Güncelleme Tarihi:
- Borusan Holding’in kurucusu ve Onursal Başkanımız Asım Kocabıyık’ın hayatı belgesele dönüşmeli, Türkiye bunu izlemeli.
Borusan çalışanları, aynı öneriyi Asım Kocabıyık’a da yineledi, ilk yanıtı daha önce Güngör Uras’ın yazdığı kitabı örnek göstermek oldu:
- Güngör Bey, “Tazlar Köyünden Borusan’a” adıyla 2005’te yayınlanan kitabı yazmıştı...
Çalışanlar kararlıydı:
- Asım Bey, siz Cumhuriyet kuşağısınız. Kitaplaşan öykünüzün belgesele dönüşmesi, ekranlara yansıması çok iyi olur. Her kesimden insanın ders alacağı birçok ayrıntı var yaşamınızda.
Asım Kocabıyık, sonunda ikna olur, hemen ekrana yansıtılan “yaşam öyküleri”nin önde gelen ismi Nebil Özgentürk’le bağlantı kurulur. Özgentürk, “Tazlar Köyünden Borusan’a” kitabını gözden geçirir, Asım Kocabıyık’la ilk bir-iki görüşmeyi yapar, belgeselin adı ortaya çıkar:
- Bizim bu belgesele, “Cumhuriyetin Kanatlarında Bir Girişimci: Asım Bey” demeliyiz. Çünkü, sizinki sıradan bir girişimci öyküsü değil.
Önceki gün Borusan Holding’in İstanbul Salıpazarı’ndaki eski merkez binasında Asım Kocabıyık, Zeynep Hamedi, Nebil Özgentürk, Şule Yücebıyık ve 22 yıllık asistanı Nihal Hanım’la buluştuk. Güngör Uras ve Meral Tamer’le birlikte Asım Bey’in nasıl ekran karşısına geçmeye ikna olduğunu, belgeselin hangi çalışmalar sonucunda ortaya çıktığını konuştuk.
- Asım Bey, kamera karşısına geçmeye nasıl ikna oldunuz?
- Eğer çocuklarım isteseydi kabul etmezdim. Personelimden gelen isteğe karşı duramazdım.
Nebil Özgentürk’e döndük:
- Belgesel ne kadar sürede ortaya çıktı?
- 6 ay çalıştık. 50 kişi görev yaptı. 10 bin fotoğraf tarandı. 150 dakikalık, 3 bölümde yayınlanabilecek belgesel tamamlandı.
Özgentürk, Asım Kocabıyık’ın bir yönüne dikkat çekti:
- Asım Bey, 25 kez değişik zamanlarda kamera karşısına geçti. Hiç yüksünmedi, köyden kente yürüdükçe anlattı.
Zeynep Hamedi araya girdi:
- 2005’te kitap yayınlandığında, babamın hayatıyla ilgili bilmediğim çok şey öğrenmiştim. Belgeselin ilk özet görüntülerini izleyince, yine bilmediğim şeyleri öğrendim.
- Belgeseli izlerken ne hissettiniz?
- İzledikce duygulandık ve ağladık...
Asım Bey’e döndük:
- Ya siz? Kendi yaşam öykünüzü izlerken neler hissettiniz? Siz de ağladınız mı?
- Hayır, ben sadece izledim...
Henüz belli değil ama “Cumhuriyetin Kanatlarında Bir Girişimci: Asım Bey” belgeseli bir televizyon kanalında ekranlara da yansıyacak...
Tazlar Köyü’nde başlayan yaşam öyküsünden Atatürk’ün Afyon’a gidişindeki ilginç ayrıntılara, Borusan Holding’in kurulup, büyümesine kadar geçen süreçte Türk ekonomisinin geçirdiği evrelere kadar birçok önemli ayrıntı belgeselde yer alıyor...
Fırsat çıktığında izlemekte yarar var...
Tazlar Köyü’nde dededen toruna Borusancılar var
NEBİL Özgentürk, belgesel çekimleri için Asım Kocabıyık’la birlikte Afyon’a uçup, Tazlar Köyü’ne ulaştığında, köy sakinlerinin Borusan Holding şirketleriyle bağından etkilenmiş:
- Yaptığımız görüşmelerden anladık ki, Asım Bey doğduyu köyünü istihdam anlamında da unutmamış. Tazlar Köyü’nden hemşehrilerini Borusan şirketlerinde işe almış. Dede, baba, torun derken Borusan’da çalışmak bazı ailelerde gelenek halini almış.
- Aynı bağlantı sürüyor mu?
Zeynep Hamedi yanıtladı:
- Sadece Tazlar Köyü’nden değil, çevre belde ve kasabalardan da talep oluyor. Grubumuz şirketlerine uyan elemanlar çıktıkça, bizim de ihtiyacımız varsa alıyoruz.
Borusan Filarmoni Asım Bey için ‘doğaçlama beste’ yaptı
NEBİL Özgentürk, belgesel çalışmaları ilerledikçe heyecanlandı, Borusan Filarmoni Orkestrası’nın mimarı ünlü şef Gürer Aykal’a ricada bulundu:
- Belgeseli Cüneyt Türel seslendiriyor, müziklerini
Murat Evgin yapıyor. Acaba Borusan Filarmoni Orkestrası
bu belgesele özel birşeyler yapamaz mı?
- Orkestrayı toplar, Asım Bey’in sevdiğe parçaları seslendiririz...
- Daha özel birşey olamaz mı?
Gürer Aykal, biraz düşündü:
- Bakalım, neler yapabiliriz...
Aykal, ardından orkestradan iki genç müzisyeni yönlendirdi, ortaya “Asım Bey”e özel doğaçlama bir beste ortaya çıktı...
Borusan Filarmoni Orkestrası, bu özel besteyi belgesel için seslendirdi...
5 bin Borusan çalışanı ‘Şu Çılgın Türkler’i alıp okusun istedi
ASIM Kocabıyık, yakın çevresinden özellikle çocuk ve gençlerin Mustafa Kemal Atatürk’ü iyi özümseyemediklerini gözlemleyince en azından Borusan Holding ailesi için bu konuda birşeyler yapmak istedi:
- Turgut Özakman’ın “Şu Çılgın Türkler”le başlayan kitapları, bu konuda çok önemli kaynak. TÜYAP’taki bir Kitap Fuarı’nda dolaştıktan sonra kitabı yayınlayan Bilgi Yayınevi’nin sahibiyle (yakın zamanda rahmetli oldu) konuştum. “Şu Çılgın Türkler” kitabını Borusan Grubu çalışanlarının uygun koşullarda alabilmesi için yardımını istedim.
- Yapabildiler mi?
- Bilgi Yayınevi yüzde 40 indirim sağladı. Yüzde 10’unu da biz karşılayalım istedik. Böylece yüzde 50 indirimle “Şu Çılgın Türkler”in Borusan çalışanlarına ulaşmasını sağladık. Bunu da 5 bin çalışanımıza duyurduk.
- Kaç kişi aldı?
- 600-700 kişi aldı, buna üzüldüm.
Asistanı Nihal Hanım düzeltme yaptı:
- Daha sonra talepte bulunanlar oldu. 1200-1300 kişiyi bulduk.
- Buna sevindim...