madenini işletiyor. Necati Kurmel, Aladağ’daki krom madenini 42 yıl önce ‘amcazadesiyle birlikte’ işletmeye başladıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Kromun tonu 100 dolara çıkınca sevinirdik. Çünkü o zaman 90 dolara mal ettiğimiz kromdan az da olsa para kazanabilirdik. Son birkaç yıldır krom fiyatları müthiş arttı. Bu durum Çin’in büyük alıcı olarak piyasaya girmesinden kaynaklandı. Krom fiyatları geçen yıl 750 dolara kadar çıktı ama son dönemde 250 dolara indi. 300 dolar bizim için çok iyi fiyat.”
Tahılla beslenince icat yapılmaz daha çok süt içmeliyiz
NECATİ Kurmel, Türkiye’nin buğday, hububat bazlı beslenen bir toplumdan hızla proteinle beslenen bir topluma geçmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Rusya’da bir çiftlik sahibi ile konuşuyordum. Bana Rusların son 100 yıldır doğru düzgün icat yapamadıklarını anlattı. Bunun nedenini de buğday, arpa ile beslenmeye bağladı. Çok doğru. Türkiye’nin Avrupa’yı yakalaması için çocuklar, gençler proteinle beslenmeli. Çocuklara süt içirmeliyiz. Bu ülkeden de icat çıkmıyor. Neden? Buğday bazlı beslenmekten. Okullarda süt kampanyaları yeniden başlamalı.”
Büyükbaş hayvan varlığında 1 milyon baş azalma oldu
TÜRKİYE’deki et fiyatlarıyla süt fiyatları arasında birebir ilişki olduğunu söyleyen Necati Kurmel süt fiyatlarındaki artışı açıklarken şu ifadeleri kullandı: “Biz iddia ediyoruz, düşük et ve süt fiyatları yüzünden Türkiye’nin 4.5 milyon adet olan büyükbaş hayvan varlığı 3.5 milyona indi. Çok fazla hayvan kesildi. Özellikle de inekler kesildiği için et fiyatları arttı. Köylü ne yapsın! Sütün litresi geçen yıl 66 kuruş idi. Bir litre sütün maliyeti büyük çiftlikler için 63 kuruş. Para kazanamayan köylü, ineğini kesti. Süt fiyatları son dönemde mevsimselliğin de etkisiyle, teşvik dahil 820 kuruş’a çıktı.”
Et fiyatı 4 yıldır aynı kalmıştı, artması normal
SARAY Çiftliği’nin patronu Necati Kurmel, kırmızı et fiyatlarında son aylarda hızlanan yükselişi normal buluyor ve “Son 4 yıldır karkas et fiyatı hep aynı kalmıştı. Bu durum bugünkü artışı yarattı. Zarar eden çiftçi bu yıl mart-nisan aylarında besiye hayvan almadı. Hayvan sayısı düşünce fiyatlar yükseldi. Önümüzdeki seneye fiyatlar düşecek, çünkü çifçi kârı görünce yine ahırları hayvanla doldurdu” diyor. Kurmel, kaçak et gelişinin de kesildiğine dikkat çekerek şu ilginç tespitte bulunuyor: “Eskiden Yeni Zelenda’dan, Avusturalya’dan normal yük getiren gemilerin içerisine soğuk hava depoları yapıp içine et de dolduruyorlardı. Dünya krize girdi. Yeni Zelenda ve Avusturalya’ya giden gemi kalmadı. ”