50 milyar Euro ciro yetmez kárlılık iyi mi ona bakarız

Güncelleme Tarihi:

50 milyar Euro ciro yetmez kárlılık iyi mi ona bakarız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2006 00:00

Koç Topluluğu’nun bu yılki cirosunun 50 milyar Euro’ya ulaşacağını belirten Şeref Başkanı Rahmi Koç, "Önemli olan bu büyüklüğe yakışan kárlılığı yaratmak" dedi. Rahmi Koç, topluluk bünyesine yeni katılan Tüpraş ve Tansaş’ın ciroya etkisi olduğunu söylemekle birlikte, kárlılığa etkisinin 2007 sonunda görüleceğini kaydetti.

KOÇ Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, topluluk cirosunun bu yıl 50 milyar Euro’yu bulacağını belirterek, "Bu büyüklükte bir ciroya ulaşmak bizim için çok önemli. Ancak, tek başına ciroyu büyütmek yetmez. Önemli olan beraberinde kárlılığı da artırmak. Özellikle faaliyet kárımızı artırabiliyor muyuz ona da bakarız" dedi. Rahmi Koç, Türkiye’nin büyüdüğü dönemlerde Koç Grubu’nun daha hızlı büyüme gerçekleştirdiğini söyledi.

ÖNCE CİROYA KATKI: Rahmi Koç, Arçelik’in Moskova yakınlarındaki Kirzaç kasabasında 90 milyon Euro yatırımla kurulan Beko buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon fabrikasının açılışını gerçekleştirdikten sonra soruları yanıtladı. Rahmi Koç, topluluk olarak 50 milyar Euro’luk ciroya ulaşmalarını şöyle değerlendirdi: "Şimdi önemli olan bu büyüklüğe yakışan kárlılığı da yaratmak. Biz ciromuzla birlikte kárlılığımızı da artırmaya özen gösteririz. Bünyemize yeni katılan Tüpraş ve Tansaş, bu yıl ciromuza katkı yaptı. Ancak, kárlılığımıza katkısını bu yıl tam olarak göremeyeceğiz. Tüpraş ve Tansaş’ın kárlılığımıza katkısını 2007 sonunda hep birlikte anlayacağız."

BİRLİKTE BÜYÜYORUZ: Ekonomideki istikrar ve büyüme ortamının Koç Topluluğu’nun da büyümesine katkı yaptığını belirten Rahmi Koç, şöyle konuştu: "Son 30 yılı değerlendirdiğimizde şu sonuç ortaya çıkıyor. Eğer Türkiye küçülmüşse, o dönemde biz daha fazla küçülüyoruz. Eğer Türkiye ekonomisi büyümüşse, bizim büyümemiz daha yüksek gerçekleşiyor."

PORTFÖY DÜZELTİYORUZ: Rahmi Koç, "Demirdöküm, İzocam ve Döktaş’ı elden çıkarıyorsunuz. Şimdi Marmaris’teki otelinizi de satıyorsunuz. Neden?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Türkiye, dünyayla bütünleşiyor. Biz de rekabete ayak uydurmak için piyasadaki gelişmelere göre yeni atılımlar yapıyoruz, portföy düzeltiyoruz. Bulunduğunuz sektörde ya büyüyüp güçlü olacaksınız ya da o sektörden çekileceksiniz. Biz de büyüme öngördüğümüz sektörlerdeki gücümüzü artırıyoruz. Şirketler doğar, gelişir, büyür sonra ya yoluna aynı güçle devam eder ya da sizin için ömrünü tamamlar."

VEDALAŞMAK KOLAY DEĞİL: Rahmi Koç, "İzocam, Demirdöküm, Döktaş gibi şirketlerin sizde önemli yeri vardı. Şimdi bu şirketleri elden çıkarmak sizi üzmüyor mu" sorusu üzerine 1970’deki 15-16 Haziran olaylarını anımsadı. Koç, Demirdöküm’ün o günlerdeki Genel Müdürü Yüksel Pulat’ın direniş sırasında içerde rehin kaldığını, direniş bitmeden fabrikayı terk etmek istememesine uzandı: "Elbette o şirketlerin bizim için önemi vardı. Zor olsa da bugünkü şartlar, o şirketlerle vedalaşmamızı gerektiriyor."

REKABET EDEMEYEN TESLİM OLUR: Rahmi Koç, "Yabancı sermayenin iç pazardan giderek daha fazla pay alması sizi rahatsız etmiyor mu" sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Neden rahatsız etsin ki? Artık bugün rekabet gücü çok önemli. Eğer rekabet edemezseniz, teslim olursunuz. Zaten rekabet gücünüz yoksa, dışarıya da açılamazsınız, dünya pazarlarından pay da alamazsınız. Bizim için ister içeride, ister dışarıda olsun, rekabet, rekabettir. Başka yolu yok."

AB yolunda tren kazası olmaz, ancak lastik patlar

KOÇ Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Avrupa Birliği (AB) müzakereleri sürerken zaman zaman yaşanan gerilimler için yapılan "tren kazası" benzetmelerine karşı çıktı. Rahmi Koç, "Yaşanan veya yaşanacak gerilimleri ben lastik patlaması olarak değerlendiriyorum. Tren kazası çok daha ağır sonuçlar doğurur. Benzetme olarak da ağır kaçıyor" dedi. Koç, AB’yle müzakerelerin başlamasını Türkiye’ye yabancı sermaye akışına çok olumlu katkı yaptığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Türkiye, müzakereleri rayında götürme çabasından hiç vazgeçmemeli. 10-12 yıl sonrasını, tam üyelik dönemini kestirmek zor. Ancak, AB yolunda yürümenin Türkiye’de yatırım iklimini düzelten bir etkisi oldu. Bunu sürdürmeliyiz."

Tersane en hassas noktam

RAHMİ
Koç, "Bazı şirketlerinizi elden çıkarma stratejisi kapsamına tersaneniz de girecek mi?" sorusunu şöyle yanıtladı: "RMK Marine, benim en hassas noktam. Tersane konusunda bölgemiz öne çıkıyor. RMK Marine, orduya da üretim yapıyor, yat tamiri hizmeti de veriyor, büyük yatlar da üretiyor. Elden çıkarmamız söz konusu değil ama ihracata dönük ortaklık düşünebiliriz."

Ford kár rekoru kırıyor Tofaş 6 model çıkarıyor

KOÇ
Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, grubun otomotiv şirketlerini şöyle değerlendirdi: "Ford Otosan, dünyadaki Ford şirketleri arasında kárlılık yarışını hep önde götürüyor. Tofaş ise 6 yeni model üzerinde çalışıyor. Otomotiv şirketlerimizden çok memnunuz."

Tüpraş ödemesinde sıkıntı yok, iki türlü denklem var

RAHMİ
Koç, "Bazı şirketlerinizi Tüpraş borcu ödemelerinde kendinizi rahatlatmak için elden çıkardığınız yorumları var. Tüpraş için çok yüklü kredi kullanmıştınız. Tüpraş’ı almak sizde sıkıntı yarattı mı" sorusu üzerine şöyle konuştu: "Kesinlikle bir sıkıntı yok. Herkes kredi alır, borçlu duruma düşer. Biz bazı sektörlerden çıkacağımızı daha önce anons etmiştik. Onlar bu döneme denk geldi. Söz konusu şirketleri satmamızın nedeni Tüpraş borcunu ödemek değil. Tüpraş’ta borç ödeme konusunda iki türlü denklem var. Ya ilk alımı yapan konsorsiyum ayrı şirket olarak yoluna devam edecek, borcu o şirket ödeyecek ya da Tüpraş’la birleşecek. O durumda Tüpraş da borçlu duruma düşecek. Hangi yöntemin benimseneceğine daha sonra karar verilecek."

Rusya’da büyük risk aldık, şimdi meyve topluyoruz

RAHMİ
Koç, Moskova’ya Enka ile birlikte ilk Ramstore’u açtıkları sırada Rusya ekonomisinin dibe vurduğun hatırlatarak, "Aslında o dönemde büyük risk aldık. Buna rağmen yatırımlarımız aralıksız sürdü. Grubumuz Rusya pazarını 1994’ten beri iyi tanıyordu. Ramstore yatırımlarıyla yerleştik. Petrol ve doğalgaz avantajıysa Rusya ekonomisi günden güne yükseliyor, halkın alım gücü de artıyor. Arçelik-Beko yatırımıyla artan alım gücünden daha fazla pay almayı hedefledik. Biz şimdi Rusya’da risk almanın meyvelerini topluyoruz ve toplayacağız" dedi. Koç Grubu’nun Rusya’daki yatırımlarının toplamı 500 milyon Euro’yu aştı.

Kapımızı çalan çok yabancı var

RAHMİ
Koç, "Wal Mart’ın Migros’la ilgilendiği haberleri yeniden gündeme geldi. "Son durum nedir" sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye’de şirket alma arayışında olan birçok yabancı bizim de kapımızı çalıyor, oturup konuşuyoruz. Ancak, Migros’la ilgili hiçbir yeni gelişme yok. Wal Mart çok güçlü bir grup ama Avrupa’da başarılı olamadı. Ne yaparlar bilemiyorum. Perakendede dünyanın en büyüğü geldiği zaman da oturup konuşuyoruz. Daha doğrusu arkadaşlar konuşuyor. Ancak, Wal Mart işi benim önüme gelmiş değil."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!